Herbatę białą produkuje się z tego samego gatunku rośliny, co tradycyjną herbatę czarną czy zieloną: wszystkie wymienione odmiany herbat powstają z Camellia sinensis należącej do rodziny herbatowatych.
Jedną z mniej znanych herbat jest chińska herbata Pu Erh. W Europie nazywana jest herbatą czerwoną, a ta nazwa wiąże się głównie z kolorem naparu, który powstaje po jej zaparzeniu. Chińczycy, z powodu kolory liści tworzących jej susz, nazywają ją natomiast herbatą czarną. Napój ten ma więc różne nazwy nadawane temu samemu produktowi z różnych powodów.
Wraz z jesienno-zimowymi szarugami i wiosennymi chłodami spada nasza odporność na infekcje. W okresie tym powinniśmy szczególnie o siebie zadbać: często jadać owoce i warzywa, odpowiednio się ubierać, zadbać o ilość snu zgodną z naszym zapotrzebowaniem. Jednak kontakt z wieloma osobami w pracy i szkole i wahające się temperatury niosą ze sobą ryzyko przeziębienia czy zrażenia się choćby katarem. O tej porze roku warto więc sięgnąć po naturalne herbaty i napary ziołowe, które poprawią naszą odporność.
Czy mieliście kiedyś problem z dokonaniem szybkiego wyboru? Siedzieliście, czytaliście opisy i mieliście coraz większy zamęt w głowie? Jeśli takim problemem jest lub był dla Was wybór smakowej yerba mate to proponujemy zapoznać się z naszym opracowaniem, w którym znajdziecie informacje o 10 najchętniej kupowanych przez naszych Klientów markach yerba mate smakowych z grupy Delicji.
Napary owocowe stanowią świetną alternatywę dla czarnych lub zielonych herbat. Składają się one z naturalnych składników, najczęściej będących wysuszonymi owocami (całymi lub w częściach). Zazwyczaj podstawą tych mieszanek jest hibiskus, składnik nie dość że nadający naparom pięknej bordowej barwy, to jeszcze ożywiający smak (nadaje im kwaskowego posmaku) i będący źródłem witaminy C.

Zapewne wiele osób słyszało o pobudzających właściwościach Yerba Mate, jednak nie każdy wie skąd ta roślina może pochodzić. Warto przy tym pamiętać, że Yerba Mate nie jest jednym z gatunków herbaty, a rośliną o zupełnie innej charakterystyce, sposobie uprawy, pochodzeniu i właściwościach.
Chcielibyśmy zaprezentować Państwu 10 najchętniej kupowanych przez naszych Klientów zielonych herbat z dodatkami. Być może pomoże to Państwu dokonać pierwszych wyborów. Pamiętajmy jednak, że każdy z nas kieruje się własnymi preferencjami, a smak lubiany przez naszych znajomych nie musi do końca odpowiadać nam samym. Z pewnością jednak wymienione przez nas herbaty wybierane są przez większą grupę osób, co może świadczyć o ich niezwykle interesującym smaku.
Zielona herbata to jeden z tradycyjnych napojów Dalekiego Wschodu, przyrządzanych w oparciu o liście jednego z gatunków herbaty - Camellia sinensis (rośliny określanej jako chińska herbata). Z terenu dawnych Chin ten specyficzny gatunek roślinny rozprzestrzenił się na wiele innych krajów azjatyckich, skąd dotarł również do Japonii.