Pobudzenie psycho- fizyczne to jeden z głównych powodów, dla których ludzie na całym świecie piją Yerba Mate. Produkty w tej kategorii zostały dobrane właśnie pod kątem spełnienia tych oczekiwań. Poniżej znajdują się Yerba Mate o największej procentowo zawartości kofeiny oraz takie, które pobudzają najszybciej, bo są wyprodukowane z samych listków i kofeina uwalniana jest tu szybciej, niż z patyczków. Znajdziemy w tej kategorii również yerba mate wzbogacone innymi naturalnymi źródłami energii, takimi jak żeń - szeń, guarana czy catuaba. Pierwsze dwa znane są jako afrodyzjaki, co w połączeniu z yerba mate daje wzmocnione działanie pobudzająco - stymulujące. Yerba mate pobudzające to naturalne źródła energii na cały dzień. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych dostarczają nam niezbędnych witamin i minerałów oraz zdrowego pobudzenia.
Najbardziej pobudzające yerby wytwarzane są przez producentów z Paragwaju i Argentyny. Mate brazylijskie są nieco słabsze, bo wytwarza się je w innych technologiach. Zawartość kofeiny w yerbie zależna jest w największym stopniu od terminu zbioru ostrokrzewu paragwajskiego oraz jego późniejszego przetwarzania, głównie czasu dojrzewania (leżakowania). Paragwajskie i argentyńskie yerby mają długie czasy dojrzewania (zwykle powyżej roku), natomiast w Brazylii yerba mate po zbiorach suszy się gorącym powietrzem i praktycznie od razu, bez czasu dojrzewania, przeznaczana jest ona do konsumpcji.
Argentyńska marka yerba mate, której susz (dość drobne cząstki i kawałki gałązek i liści) zawiera naturalną guaranę w postaci ekstraktu, miętę polej i cedron (werbenę). Działa korzystnie na koncentrację i przemianę materii. Smak miły, a goryczka słaba.
Bardzo szanowana i rozpoznawalna marka yerba mate. Wyprodukowana w Argentynie, należy do najchętniej kupowanych w Polsce. Jej zaletami są niezmienna od wielu lat wyborna jakość, zrównoważony, pełny smak i zdecydowanie silne działanie pobudzające.
Paragwajska yerba mate Fede Rico Organic pochodzi z ekologicznej plantacji (przy uprawie wyklucza się stosowanie pestycydów i nawozów sztucznych). W składzie suszu są liście i patyczki oraz nieco pyłu - to tradycyjna elaborada con palo.
Gwarancja jakości i dobrego smaku w najlepszym wydaniu to właśnie Amanda despalada, czyli susz yerba mate przygotowany z samych liści. Brak pyłu powoduje szybsze pobudzenie oraz wygodniejsze picie. Bombilla się nie zatyka, a pył nie jest uciążliwy.
Amanda despalada to propozycja dla pragnących szybkiego pobudzenia po wypiciu naparu yerba mate. Gwarantuje to susz z samych średnio ciętych liści, z których mateina uwalnia się szybciej, niż z patyczków, czy pyłu. Smak gorzki, przechodzący w lekko kwaśny
Bardzo udane połączenie tradycyjnej, drobno mielonej paragwajskiej yerba mate Campesino z mocno aromatycznym olejkiem anyżowym. Powstały produkt charakteryzuje niesamowicie silny aromat i zaskakująco dobre własności pobudzające.
Obowiązkowa pozycja dla koneserów yerba mate uprawianych w Brazylii. Jej atutem jest charakterystyczny, mocny smak i świeży aromat samych liści, bardzo drobno zmielonych. Żeby wygodnie delektować się jej walorami, zalecamy bombille z sitkiem okrągłym.
Uprawiana w Brazylii yerba mate o bardzo drobno zmielonych liściach. Prawie pylista konsystencja powoduje nieco dłuższe zaparzanie, ale po kilku minutach możemy delektować się pysznościami rodem z Copacabany. Jest mocna, wyrazista i niezapomniana.
Yerba mate Colon to typowy produkt plantatorów z Paragwaju. Liście Colona są dość drobno zmielone, zmieszane z widocznymi kawałkami gałązek i pyłem, całość charakterystycznie zabarwiona aromatem dymnym. Colon oferuje dobry poziom pobudzenia.
Tradycyjna paragwajska mate Colon okraszona ziołami: moringą olejodajną zawierającą sole mineralne i witaminy, stymulującą katuavą oraz bardzo odświeżającym burrito. Dobrze smakuje zaparzana tradycyjnie oraz jako terere.
Cruz de Malta to yerba mate naturalna, produkowana w Argentynie. Marka ta należy do najchętniej kupowanych w Polsce. Lubimy ją za niezmienną od lat, stałą i wysoką jakość, jej zrównoważony smak i aromat oraz mocne działanie pobudzające.
Niezawodna, argentyńska yerba mate El Gaucho z dodatkiem aromatycznej i pobudzającej guarany oraz bogatej w witaminę C aceroli. Mocno pobudzająca yerba dla śmiałków!
Yerba mate zawierająca w sobie tylko drobno zmielone listki ostrokrzewu. Smak wyraźny nawet przy kilkukrotnym zalewaniu (w naparze niewyczuwalny jest aromat dymny). Produkt ekologiczny, koszerny i powstający w zakładzie promującym zasady Fair Trade.
Yerba mate Kurupi Clasica to typowy wyrób paragwajskich producentów. Zaliczana jest do lepszych jakościowo marek yerba mate. Podobnie, jak prawie wszystkie napary z Paragwaju, jest drobno mielona, lekko pachnie dymem i świetnie pobudza.
Bardzo ceniona, produkowana w Paragwaju aromatyczna yerba mate Kurupi z dodatkiem catuaby (katuavy) oraz burrito. Pobudzająca yerba mate wzmocniona działaniem naturalnie stymulującej katuavy to produkt dla bardziej aktywnych koneserów ostrokrzewu.
Yerba mate Kurupi Tradicional zaraz po spróbowaniu przywodzi na myśl najlepsze paragwajskie napary. Jest mocno mielona i bardzo intensywnie pachnie dymem. Pobudza nieziemsko, ale do jej mocnego smaku i aromatu trzeba się przyzwyczaić.
Yerba Mate La Mejor Organic jest pochodzącą z Paragwaju, a co najważniejsze - ekologiczną yerba mate. Na susz składają się listki z minimalną domieszką patyczków. Jest to mate typu elaborada con palo. Uwaga- nowe opakowanie.
La Potente Organic to produkt dla aktywnych, którzy potrzebują dodatkowego zastrzyku energii. Catuaba jest naturalnym afrodyzjakiem używanym przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej. W połączeniu z yerba mate daje silnie stymulujący napar.
Ekologicznie uprawiana paragwajska yerba mate o bardzo pobudzającym działaniu. Jednocześnie nie za ciężka do picia. Szlachetny i wyrazisty smak. Susz składa się z bardzo drobno zmielonych liści z niewielką domieszką gałązek. Dla koneserów.
La Rubia Especial jest wytwarzana na ekologicznej plantacji yerba mate w Paragwaju. Charakteryzuje ją mocny, wytrawny i gorzki smak podbarwiony zapachem ogniska. Jest to charakterystyczna cecha tego wysokiej jakości naparu.
Jedna z najpopularniejszych yerba mate w Argentynie. Susz składa się ze średnio ciętych patyczków oraz listków. Ma bardzo silne właściwości pobudzające, przy jednocześnie umiarkowanie łagodnym smaku. Yerba mate o smaku klasycznym, bez dodatków.
Nobleza Gaucha produkowana jest w Argentynie. Na gotowy wyrób składają się mielone gałązki i liście ostrokrzewu paragwajskiego z pewną ilością pyłu, które po zaparzeniu dają napar o wyważonym smaku i aromacie.
Yerba mate Pajarito to jedna z najpopularniejszych w Polsce marek. Znana i lubiana głównie z powodu swoich właściwości naturalnego, silnego pobudzania organizmu. Doskonale sprawdza się jako zamiennik porannej kawy oraz napój regeneracyjny w ciągu dnia.
Argentyńska bardzo dobrej jakości yerba mate uprawiana na plantacji Cooperativa Agricola de la Colonia Liebig w prowincji Corrientes. Susz składa się z samych listków. Mocna, smaczna i silnie stymulująca siły witalne.
Argentyńska, najbardziej znana marka yerba mate o typowym, klasycznym, zdecydowanym (gorzkawym) smaku. Silna w działaniu. Wytrawni smakosze wyczuwają w naparze posmak różany powstały podczas leżakowania mate z kawałkami drewna krzewu różanego.
Nowa Rosamonte Despalada to kwintesencja smaku tej marki. Duża moc pobudzenia zamknięta w drobno pociętych liściach. Bez patyczków i bez pyłu. Wolna od glutenu. Dojrzewająca od 12-24 miesięcy. W smaku zdecydowana, ale nie za ciężka.
Ruvicha Rustica jest klasyczną paragwajską yerba mate. Przypomina inne, znane yerby, jak Pajarito, Colon, czy Campesino. Susz jest bardzo drobno zmielony i intensywnie pachnący dymem. Ruvicha Rustica jest mocna w smaku, a jeszcze mocniejsza w działaniu.
Paragwajska Selecta z dodatkiem witaminy C i ekstraktu z nasion guarany to doskonały wybór dla aktywnych wielbicieli yerba mate. Naturalne pobudzenie naparem z ostrokrzewu jest tutaj wzmocnione stymulującymi właściwościami guarany.
Pełna nazwa tej yerba mate to Taragui Elaborada Con Palo. Wtajemniczeni wiedzą, że taka yerba mate zawiera zarówno mielone liście, jak i patyczki, czyli grubsze frakcje roślin. Nie zabraknie w niej także pewnej ilości pyłu.
Yerba mate Taragui Energia jest świetną alternatywą dla napojów energetycznych w puszkach. Jej zwiększona o 30 procent zawartość naturalnej kofeiny w porównaniu do tradycyjnych argentyńskich yerba mate wynika z odpowiedniej pory zbiorów latem.
Yerba Mate Taragui Sin Palo to jedna z najbardziej stymulujących herbatek z ostrokrzewu. Gdy otwieramy paczkę urzeka nas świeżość drobno zmielonych listków, które po zaparzeniu dają wyrazisty i mocny napar. Zalecamy nie pić jej przed snem!
Wyśmienita mate z Las Marias. Specjalnie selekcjonowana yerba mate Taragui, prawie nie zawiera patyczków, ani pyłu, tylko dość grubo cięte listki. Można ją zaparzać, jak zwykłą herbatę, bez bombilli. Bardzo dobrze pobudza, szczególnie polecamy.
Yerba mate Aguantadora Despalada to nasza propozycja dla osób bardzo aktywnych, potrzebujących więcej zdrowej energii. Jest to jedna z najlepiej pobudzająch yerb, ponieważ wytwarza się ją wyłącznie z liści. Zawiara minimalną ilość patyczków.