Guarana
( ilość produktów: 15 )Guarana sprzyja pobudzeniu organizmu, ułatwia koncentrację i przyśpiesza odzyskiwanie sił po wysiłku fizycznym.

Zielona herbata Sencha Nektar Druidów

Yerba Mate Napój Druida

Yerba Mate IQ

Guarana ziarno

Yerba Mate Skarby Amazonii

Yerba Mate Vitality Plus

Guarana mielona

Yerba Mate Guarana

Zielona herbata Sencha Guarana

Herbata z Guaraną

Herbata Pu Erh Guarana

Yerba Mate CBSe Energia Guarana 0,5 kg

Yerba Mate El Gaucho Guarana Acerola 0,5 kg

Yerba Mate Selecta Energy Guarana 0,5 kg

Yerba Mate Silviana saszetki 50 szt.
Guarana jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej. Jej naturalnym miejscem występowania są lasy w dorzeczu Amazonki. Nosi ona łacińską nazwę Paullinia cupana, a w języku polskim bywa także nazywana jako paulinia (od pierwszej części nazwy łacińskiej) lub cierniopląt. Ta druga nazwa wiąże się z typowym sposobem wzrostu tej rośliny: jest ona pnączem, które oplata inne rośliny lub pokrywa płaskie powierzchnie.
Roślina ta tworzy interesujące liście złożone z listków o ząbkowanych brzegach, które wyrastając po kilka mogą przypominać indiański pióropusz. U nasady ogonków liściowych wyrastają także krótkie grona białych, pachnących kwiatów. Jednak w przypadku tej rośliny najważniejszą dla nas częścią rośliny są owoce, które mają postać pomarańczowej lub czerwonawej torebki. W jej wnętrzu kryje się jedno duże czarne nasiono. I to właśnie z takich nasion pozyskuje się kofeinę.
Nasiona guarany mogą być stosowane zarówno w celach zielarskich (jako roślina o charakterze leczniczym czy wspomagającym leczenie) lub jako używka (jako znane i doceniane źródło kofeiny). Oprócz kofeiny, owoce guarany zawierają w sobie także dwie inne interesujące substancje: teofilinę i teobrominę. Są one także naturalnymi składnikami występującymi w liściach ostrokrzewu paragwajskiego stosowanego do produkcji yerba mate, w liściach herbaty czy w nasionach kakao. Nasiona guarany zawierają także niewielkie ilości białka, skrobi i tłuszczu, jednak ponad połowę ich masy stanowi włókno błonnika.
Działanie guarany związane jest przede wszystkim z występującą w niej kofeiną. Dzięki temu, że jej wchłanianie jest wolniejsze nich kofeiny zawartej w kawie przy guaranie efekt pobudzający i stymulujący utrzymuje się dłużej. Poza tym jej spożycie poprawia pracę układu nerwowego w zakresie koncentracji i procesów zapamiętywania, a także ułatwia sprawne odrestaurowywanie sił po wysiłku psychicznym lub fizycznym. Badania naukowe wykazały także jej działanie przeciwutleniające, co pozwala opóźnić procesy starzenia zachodzące w organizmie człowieka. Substancje zawarte w nasionach guarany oddziałują także antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, pozwalając zapobiegać i wspierać leczenie chorób powodowanych przez bakterie i grzyby. Spożycie żywności zawierającej guaranę pozwala na szybsze zmniejszenie masy ciała ? kofeina pobudza nas do ruchu, a to sprzyja redukcji masy tkanki tłuszczowej. Wykazano także jej pozytywny wpływ na wzrost libido i kłopoty z potencją.
Jednak należy zwrócić także uwagę na to, że nadmiar guarany w diecie, głównie z uwagi na występującą w niej kofeinę, może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego (najczęściej w postaci nudności lub wymiotów), kołatanie serca i wzrost ciśnienia krwi, nadpobudliwość i problemy z zasypianiem. Ze względu na występowanie kofeiny spożycie guarany powinny zminimalizować kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią, a także między innymi osoby mające problemy z chorobą wrzodową dwunastnicy i żołądka.