Vilcacora (Koci Pazur)

( ilość produktów: 2 )

Vilcacora jest suszoną i rozdrobnioną korą rośliny Uncaria tomentosa czyli liany, która nosi nazwę wilczej kory, czepoty puszystej lub kociego pazura. Roślinę tę spotyka się w lasach tropikalnych występujących na terenie Ameryki Południowej oraz Środkowej. Kora Vilcacora dostarcza wielu związków alkaloidowych, polifenolowych i terpenowych, a także glikozydów i steroli. W celu uzyskania napoju zawierającego te cenne dla człowieka składniki należy przygotować wywar z kory gotując odmierzoną ilość suszonej kory w wodzie. Potem wywar zostawiamy do naciągnięcia, a następnie przecedzamy.

Vilcacora - właściwości

Wywar sporządzony z kory Vilcacora pobudza do pracy układ odpornościowy dzięki czemu poprawia się odporność organizmu na wiele infekcji powodowanych przez drobnoustroje (między innymi bakterie i grzyby), a zarazem działa przeciwgorączkowo. Przy regularnym stosowaniu wywaru substancje zawarte w korze wpływają korzystnie na pracę układu nerwowego i układu krążenia (działa kojąco przy stanach rozdrażnienia i w sytuacjach stresowych oraz sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi). Substancje zawarte w Vilcacora redukują ilość wolnych rodników w organizmie, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób związanych ze starzeniem się komórek. Wywar często pomaga w zmniejszeniu uciążliwości związanych ze stanami alergicznymi, a także jest pomocny przy gojeniu zranień skóry i naskórka. Ponadto reguluje on pracę układu pokarmowego. Substancje zawarte w Vilcacora wspierają procesy leczenia chorób nowotworowych (jeśli jesteśmy w trakcie przyjmowania leków lub prowadzonej innej terapii, wówczas o chęci stosowania Vilcacora należy poinformować lekarza, gdyż preparaty ziołowe, w tym napary i wywary, mogą powodować nasilenie lub obniżenie skuteczności terapii).

Tradycyjny wywar sporządzony z kory Vilcacora ma „drewniany” smak. W naszym sklepie proponujemy także korę Uncaria tomentosa (Vilcacory) z dodatkiem suszonej mięty: w przypadku tego produktu korowy posmak jest maskowany posmakiem miętowym. Naturalny smak wywaru można uprzyjemnić poprzez dodanie soku owocowego do schłodzonego napoju .

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel