Zioła na poprawę odporności organizmu

2016-02-29
Zioła na poprawę odporności organizmu
Ważne, aby napoje takie zawierały w sobie spore ilości witaminy C oraz antocyjany, które wspierają pracę naszego układu immunologicznego. W naszym sklepie znajdziecie Państwo kilka produktów, które pozwolą w prosty i szybki sposób przygotować napar lub wywar korzystnie działający na nasz organizm. Przedstawiamy je Państwu w kolejności alfabetycznej:

Czystek

Ziele czystka ma po wysuszeniu szarozieloną barwę i sprzedawane jest w postaci zmielonej, co ułatwia dawkowanie i zaparzanie. Zaparzony napój mogą stosować wszyscy: nie ma przeciwwskazań nawet w przypadku dzieci. O korzystnym wpływie na nasz organizm decyduje duża ilość polifenoli zawartych w listkach czystka. Główna zaleta naparów sporządzanych z tego zioła to wspieranie działania naszego układu odpornościowego w walce z infekcjami bakteryjnymi górnych i dolnych odcinków układu oddechowego oraz przyzębia i innych obszarów jamy ustnej oraz infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi skóry i paznokci oraz łagodzenie stanów alergicznych.

Czystek działa także oczyszczająco na organizm człowieka, stąd zalecany jest osobom stosującym wszelkie używki i prowadzącym  nieregularny sposób odżywiania, oraz wspiera nasze serce w codziennej pracy. Duża ilość substancji polifenolowych o działaniu    przeciwrodnikowym (antyoksydacyjnym) wpływa hamująco na starzenie się komórek i tkanek, co szybko przekłada się na stan i wygląd    naszych stawów i skóry. Dodatkowy efekt wspierania odporności osiągniemy, jeśli do sporządzonego już i lekko schłodzonego naparu      dodamy sok z cytryny oraz miód (ale tylko naturalny).

Hibiskus

Hibiskus stosowany jest od dawna jako podstawa do sporządzenia smacznego naparu, jako główny składnik wielu herbat owocowych lub dodatek do czarnych i zielonych herbat. Stosowany jest w postaci wysuszonych, ciemnobordowych płatków kwiatowych, które w prosty sposób zaparza się gorąca wodą (temp. 96 stopni Celsjusza). Napary uzyskane z hibiskusa uwielbiane są zarówno ze względu na przepiękną bordową barwę, smaczny ? kwaskowy, a nawet kwaśny smak, oraz ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Napoje te mogą spożywać nawet dzieci.

 

Herbata sporządzona z hibiskusa wykazuje orzeźwiający i pobudzający wpływ na znużony organizm, a zawarta w niej witamina zwiększa diurezę sprzyjając zarazem spadkowi ciśnienia krwi i odciążeniu naszego serca. Związki zawarte w hibiskusie wspierają także działanie układu pokarmowego, a zwłaszcza wątroby i przyczyniają się do zmniejszenia ilości cholesterolu we krwi. Jednak najważniejsze jest pobudzenie do prawidłowej pracy naszego układu immunologicznego (odpornościowego). A wyższa odporność to rzadsze infekcje!

Jiao Gu Lan

Jiao Gu Lan to roślina o łacińskiej nazwie Gynostemma pentaphyllum. Jej wysuszone i zaparzone liście są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy. Substancje te przede wszystkim spowalniają zmiany zachodzące w każdym organizmie, a związane z upływem czasu, ale także wspierają nasz układ odpornościowy w walce z infekcjami. Napar ziołowy uzyskany z Jiao Gu Lan wspiera także pracę serca, ponadto wpływa korzystnie na jakość i długość snu.

 

Ze względu na wyraźne działanie na układ odpornościowy naparu z Jiao Gu Lan nie powinny stosować Panie w ciąży i okresie karmienia piersią, osoby w trakcie szczepień i po przeszczepach, a osoby w trakcie kuracji leczniczych powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.

Lapacho

Produkt Lapacho ma wygląd rozdrobnionej kory, a pochodzi z Ameryki Południowej. Podczas przygotowania napoju korę należy wrzucić do wrzącej wody i gotować około 5 minut, a następnie odstawić pod przykryciem na 15 minut. Postępując w ten sposób uzyskamy wywar, którego działanie koncentruje się na poprawie pracy układu immunologicznego. Wywar ten często stosowany bywa jako środek uzupełniający przy kuracjach leczniczych (to jednak każdorazowo należy konsultować z lekarzem odpowiedzialnym za nasze leczenie).

Wspiera on nasz organizm podczas infekcji bakteryjnych i łagodzi problemy związane z alergiami oraz układem pokarmowym. Przygotowany napar ma charakterystyczny lekko orzechowy smak.

Róża łuski

Łuski róży to twarde kawałki osłonki otaczającej nasiona róży. Po ich zaparzeniu uzyskujemy miły dla naszego podniebienia, lekko różany napar zawierający moc substancji, które wspierają nasz układ odpornościowy. Znajdziemy w nim przede wszystkim garbniki, flawonoidy, wiele soli mineralnych i kwasów organicznych, ale także szereg witamin (B1 i B2, a także A, C E i K). To całe dobro niezwykle korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Napar z łusek róży mogą spożywać nawet dzieci.

Vilcacora

Vilcacora jest wysuszoną i pociętą korą zdjętą z drzewa nazywanego czepotą puszystą (Uncaria tomentosa), a występującego najczęściej w tropikalnych lasach peruwiańskich. Wywary sporządzane z tej kory wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, poprawiają także odporność organizmu. Vilcacora zalecana jest osobom przemęczonym, a także podatnym na różne infekcje.Wywar można także stosować jako uzupełnienie terapii leczniczych, zawsze po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Wywar ma smak zbliżony do neutralnego.

Napar ziołowy Wzmacniający Organizm

Napar ziołowy Wzmacniający Organizm to niezwykle bogata w składniki mieszanka, której głównym zadaniem jest pobudzenie do odpowiedniej pracy kilku niezwykle istotnych układów naszego organizmu. Zawiera ona w sobie zarówno suszone rośliny o działaniu rozgrzewającym, jak i pobudzającym do działania. Napar sporządzony z niej doda nam witalności, a zarazem dzięki masie antyoksydantów spowolni starzenie się naszego organizmu i dostarczy cennych witamin i minerałów. Wiele zawartych w niej składników wpłynie także kojąco i regulująco na działanie naszego układu trawiennego.

Co znajdziemy w tej mieszance? Suszone kawałki owoców, liści i korzeni roślin o znaczeniu zielarskim: cynamon, kawałeczki suszonego jabłka, kawałki imbiru, kardamonu, goździki, czarny pieprz, kawałki korzenia żeń-szenia, łuski z nasion fasoli, kawałki liści trawy cytrynowej, listki  rooibosa, mikołajka polnego, dziurawca i jemioły oraz skórka cytrynowa i cytrusowy, delikatny aromat. Napar ten po zaparzeniu ma niezwykle przyjemny, cytrusowo-ziołowy smak. To jest to, czego naprawdę nam potrzeba podczas jesiennego i wiosennego przesilenia!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2016

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel