Baza wiedzy o zielonej herbacie

Zapraszamy do zapoznania się z naszą bazą wiedzy związanej z kulturą picia zielonej herbaty. Znajdziesz tutaj informacje o tym hodowana jest zielona herbata oraz jak należy przygotować ją do picia. Przy okazji poznasz kilka ciekawostek związanych z fascynującym światem herbat.

Na co pomaga zielona herbata

zielona herbata liściasta
Działanie lecznicze, profilaktyczne zielonej herbaty znane jest od stuleci. Mało kto jednak wie co dokładnie wpływa na to, że zielona herbata ma takie a nie inne właściwości. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie zapoznaj się z naszymi wpisem na blogu!

Przeczytaj więcej

Co wybrać: zieloną herbatę czy czarną

Zielona herbata czy czarna herbata?
Herbata – napój codzienny, pity praktycznie przez wszystkich i bardzo popularny w naszym kraju. Podawany zarówno na przyjęciach, spotkaniach oficjalnych i mniej oficjalnych, spożywany także w pracy i w zaciszu domowego ogniska. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj i smak.
Przeczytaj więcej

Zielona herbata, a odchudzanie

filiżnaka zielonej herbaty z liśćmi
Pracownicy plantacji herbaty wcześnie rano udają się na zbiory liści z krzewów herbacianych. Zebrane liście wrzucają do bambusowych przewiewnych koszy najczęściej zawieszonych na plecach, a następnie transportują do miejsca, w którym zostaną one poddane szybkiemu przesuszeniu na wolnym powietrzu.
Przeczytaj więcej

Zielone herbaty z Japonii

Zielona herbata z japonii

Japonia to azjatyckie państwo położone w dosyć niespokojnym pod względem geologicznym rejonie Pacyfiku. Jest to także kraj znany z produkcji wyśmienitych herbat. Czołowe miejsce wśród nich zajmuje zielona herbata. Jest ona produkowana w różnych odmianach


Przeczytaj więcej

Zielona herbata – skład i właściwości

zielona herbata w czajniku
Zielona herbata już przed wieloma wiekami wpisała się w kanony ludowej medycyny. Jej prozdrowotne właściwości od dawna wykorzystywali mieszkańcy Chin i Japonii.
Przeczytaj więcej

Oznaczenia herbat

O smaku herbaty decyduje co najmniej kilka niezwykle istotnych czynników: począwszy od samej herbaty i jej jakości (to temat-rzeka), przez jakość i temperaturę wody oraz rodzaj naczynia, w którym napar jest przygotowywany po czas zaparzania. 
Porozmawiajmy na początek o samej herbacie i jej jakości. Na smak i aromat naparu wpływają warunki, w jakich uprawiane są krzewy herbaciane. Inaczej bowiem smakują herbaty himalajskie, a inaczej na przykład chińskie.
Przeczytaj więcej

Wszystko, co warto wiedzieć na temat zielonej herbaty

Zielona herbata to jeden z tradycyjnych napojów Dalekiego Wschodu, przyrządzanych w oparciu o liście jednego z gatunków herbaty - Camellia sinensis (rośliny określanej jako chińska herbata). Z terenu dawnych Chin ten specyficzny gatunek roślinny rozprzestrzenił się na wiele innych krajów azjatyckich, skąd dotarł również do Japonii.
Przeczytaj więcej

Zielona herbata matcha, czyli jak kupować, aby nie żałować

W ciągu ostatnich miesięcy na rynku herbaty zielonej zaobserwowałem ciekawe i smutne jednocześnie zjawisko. Opowiem o nim na przykładzie zielonej herbaty matcha.


Przeczytaj więcej

Krótka historia herbaty

Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel