Darmowa dostawa od 200,00 PLN
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Baza wiedzy o zielonej herbacie

Zapraszamy do zapoznania się z naszą bazą wiedzy związanej z kulturą picia zielonej herbaty. Znajdziesz tutaj informacje o tym hodowana jest zielona herbata oraz jak należy przygotować ją do picia. Przy okazji poznasz kilka ciekawostek związanych z fascynującym światem herbat.

Na co pomaga zielona herbata
Działanie lecznicze, profilaktyczne zielonej herbaty znane jest od stuleci. Mało kto jednak wie co dokładnie wpływa na to, że zielona herbata ma takie a nie inne właściwości. Jeśli chcesz się tego dowiedzieć, koniecznie zapoznaj się z naszymi wpisem na blogu
Czytaj więcej
Co wybrać: zieloną herbatę czy czarną
Herbata – napój codzienny, pity praktycznie przez wszystkich i bardzo popularny w naszym kraju. Podawany zarówno na przyjęciach, spotkaniach oficjalnych i mniej oficjalnych, spożywany także w pracy i w zaciszu domowego ogniska. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj i smak.
Czytaj więcej
Zielona herbata, a odchudzanie
Pracownicy plantacji herbaty wcześnie rano udają się na zbiory liści z krzewów herbacianych. Zebrane liście wrzucają do bambusowych przewiewnych koszy najczęściej zawieszonych na plecach, a następnie transportują do miejsca, w którym zostaną one poddane szybkiemu przesuszeniu na wolnym powietrzu.
Czytaj więcej
Zielone herbaty z Japonii
Japonia to azjatyckie państwo położone w dosyć niespokojnym pod względem geologicznym rejonie Pacyfiku. Jest to także kraj znany z produkcji wyśmienitych herbat. Czołowe miejsce wśród nich zajmuje zielona herbata. Jest ona produkowana w różnych odmianach.
Czytaj więcej
Oznaczenia herbat
O smaku herbaty decyduje co najmniej kilka niezwykle istotnych czynników: począwszy od samej herbaty i jej jakości (to temat-rzeka), przez jakość i temperaturę wody oraz rodzaj naczynia, w którym napar jest przygotowywany po czas zaparzania. Porozmawiajmy na początek o samej herbacie i jej jakości. Na smak i aromat naparu wpływają warunki, w jakich uprawiane są krzewy herbaciane. Inaczej bowiem smakują herbaty himalajskie, a inaczej na przykład chińskie.
Czytaj więcej
Zielona herbata to jeden z tradycyjnych napojów Dalekiego Wschodu, przyrządzanych w oparciu o liście jednego z gatunków herbaty - Camellia sinensis (rośliny określanej jako chińska herbata). Z terenu dawnych Chin ten specyficzny gatunek roślinny rozprzestrzenił się na wiele innych krajów azjatyckich, skąd dotarł również do Japonii.
Czytaj więcej
Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Czytaj więcej
pixel