Baza wiedzy o zielonej herbacie

Zapraszamy do zapoznania się z naszą bazą wiedzy związanej z kulturą picia zielonej herbaty. Znajdziesz tutaj informacje o tym hodowana jest zielona herbata oraz jak należy przygotować ją do picia. Przy okazji poznasz kilka ciekawostek związanych z fascynującym światem herbat.

Co wybrać: zieloną herbatę czy czarną
Zielona herbata czy czarna herbata?
Herbata – napój codzienny, pity praktycznie przez wszystkich i bardzo popularny w naszym kraju. Podawany zarówno na przyjęciach, spotkaniach oficjalnych i mniej oficjalnych, spożywany także w pracy i w zaciszu domowego ogniska. Każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj i smak.
Przeczytaj więcej
Zielona herbata, a odchudzanie
filiżnaka zielonej herbaty z liśćmi
Pracownicy plantacji herbaty wcześnie rano udają się na zbiory liści z krzewów herbacianych. Zebrane liście wrzucają do bambusowych przewiewnych koszy najczęściej zawieszonych na plecach, a następnie transportują do miejsca, w którym zostaną one poddane szybkiemu przesuszeniu na wolnym powietrzu.
Przeczytaj więcej
Zielone herbaty z Japonii
Zielona herbata z japonii

Japonia to azjatyckie państwo położone w dosyć niespokojnym pod względem geologicznym rejonie Pacyfiku. Jest to także kraj znany z produkcji wyśmienitych herbat. Czołowe miejsce wśród nich zajmuje zielona herbata. Jest ona produkowana w różnych odmianach


Przeczytaj więcej
Zielona herbata – skład i właściwości
zielona herbata w czajniku
Zielona herbata już przed wieloma wiekami wpisała się w kanony ludowej medycyny. Jej prozdrowotne właściwości od dawna wykorzystywali mieszkańcy Chin i Japonii.
Przeczytaj więcej
Oznaczenia herbat
O smaku herbaty decyduje co najmniej kilka niezwykle istotnych czynników: począwszy od samej herbaty i jej jakości (to temat-rzeka), przez jakość i temperaturę wody oraz rodzaj naczynia, w którym napar jest przygotowywany po czas zaparzania. 
Porozmawiajmy na początek o samej herbacie i jej jakości. Na smak i aromat naparu wpływają warunki, w jakich uprawiane są krzewy herbaciane. Inaczej bowiem smakują herbaty himalajskie, a inaczej na przykład chińskie.
Przeczytaj więcej
Wszystko, co warto wiedzieć na temat zielonej herbaty
Zielona herbata to jeden z tradycyjnych napojów Dalekiego Wschodu, przyrządzanych w oparciu o liście jednego z gatunków herbaty - Camellia sinensis (rośliny określanej jako chińska herbata). Z terenu dawnych Chin ten specyficzny gatunek roślinny rozprzestrzenił się na wiele innych krajów azjatyckich, skąd dotarł również do Japonii.
Przeczytaj więcej
Zielona herbata matcha, czyli jak kupować, aby nie żałować

W ciągu ostatnich miesięcy na rynku herbaty zielonej zaobserwowałem ciekawe i smutne jednocześnie zjawisko. Opowiem o nim na przykładzie zielonej herbaty matcha.


Przeczytaj więcej
Krótka historia herbaty
Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Przeczytaj więcej
    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel