O smaku herbaty decyduje co najmniej kilka niezwykle istotnych czynników: począwszy od samej herbaty i jej jakości (to temat-rzeka), przez jakość i temperaturę wody oraz rodzaj naczynia, w którym napar jest przygotowywany po czas zaparzania. Porozmawiajmy na początek o samej herbacie i jej jakości. Na smak i aromat naparu wpływają warunki, w jakich uprawiane są krzewy herbaciane. Inaczej bowiem smakują herbaty himalajskie, a inaczej na przykład chińskie.
Czy próbowaliście już yerba mate Taragui Vitality? Zebraliśmy dla Was garść ciekawych informacji o tej intrygującej herbatce. Zapraszamy do lektury, a jeśli uznacie ją za przydatną, udostepnijcie ją dalej
Czasami zadajemy sobie pytanie, dlaczego yerba mate stała się tak popularna? Czy tylko dlatego, że ma tak wspaniałe działanie pobudzające? Otóż nie! Oprócz tego, że po yerbie mamy więcej energii, posiada ona wiele innych ciekawych cech. Poczytajcie dalej, a sami się zadziwicie...
Herbatę białą produkuje się z tego samego gatunku rośliny, co tradycyjną herbatę czarną czy zieloną: wszystkie wymienione odmiany herbat powstają z Camellia sinensis należącej do rodziny herbatowatych.
Jedną z mniej znanych herbat jest chińska herbata Pu Erh. W Europie nazywana jest herbatą czerwoną, a ta nazwa wiąże się głównie z kolorem naparu, który powstaje po jej zaparzeniu. Chińczycy, z powodu kolory liści tworzących jej susz, nazywają ją natomiast herbatą czarną. Napój ten ma więc różne nazwy nadawane temu samemu produktowi z różnych powodów.