Herbata biała właściwości
Herbatę białą produkuje się z tego samego gatunku rośliny, co tradycyjną herbatę czarną czy zieloną: wszystkie wymienione odmiany herbat powstają z Camellia sinensis należącej do rodziny herbatowatych.
Sposób produkcji białej herbaty
Dla produkcji herbaty białej z krzewów zrywane są tylko najmłodsze jego części: najmłodsze pączki liściowe oraz nierozwinięte jeszcze liście. Dla utrzymania niezwykle delikatnego smaku naparu wczesną wiosną, na długo przed zbiorem liści, krzewy herbaciane osłania się przed promieniami słonecznymi. W warunkach półcienia w pąkach i młodych listkach tworzą się jedynie niewielkie ilości chlorofilu, czyli zielonego barwnika odpowiedzialnego za proces fotosyntezy zachodzący w chloroplastach. Takie liście, z małą ilością zielonego barwnika, powstają a krzewach tylko wczesną wiosną. I to właśnie tylko wczesną wiosną zbiera się surowiec do produkcji białej herbaty.
Po zbiorze liście i pąki herbaciane rozkładane są na matach, gdzie w naturalnych warunkach więdną, a potem ulegają wysuszeniu. Taka technologia produkcji herbaty białej podtrzymywana jest w chińskiej tradycji od wielu wieków i to właśnie te zasady decydują, że produkcja tego rodzaju suszu jest ograniczona (plon liści i pąków zebranych wiosną z krzewów herbacianych jest niewielki), co nawet obecnie pociąga za sobą dosyć wysoką cenę tej herbaty. W danych wiekach napar z tej herbaty dostępny był tylko największym chińskim krezusom.
Wygląd suszu i właściwości naparu białej herbaty
Biała herbata, dzięki krótkiemu procesowi produkcji i delikatnemu obchodzeniu się z nią, zawiera najczęściej całe, nieuszkodzone liście i pąki. Często pokryte są one meszkiem białych, bardzo delikatnych włosków, a susz ma charakterystyczną biało-srebrzystą barwę. Jej susz charakteryzuje się wyższą zawartością związków polifenolowych niż inne odmiany herbaty. Związki te znane są ze swego dobroczynnego wpływu na organizm człowieka: przede wszystkim wyraźnie zmniejszają ilość wolnych rodników, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu i zmian zachodzących w obrębie DNA (białą herbatę uznano za jeden z produktów zmniejszających prawdopodobieństwo zapadnięcia na choroby nowotworowe).
Napar z białej herbaty wykazuje działanie podobne do działania kawy: ożywia zarówno ciało, jak i umysł oraz pobudza do działania. Po spożyciu filiżanki tego napoju poprawi się nasza zdolność koncentracji i zapamiętywania. Przy regularnym spożywaniu spostrzeżemy także poprawę naszej odporności (wpływa na to witamina C występująca w naparze). Napar ten ułatwi nam także uregulować ciśnienie krwi oraz zawartość cholesterolu.
Przygotowanie naparu z białej herbaty
Na szklankę planowanego napoju powinniśmy stosować około łyżeczki suszu herbacianego (3 gramy). Susz taki zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze 75-90 stopni Celsjusza i parzymy przez 3-8 minut. Po tym czasie napar należy odlać do filiżanek lub z naparu usunąć susz herbaty. Przy takim zaparzeniu napar będzie miał miłą bladosłomkową barwę oraz przyjemnie słodkawy, a zarazem delikatny smak.
W naszym sklepie znajdą Państwo zarówno tradycyjne białe herbaty (bez dodatków), jak i niezwykle smaczne mieszanki sporządzone na bazie tej herbaty. Osobom, które szukają nowych doznań smakowych szczególnie polecamy między innymi herbatę białą Nektar Bogów, herbatę białą Imbir i Cytryna Ice Tea czy herbatę białą Perła Karaibów.