Termometry

( ilość produktów: 2 )

Termometry są przyrządami pomocnymi przy parzeniu naparów, w których istotne jest zalanie suszu wodą o określonej temperaturze, innej niż temperatura wrzenia. Do mierzenia temperatury potraw i wody używanej w celach spożywczych zalecamy termometry tarczowe lub spirytusowe. Są one zdecydowanie tańszą, choć równie skuteczną alternatywą termometrów elektronicznych. Prawidłowa temperatura wody zaparzanych herbat i yerba mate to jeden z głównych czynników decydujących o ujawnieniu wszystkich walorów smakowych tych produktów. Optymalna temperatura zaparzania herbatek z ostrokrzewu paragwajskiego, czyli yerba mate to przedział pomiędzy 70 a 80 stopni Celsjusza. Taka samą temperaturę powinna mieć woda do przygotowania naparu z zielonej herbaty. Wyższych temperatur wymaga delikatniejsza herbata biała - jest to około 85 stopni C. Herbaty ulung (oolong) zaparzamy przegotowaną wodą o temperaturze 90 stopni C, a herbaty czarne i Pu Erh już prawie wrzątkiem, bo wodą, która powinna mieć około 96 stopni C. Napary honeybush i rooibos oraz prawie wszystkie zioła zaparzamy wrzątkiem.

Widać więc, że są różnice w temperaturze wodą, którą zaparzamy poszczególne gatunki herbat, woda zbyt zimna lub za gorąca może zdecydowanie obniżyć wartość smakową naszych ulubionych herbat lub yerba mate.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel