Biała herbata w dawnych czasach była herbatą chińskich bogaczy. Nawet obecnie jej cena jest często wyższa niż pozostałych. Jaki jest tego powód? Otóż produkuje się jej niewiele i składa się ona tylko z młodziutkich, wczesnowiosennych pąków lub liści. Pąki takie w okresie przed zbiorem są chronione przed słońcem, żeby nie nabrały zielonej barwy, czyli nie wykształciły chlorofilu w chloroplastach. Wszystko to sprawia, że czas, kiedy można takie liście zbierać, jest bardzo krótki. Taka zasada produkcji jest utrzymywana od dawnych czasów. Po zbiorach zebrane części roślin podlegają więdnięciu, a potem wysuszeniu, w związku z czym są one tylko w niewielkim stopniu sfermentowane lub uszkodzone, a zarazem zawierają o wiele więcej polifenoli, czyli substancji oddziałujących prozdrowotnie, niż liście zbierane metodą tradycyjną dla wyrobu innych rodzajów herbat.
Biała herbata może być używana jako zamiennik porannej kawy z powodu swych pobudzających właściwości. Wspaniale orzeźwia i pozytywnie wpływa na koncentrację oraz podnosi odporność dzięki zawartości witaminy C. Jej regularne picie może przedłużyć młodość, zdrowie i życie. Badania dowiodły bowiem, że napar ten zawiera antyoksydanty, czyli substancje spowalniające procesy starzenia się organizmów. Ponadto może także przeciwdziałać procesom mutagennym, które często odpowiadają za powstawanie chorób nowotworowych. Napar ten może także regulować poziom cholesterolu we krwi i wspomagać walkę z podwyższonym ciśnieniem.
Białą herbatę można rozpoznać po srebrzystej barwie, którą nadają włoski pokrywające młode listki zebrane w pąkach. Po zaparzeniu biała herbata daje jasnosłomkowy, słodkawy, delikatny smak.
Parzenie białej herbaty: susz (1 łyżeczkę, czyli około 3 gramy na szklankę lub 11-13 gramów na litr wody) należy zalać gorącą wodą - o temperaturze 75- 90°C. Temperaturę wody możesz określić bez użycia termometru przyjmując zasadę, że 3-4 minuty od zagotowania ma ona temperaturę 90°C, a po 12 minutach – osiąga około 75°C. Parzenie powinno trwać od 3 do 8 minut.
Mercedes wśród białych herbat!!! Składają się na nią tylko selekcjonowane listki i ich szczytowe części (tipsy) pozwijane metodą ręczną w kuleczki (perły). Wyraźny aromat pereł pochodzi od świeżych kwiatów jaśminu (kwiecie po oddaniu zapachu usuwa się).
Czas na białe szaleństwo? Proponujemy herbatę, na którą składają się najmłodsze, bardzo długie liście herbaty. Podczas suszenia ulegają one poskręcaniu, a rozkręcają się podczas zaparzania. Jej produkcję prowadzi się w chińskiej prowincji Fujian.
Miła niespodzianka w filiżance! Srebrzysta kulka o kształcie truskawki rozwijająca się stopniowo po zalaniu. Po chwili ukazuje się centralna część z kwiatem liczi w otoczeniu tipsów (młodych liści herbaty). Produkcja ręczna.
Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat krzewu jaśminowego. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat malinowy. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat miodowo - rumowy. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
"Biała Piwonia" w filiżance? Dlaczego nie! Herbata uprawiana w prowincji Fujian w Chinach w ilościach limitowanych. Jej delikatny, aksamitny smak najlepiej można docenić podczas smakowania jej bez cukru i mleka. Idealna na popołudniową przerwę.
Liście tej wyśmienitej chińskiej herbaty są charakterystycznie zwinięte w kulki. Biała Perła to rarytas przygotowany tylko z najmłodszych listków, ręcznie uformowanych w perełki dla zachowania świeżego aromatu. Po zaparzeniu kulki pięknie się rozwijają.
Może spróbujesz "Długowiecznych brwi”? To pytanie zaskakuje wszystkich naszych gości! A jeszcze bardziej to, że po pytaniu dostają filiżankę smakowitego naparu o delikatnie waniliowo-bambusowym posmaku z rdzawych pączków i listków białej herbaty...
Top herbat białych!!! Jaki jest tego powód? Ręcznie zbierane młode, nierozwinięte pąki herbaty okryte białymi włoskami tworzącymi charakterystyczny puszek w ilościach limitowanych! Napar o barwie jasnosłomkowej i delikatnym słodkawym smaku liczi.
Mieszanka herbat, której smak i aromat przywodzi na myśl orientalne kraje, a na którą składają się Snow Buds, Pu Erh Moonlight, Shou Mei, White Monkey i Pai Mu Tan z dodatkiem egzotycznych składników (skórki granatu i owoców goji) i naturalny aromat.
Owocowy cud! Mieszanka wspaniałych wysokojakościowych herbat białych (Snow Buds, Pai Mu Tan i Shou Mei) z zieloną China Bancha urozmaicona dodatkami owoców ananasa i rodzynkami oraz kwiatkami krzewu jaśminowca i naturalnym owocowym aromatem.
Dla koneserów!!! Mieszanka herbat zielonych (Jade Rings, En Shi Yu Lu i Sencha), żółtej Yellow Tea Huang Xiao, półfermentowanej Formosa Gunpowder i białej Shou Mei z owocami cytryny, papai, kiwi i brzoskwini, płatkami nagietka i naturalnym aromatem.
Zestaw zawiera: chińskie herbaty białe: Bai He Xian Zi "Niebiańska Lilia", Xu Ri Dong Sheng "Wschodzące Słońce", He Jia Huan Le "Rodzinna Fortuna", Man Tian Xuan Tao "Sekretne Kwiaty". Całość zapakowana w gustowne, ozdobne pudełko.
Ten niebiański napój stanowi mieszankę herbaty zielonej China Bancha i białych (Pai Mu Tan, Snow Buds i Shou Mei). Gwarancją niepospolitego smaku są także kawałki truskawek i czekolady, płatki nagietka, lawendy i ostu, kwiatki żółtej róży oraz aromat.
Zestaw zawiera: chińskie herbaty białe: Bai He Xian Zi "Niebiańska Lilia", Xu Ri Dong Sheng "Wschodzące Słońce", He Jia Huan Le "Rodzinna Fortuna", Man Tian Xuan Tao "Sekretne Kwiaty". Całość zapakowana w gustowne, ozdobne pudełko.
Zestaw zawiera: chińskie herbaty białe: Bai He Xian Zi "Niebiańska Lilia", Xu Ri Dong Sheng "Wschodzące Słońce", He Jia Huan Le "Rodzinna Fortuna", Man Tian Xuan Tao "Sekretne Kwiaty". Całość zapakowana w gustowne, ozdobne pudełko.