Herbatą nazywa się napary z liści, liści i pąków lub tylko pąków krzewów z rodzaju kamelia (Camellia). W stanie naturalnym rośliny te występują w strefie podzwrotnikowej. W tych samych rejonach uprawia się różne odmiany krzewu Camelia sinensis, które są surowcem do wyrobu różnych odmian herbat.
Poszczególne rodzaje (herbaty czarne, zielone, białe, żółte, Pu-Erh czyli czerwone i oolong) otrzymuje się w wyniku zróżnicowania procesów technologicznych. Zazwyczaj procesy te obejmują: zbiór, więdnięcie, skręcenie, fermentację i suszenie. Poszczególne etapy, w zależności od oczekiwanego efektu końcowego, mogą być wydłużone, skrócone lub pominięte.
Za najbardziej wykwitną i delikatną w smaku uznawana jest herbata biała produkowana z młodych, często nierozwiniętych jeszcze pąków. Tuż po zbiorze liście pozostawia się do zwiędnięcia, a następnie od razu poddaje się suszeniu. Silnym zapachem i smakiem cechują się herbaty Pu-Ehr. Nazywane są one popularnie herbatami czerwonymi ze względu na bordowobrązowe zabarwienie liści uzyskiwane przez dodatkowy proces fermentacji i bardzo wydłużony czas leżakowania. Największym zainteresowaniem cieszą się herbaty zielone, które ze względu na wysuszenie bezpośrednio po zbiorze zawierają więcej składników odżywczych niż rodzaje poddawane procesom fermentacji. Natomiast najbardziej rozpowszechnione są herbaty czarne, których wygląd i kolor wynika z następujących po sobie procesów więdnięcia, skręcania, fermentacji i wysuszenia. Wielu amatorów mają także herbaty oolong (półfermentowane) i żółte.
W zależności od rodzaju herbaty występują różnice w sposobach zaparzania (różna długość zaparzania i temperatura wody).
Catuaba to drobno pocięta kora drzewa Trichilia catigua. Ten naturalny i skuteczny afrodyzjak z powodzeniem stosowany jest również przy wielu innych dolegliwościach.
Idealna mieszanka na lepszą koncentrację, witalność i sprawność umysłu! Do tego stanu przyczyni się przemyślany skład: yerba mate z owocami guarany i guavy, listkami Gingko (miłorzębu), skórką pomarańczową oraz kwieciem prawoślazu i pomarańczy.
Całe ziarna guarany (Paulinia cupana), amazońskiej rośliny, znanej głównie, jako doskonały środek pobudzający dzięki zawartej w nasionach dużej ilości kofeiny
Mercedes wśród białych herbat!!! Składają się na nią tylko selekcjonowane listki i ich szczytowe części (tipsy) pozwijane metodą ręczną w kuleczki (perły). Wyraźny aromat pereł pochodzi od świeżych kwiatów jaśminu (kwiecie po oddaniu zapachu usuwa się).
Czas na białe szaleństwo? Proponujemy herbatę, na którą składają się najmłodsze, bardzo długie liście herbaty. Podczas suszenia ulegają one poskręcaniu, a rozkręcają się podczas zaparzania. Jej produkcję prowadzi się w chińskiej prowincji Fujian.
Miła niespodzianka w filiżance! Srebrzysta kulka o kształcie truskawki rozwijająca się stopniowo po zalaniu. Po chwili ukazuje się centralna część z kwiatem liczi w otoczeniu tipsów (młodych liści herbaty). Produkcja ręczna.
Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat krzewu jaśminowego. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat malinowy. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
Biała herbata rozkwitająca zwinięta w kształt kulki. Herbata uwalnia przyjemnie słodki aromat miodowo - rumowy. Kulki zwijane są ręcznie. Cena dotyczy 1 sztuki.
"Biała Piwonia" w filiżance? Dlaczego nie! Herbata uprawiana w prowincji Fujian w Chinach w ilościach limitowanych. Jej delikatny, aksamitny smak najlepiej można docenić podczas smakowania jej bez cukru i mleka. Idealna na popołudniową przerwę.
Liście tej wyśmienitej chińskiej herbaty są charakterystycznie zwinięte w kulki. Biała Perła to rarytas przygotowany tylko z najmłodszych listków, ręcznie uformowanych w perełki dla zachowania świeżego aromatu. Po zaparzeniu kulki pięknie się rozwijają.
Może spróbujesz "Długowiecznych brwi”? To pytanie zaskakuje wszystkich naszych gości! A jeszcze bardziej to, że po pytaniu dostają filiżankę smakowitego naparu o delikatnie waniliowo-bambusowym posmaku z rdzawych pączków i listków białej herbaty...
Top herbat białych!!! Jaki jest tego powód? Ręcznie zbierane młode, nierozwinięte pąki herbaty okryte białymi włoskami tworzącymi charakterystyczny puszek w ilościach limitowanych! Napar o barwie jasnosłomkowej i delikatnym słodkawym smaku liczi.
Mieszanka herbat, której smak i aromat przywodzi na myśl orientalne kraje, a na którą składają się Snow Buds, Pu Erh Moonlight, Shou Mei, White Monkey i Pai Mu Tan z dodatkiem egzotycznych składników (skórki granatu i owoców goji) i naturalny aromat.
Czarna herbata w typie długi liść OPA z naturalnym ekstraktem, cząstkami warzyw, kwiatów i owoców passiflory. Herbata w kartoniku 100 gram, pakowana u producenta na Sri Lance.
Jedna z herbat półfermentowanych. Napar cechuje się delikatnym aromatem i wysublimowanym smakiem. Susz można zaparzać kilkukrotnie, przy czym przy każdym następnym zaparzaniu smak i aromat naparu zmienia się.
Warta "grzechu"! Jedna z herbat półfermentowanych cechująca się wysublimowanym, niepowtarzalnym smakiem i delikatnym aromatem. Susz można zaparzać kilkukrotnie, a przy każdym zalaniu uzyskujemy inny smak i aromat.
Herbata z afrykańskiej plantacji w Rwandzie. Miejscem upraw jest górzysta okolica Rukeri. Wzgórza, na których uprawiana jest ta herbata są silnie nasłonecznione, co znacząco wpływa na jej aromat i smak. Daje napar w kolorze bursztynu, smak słodkawy.
Tajwańska herbata o zagadkowym smaku! Należy do produktów półfermentowanych. Idealna do wielokrotnego parzenia. Gdzie ukryta jest zagadka? W smaku i aromacie zmieniającym się przy każdym parzeniu i smakowaniu! Polecamy...
Owocowy cud! Mieszanka wspaniałych wysokojakościowych herbat białych (Snow Buds, Pai Mu Tan i Shou Mei) z zieloną China Bancha urozmaicona dodatkami owoców ananasa i rodzynkami oraz kwiatkami krzewu jaśminowca i naturalnym owocowym aromatem.
Dla koneserów!!! Mieszanka herbat zielonych (Jade Rings, En Shi Yu Lu i Sencha), żółtej Yellow Tea Huang Xiao, półfermentowanej Formosa Gunpowder i białej Shou Mei z owocami cytryny, papai, kiwi i brzoskwini, płatkami nagietka i naturalnym aromatem.
Bardzo wysoka jakość! Herbata uprawiana w Chinach (w regionie Anxi położonym w dzielnicy Fuijan). Jej niesamowity, mleczny smak ma swe źródło w aromacie mleka dodawanym do zebranych liści krzewu herbaty, jeszcze przed suszeniem.
Rarytas na europejskim rynku herbacianym! Zebrane liście poddawane są bardzo szybkiej obróbce (ręcznemu zwinięciu i suszeniu) co wcześnie kończy proces fermentowania liści. Napar cechuje słodkawo-cierpki smak i orzechowo-kwiatowy zapach.
Oolong Skrzydła Motyla to specjalnie skomponowana mieszanka chińskiego oolonga Tie Guan Yin i tajwańskiego standardowego Formosa Oolong. Dodatkiem są owoce moreli, kwiat miechunki, kwiatki stokrotek, naturalny aromat.
Legendarna herbata chińska, zaliczana do ścisłego grona najlepszych i jednocześnie najdroższych ulongów na świecie. Wysoki, bo w około 60% stopień utlenienia liści i dodatkowe ich prażenie decydująco wpływają na jej niepospolity smak.
Tradycyjna chińska herbata typu oolong (czytaj ulung) ciasno zwinięta w małe kuleczki, z dodatkiem zmielonego żeń-szenia syberyjskiego (Eleuterococcus). Oprócz walorów smakowych ma działanie wzmacniające i pobudzające.
Miejscem upraw tego ekskluzywnego pu erha jest prowincja Yunnan w Chinach. Ta produkowana w regionie Jingmai herbata ma delikatny armat z wyczuwalną nutą rumu. Przygotowany napar jest szlachetny w smaku, ciemnobrązowy.
Propozycja dla osób dbających o linię sporządzona na bazie 5-7-letniego Pu-Erh (min. 85,2%) wzbogaconego o yerba mate. Za niepowtarzalny smak odpowiadają kawałki suszonego jabłka, trawy cytrynowej i dzikiej róży oraz aromat.
Na pobudzenie mieszanka 5-7-letniego Pu-Erh (min. 79,3%) z fragmentami owoców czarnej i czerwonej porzeczki, guarany (min. 3,6%). Jej składnikiem są też liście jeżyny, miłorzębu japońskiego (Gingko) i maliny, płatki kwiatów chabra i piwonii oraz aromat.
Herbata Pu Erh Mini Tuo Cha idealna w podróży - sprasowana nie rozsypie się w bagażu. Łatwo zmieści się nawet w malutkiej damskiej torebce. Swym wyglądem zdumiała moją ciocię, która od ostatnich świąt wciąż prosi o "kapselka"! Cena za jedną sztukę.
Czysta (bez dodatków) herbata czerwona uprawiana w rejonie Yunnan. Napój rozsławiony jako wspomagający utratę wagi w związku z regulacją pracy układu trawiennego oraz obniżania ilości tłuszczu (w tym cholesterolu).
Ekologiczna, uprawiana bez pestycydów, herbata czerwona Pu Erh pochodząca z Yunnan, prowincji słynącej z upraw herbacianych. Herbatę tę charakteryzuje smak delikatnie drzewny, przez niektórych oceniany także jako lekko ziemisty.
Herbata Pu Erh Wiśnie w Rumie idealna dla wielbicieli czerwieni i smukłej linii! Herbata Pu-Erh (5-7 lat) z dodatkami nadającymi jej purpurową barwę, czyli owocami wiśni oraz kwiatami hibiskusa pochodzącymi z uprawy ekologicznej...
Czas na tropikalny relaks? Mieszanka organicznego rooibosa (min. 89.7%) z małymi kawałeczkami limonki i fragmentami skórki cytrynowej oraz drobno pociętą trawą cytrynową przeniesie nas wprost na plażę, a kwiaty słonecznika i aromat - w wakacyjny nastrój.
Słodycz lata w mieszance organicznego rooibosa wzbogaconej kawałkami migdałów, fig, daktyli i rodzynek i osłodzonej cukrowymi gwiazdkami i kuleczkami. Dodatek kwiatków chabrów i rumianku oraz aromatu wzmocni doznania i umili chwile relaksu...
Herbata bardzo wysokiej klasy! Susz cechuje się dużymi, pozwijanymi liśćmi. Napar jest bardzo smaczny. Smak zmienia się w zależności od liczby zaparzeń (można ją zalewać wielokrotnie i za każdym razem uzyskiwać napar o innych walorach smakowych).
Energy Tea Guarana zawiera w sobie elementy owocowe i ziołowe. Podstawą jest pocięta trawa cytrynowa i organiczny hibiskus z dodatkiem kawałków jabłka i guarany. Nieodłącznym elementem są drobno pocięte listki melisy, jeżyny, płatki i łuski róży i aromat.
Czasami mniej oznacza lepiej. Tak jest właśnie w tej prostej, ale bardzo interesującej herbatce ajurwedyjskiej. Wiodącym składnikiem jest imbir. Dodatkami są trawa cytrynowa oraz kawałeczki cytryny. Mieszanka jest z dodatkiem naturalnego aromatu.
BIO Yogi Tea to napar, który stosowany jest przez miłośników medycyny naturalnej. Stosuje się go przede wszystkim w celu poprawy nastroju, wzmocnienia organizmu i dodania energii.
Herbatka Ajurwedyjska dla Panów to napar idealny dla mężczyzn, którzy pragną znacząco polepszyć swoje siły witalne. Ta mieszanka specjalnie dobranych składników niezwykle pozytywne wpływa na organizm człowieka w każdym wieku.
Istnieją napary ziołowe, które powodują znaczący przyrost sił witalnych nie tylko u Panów, ale i u Pań. Jednym, którzy działa w obu przypadkach jest właśnie Herbatka dla Pań, która dzięki odpowiednio dobranym składnikom jest w stanie omal czynić cuda
W atmosferę niezapomnianych wakacji i morskiej bryzy przeniesie nas herbatka będąca mieszanką organicznego hibiskusa, skórki pomarańczy, kawałków papai, rodzynek i ananasa. Powiewu Maui nadają jej kwiatki nagietka i kawałki dzikiej róży oraz aromat.
Relax w atmosferze owocowego raju zapewni herbatka owocowa sporządzona na bazie organicznego hibiskusa (BIO). Źródłem tropikalnych doznań są cząsteczki papai, banana oraz wiśnie i rodzynki, a całość dopełnia smaczny owocowy aromat.
Tajemnicza piękność z egzotycznych wysp: swój kolor i smak zawdzięcza ekologicznemu hibiskusowi, a orientalnego czaru nadają jej papaja, jabłka, maliny, rodzynki, czarna porzeczka, truskawka, owoce czarnego bzu, kwiaty chabru i słonecznika oraz aromat.
Zastrzyk witaminy C! Herbata owocowa, której bazą są fragmenty owoców dzikiej róży i suszone owocki bzu czarnego. Całość spajają cząstki kwiatostanów hibiskusa. Jednak najważniejszym elementem są suszone owoce maliny i jej pocięte liście oraz aromat.
Smak wakacji u babci i jej jabłeczników przywodzi mi na myśl mieszanka owocowa skonstruowana na podstawie hibiskusa organicznego z dodatkiem cynamonu, skórki z pomarańczy i kawałeczków jabłka. Jej nieodłącznym elementem są pączki róży i aromat.
Herbata owocowa na bazie jabłka i dyni z dodatkiem skórki pomarańczy, marchwi i aromatycznej kurkumy, cynamonu, ziaren kakaowca, kwiatów nagietka oraz goździków. Aromatyzowana naturalnym aromatem.
Rozgrzewająca propozycja na zimowe wieczory na bazie hibiskusa z kawałkami cynamonu, skórki cytryny i pomarańczy oraz goździków. Osłodą są rodzynki i kawałeczki jabłka, a oryginalności nadają pączki i kwiatki dzikiej róży oraz aromat grzańca (ok. 2,6%).
Owocowa, wieloskładnikowa herbata bez hibiskusa. Jej podstawą jest suszone jabłko z dodatkiem kwaskowych owoców: czarnej porzeczki, aronii, maliny i jeżyny. Znajdziemy w niej też łuski dzikiej róży, płatki nagietka i kawałki buraka oraz aromat miodu.
Posmak wakacji na Seszelach gwarantuje mieszanka sporządzona z ekologicznego hibiskusa (BIO), której ważnym składnikiem są kawałki tropikalnych kokosów i ananasów. Niezapomnianych wrażeń dostarczają tez kawałeczki jabłka i płatki dzikiej róży oraz aromat.
Słodka leśna tajemnica w herbacianej opowieści... Mieszanka hibiskusa i malin z owocami żurawiny (min. 10%), czarnych jagód i liści żurawiny. Jej słodycz pochodzi z rodzynek, czarnego bzu, suszonych śliwek, jabłek, kwiatów wrzosów, karmelu i aromatu.
Pamiętasz podwieczorki u babci? Przypomni Ci je smak herbatki z hibiskusem i jabłkiem uzupełnionej skórką pomarańczową i dzikiej róży, kawałeczkami cynamonu, kokosów, migdałów, rodzynkami oraz kryształkami cukru i aromatem owocowym.
Mieszanka owocowa bez hibiskusa. W jej składzie są kawałki jabłek, cząstki moreli, łuski dzikiej róży, kawałki buraka, pączki róży, naturalny aromat, kawałki owoców truskawki, wanilia oraz kwiatki dzikiego ślazu.
Bezteinowy napar o delikatnym, słodkawym, lekko miodowym smaku z krzewu uprawianego w Republice Południowej Afryki. Miejsca uprawy położone są w mało dostępnych górskich terenach, przez co zbiory są limitowane. Napój nie powoduje problemów ze snem.
Słodka mieszanka o orientalnym smaku, której dominującym składnikiem jest honeybush (co najmniej 83%). Nieopisane doznania zapewniają kawałki miodu, cynamon, porzeczka i fragmenty gruszki. Walory podnosi dodatek kwiatków słonecznika i ostu oraz aromat.
Idealny, słodkawy napój na poprawę nastroju sporządzony na bazie honeybusha (ponad 86%). Zawiera skórkę pomarańczową i kawałki pomarańczy. Ich uzupełnienie stanowi biała czekolada, kwiatki pomarańczy i nagietka oraz przyjemny pomarańczowy aromat.
Herbatka z Muira Puama naturalnie wzmacnia siły witalne. Są to suszone i cięte na drobne kawałki łodyżki i kora drzewa należącego do rodzaju Ptychopetalum, występującego w Ameryce Południowej, głównie w Amazonii.
Rooibos naturalny, bez dodatków. Produkt idealny dla miłośników zdrowego stylu życia! Napar sporządzony z listków tego krzewu nie powoduje wzrostu ciśnienia krwi. Smak herbaty jest przyjemnie słodkawy, delikatny. Sprawdza się z owocowymi dodatkami.
W gorące afrykańskie klimaty przeniesie nas napar z czerwonego rooibosa BIO (co najmniej 90,1%) z dodatkiem kawałków malin i pomarańczowej skórki wzbogacony kwiatkami nagietka i aromatem. Wspomnienie wakacji w filiżance.
Mieszanka magiczna... Sporządzona w oparciu o czerwony rooibos BIO (min. 81,7%). Czarodziejskiej mocy nadaje jej dodatek lekkiego afrodyzjaku Muira Puama, słodkiej lukrecji i kawałków truskawek i rodzynek oraz aromat, a uroku - kwiatki piwonii i wrzosu.
Dla wielbicieli orientalnych smaków! Mieszanka na bazie czerwonego rooibosa BIO z kawałkami imbiru (min. 1,9%), żeń-szenia i czerwonego pieprzu. Klimatu dodaje drzewo sandałowe, skórka z pomarańczy, papaja, kwiatki lawendy, pomarańczy, bławatka i aromat.
Napar z organicznego niefermentowanego zielonego Rooibosa uprawianego metodą naturalną, bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów. Dla zwolenników zdrowego odżywiania.
Rooibos zielony Organic na afrykańską nutę. Atmosferę tropikalnego upału nadają mu biały i czerwony pieprz, goździki oraz kawałki cynamonu i imbiru, a całość wzbogacają kawałki owoców mango i wanilii, kwiatki kaktusa i róży, plasterki cytryny i aromat.
Energetyczna mieszanka yerba mate green z kawałeczkami kory catuaba oraz listkami herbaty i płatkami róży. Pozytywna dawka energii dla potrzebujących czegoś więcej.
Pobudzająca do życia mieszanka Yerba Mate Vigor! Podstawę stanowi brazylijska mate green, a głównymi dodatkami są zielony Pu Erh (czarne, poskręcane liście herbaty) oraz pocięty na kawałki wysuszony ananas, orzeszki cola, kawałki pociętego
Yerba mate green Vitality Plus to mieszanka zielonej mate brazylijskiej z dość dużą domieszką kory catuaba (20%), suszonymi owocami Goji i żeń- szeniem syberyjskim. W naparze znajdziemy też płatki słonecznika i bławatka oraz przyjemny owocowy aromat.
Damiana już od czasów starożytnych była znana jako indiański afrodyzjak wzmacniający popęd płciowy. Działanie ziela damiana polega między innymi na wyrównywaniu poziomu hormonów, dlatego ma silne właściwości uspokajające i rozluźniające...
Dobra jakościowo herbata chińska produkowana według receptury japońskiej. Po zaparzeniu uzyskujemy miodowy w kolorze, przejrzysty napar charakteryzujący się w smaku i zapachu dużą delikatnością. Organiczna wersja popularnej zielonej herbaty.
Japoński rarytas! Liście po zbiorze są tylko rolowane w spiralki, co pozwala im zachować ciemnozieloną barwę. Napar ma barwę szmaragdowozieloną, a jego smak jest lekko ostry z dymnym posmakiem.
Herbata uprawiana na terenie Korei. Składa się tylko z pączków i 2 najmłodszych listków zbieranych z gałązek krzewów herbaty wczesną wiosną. Napar jest barwy jasnozielonej, a smak charakterystyczny: z posmakiem mleczka kokosowego, lekko słodki.
Szlachetna zielona herbata pochodząca z obszaru Chin. Jej susz tworzą ciemnozielono-brązowawe, lekko zwinięte, długie liście. Napar cechuje się bladozieloną barwą oraz przyjemnym, lekkim smakiem, przez który przebija się posmak delikatnej goryczki.
Leśne zauroczenie... w filiżance chińskiej Senchy z leśnymi owocami (jeżyną, aronią, czerwoną porzeczką, żurawiną, jagodą), łuskami dzikiej róży i kwiatkami truskawki i prawoślazu lekarskiego. Aromatyzowana na owocowo. Idealna na chandrę i niepogodę!
Herbata o delikatnie zwiniętych, ciemnych listkach. Uprawiana w Wietnamie na ekologicznych plantacjach. Smak i aromat przypadnie do gustu miłośnikom chińskich herbat typu Mao Feng. Herbata dobrej jakości, rzadka na rynku.
Zestaw zawiera: chińskie herbaty białe: Bai He Xian Zi "Niebiańska Lilia", Xu Ri Dong Sheng "Wschodzące Słońce", He Jia Huan Le "Rodzinna Fortuna", Man Tian Xuan Tao "Sekretne Kwiaty". Całość zapakowana w gustowne, ozdobne pudełko.
Ten niebiański napój stanowi mieszankę herbaty zielonej China Bancha i białych (Pai Mu Tan, Snow Buds i Shou Mei). Gwarancją niepospolitego smaku są także kawałki truskawek i czekolady, płatki nagietka, lawendy i ostu, kwiatki żółtej róży oraz aromat.
Dobrej jakości czarna herbata cejlońska z dodatkiem olejku bergamotkowego. Uprawiana w prowincjach Nuwara Elija i Kandy. Opakowanie: kartonik 100 gram.
Cejlońska herbata czarna o dużych liściach i delikatnym aromacie. Herbata uprawiana w rejonie Kandy. Zapakowana oryginalnie w Sri Lance. Opakowanie: kartonik 100 gram.
Bardzo smaczna herbata półfermentowana oolong. Ciasno zwinięte liście nie są mocno fermentowane, napar daje przyjemny, bogaty smak i aromat. Herbata codzienna bardzo dobrej jakości.
Golden Downy to wysokiej jakości czarna herbata produkowana w Chinach. Liście charakterystycznie zwijane w nieregularnego kształtu kulki pięknie rozwijają się podczas zaparzania. Po zaparzeniu otrzymujemy delikatny napar o bogatym smaku.