Właściwości Yerba Mate

2016-03-16

Kilka słów o yerba mate

Słowo yerba mate ma dwa znaczenia. Pierwsze to potoczna nazwa krzewu ostrokrzew paragwajski (Ilex Paraguariensis). Rośnie dziko lub jest uprawiany w południowej Brazylii, Argentynie i Paragwaju. Yerba mate to też nazwa napoju pobudzającego zrobionego właśnie z tej rośliny.
Yerba mate spożywana jest tradycyjnie przez bombillę a sam napój przygotowywany z suszonych liści i gałązek w tykwach, czyli wysuszonych i wydrążonych owocach lokalnych dyń.

Właściwości Yerba Mate


- pomaga w uczeniu się, polepszając koncentrację
- redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne
- w napoju jest dużo soli mineralnych, mikroelementów i witamin
- poprawia przemianę materii, zawartość polifenoli opóźnia starzenie komórek

krzew Ilex Paraguariensis

Źródło zdjęcia: en.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate

Sam krzew dorasta w stanie dzikim do 10-15 metrów wysokości. W gospodarstwach produkcyjnych nie osiąga aż takich rozmiarów, ze względu na coroczne przycinanie oraz ręczny zbiór. Liście są błyszczące, twardawe, kwiaty białe, niewielkie. Owoce koloru od zielonego do prawie czarnego.

 

 

Uprawa: najlepsze do uprawy są rośliny 6-8 miesięczne, starannie selekcjonowane, rosnące w szkółkach. Przesadza się je w miejsce upraw, gdzie rosną 4-5 lat i dopiero wtedy uzyskuje się z nich surowiec do produkcji herbaty mate.

 

Zbiór odbywa się raz w roku, ręcznie, przy użyciu sekatorów. Zbiera się tylko liście i cienkie gałązki. Zebrane części roślin przewozi się do przetwórni.

 

 

Po zbiorze następuje kilkusekundowy proces "grillowania" nad ogniem, w celu zatrzymania procesu fermentacji liści i wstępnego osuszenia. Następnie następuje suszenie własciwe gorącym powietrzem, mające na celu otrzymanie surowca o odpowiedniej wilgotności, gwarantującego dobrą jakość.

Wysuszone rośliny trafiają do specjalnych magazynów, gdzie rozpoczyna się kolejny etap produkcji: leżakowanie. Przed tym procesem, każda partia suszu badana jest w laboratoriu. Leżakowanie jest jednym z najważniejszych procesów produkcji yerba mate. Trwa zwykle 20-24 miesiące i to właśnie ten etap decyduje o charakterystycznym smaku, kolorze i aromacie poszczególnych marek.

Kolejnym etapem jest mielenie (rozdrabnianie) surowca. Proces rozpoczyna się w laboratorium od kontroli jakości surowca. Następnie surowiec przechodzi przez sito, w celu oddzielenia najgrubszych frakcji. Pozostała część trafia do młyna, gdzie jest rozdrabniana.

 

Końcowym etapem produkcji jest pakowanie.

 

Zdjęcia powyżej wykorzystano dzięki zgodzie oficjalnego dystrybutora marki Pajarito w Polsce, firmie Jamba.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel