Z czego zrobione jest Yerba Mate

2016-06-23
Susz yerba mate powstaje z liści rośliny nazywanej ostrokrzewem paragwajskim, a po łacinie Ilex paraguariensis. Jest to gatunek należący do rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae). Naturalny zasięg jego występowania to Ameryka Południowa. Szczególnie korzystne są dla niego ciepłe i wilgotne obszary Argentyny, Brazylii, Paragwaju i Urugwaju. Obecnie na kontynencie południowoamerykańskim, a zwłaszcza w jego środkowych i południowych rejonach, roślina ta uprawiana jest na szeroką skalę, i to właśnie jako surowiec do produkcji yerba mate. Co ciekawe: prowadzone są także pierwsze próby uprawy ostrokrzewu paragwajskiego w Europie.

Proces produkcji Yerba Mate


Do produkcji yerba mate stosuje się liście i cienkie łodyżki ostrokrzewu. Po zbiorze tych części rośliny suszy się je (nad paleniskami, czasem w większej ilości dymu lub przewiewa specjalnymi dmuchawami ciepłym powietrzem), a następnie rozdrabnia. Sposób suszenia liści wpływa na smak yerba mate: rośliny suszone nad paleniskiem, w dymie, często mają delikatny posmak wędzonki (marka yerba mate opisywana jako Barbacua). Susz niektórych yerba mate jest jeszcze dodatkowo prażony i przybiera charakterystyczną brązową barwę (określa się ją jako Yerba Mate Palona lub Yerba Mate Prażona).

Rodzaje Yerba Mate



Stopień rozdrobnienia listków decyduje o tym, jakie akcesoria będą potrzebne do wypicia naparu. Listki te bowiem, po zmieleniu, mogą mieć postać pylistą zbliżoną wyglądem do ciemnozielonej mąki (niektóre marki yerba mate powstające w Brazylii), średnio rozdrobnionego suszu (większość yerba mate pochodzących z Argentyny) lub dosyć dużych kawałków gałązek i liści, bez udziału pyłu (yerba mate Triunfo Canchada ? idealna do pożywania na zimno czyli do terere). Susz zmielony najdrobniej mocno nasiąka wodą i wymaga zastosowania do picia specjalnych bombilli (najlepiej nadają się do tego z płaskimi sitkami i dużą ilością otworków). Zdecydowanie łatwiej jest sączyć napar powstały z marek o suszu zmielonym na średnie lub dosyć duże kawałeczki.
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel