W tej kategorii umieściliśmy najbardziej naturalne, czyli bez dodatków, Yerba Mate, najpopularniejsze odmiany wśród swoich marek. Mate naturalne to podstawa produkcji każdego producenta suszu herbatek z ostrokrzewu paragwajskiego. Naturalne oznacza również, że do produkcji używa się zarówno liście jak i gałązki ostrokrzewu. Zmielone w specjalnych młynach mają postać mieszanki liści, gałązek oraz pyłu. Naturalna yerba mate to również baza wyjściowa do sporządzania wszelkich mieszanek z dodatkiem ziół, kwiatków lub owoców.
Jeśli jednak ktoś jest zwolennikiem pionierskich naparów i produktów bez zbędnych dodatków, to powinien sięgnąć po produkty właśnie w tej kategorii. Duży wybór, jaki oferujemy, z pewnością pozwoli wybrać ten najbardziej lubiany smak, a testowanie kolejnych, nieznanych nam wcześniej yerba mate zamieni się w egzotyczną przygodę i przybliży nam nieco tradycje mieszkańców Ameryki Południowej.
Ofertę z powyższej kategorii możesz porównać z pozostałymi gatunkami yerba mate oferowanymi w naszym sklepie.
Bardzo szanowana i rozpoznawalna marka yerba mate. Wyprodukowana w Argentynie, należy do najchętniej kupowanych w Polsce. Jej zaletami są niezmienna od wielu lat wyborna jakość, zrównoważony, pełny smak i zdecydowanie silne działanie pobudzające.
Yerba Mate Green uprawiana i przetwarzana jest w południowej Brazylii, w pobliżu granicy z Argentyną i Paragwajem. Uwiedzie każdego niesamowitym zapachem świeżego, żywo zielonego suszu, wygodnego w piciu, bo bez kłopotliwego pyłu.
Bardzo popularny, klasyczny rodzaj yerba mate pochodzący z argentyńskiej plantacji zawierający patyczki i drobno pocięte liście ostrokrzewu. Jej smak jest zdecydowany i gorzki, a siła pobudzenia - wysoka.
Yerba Mate Taragui jest przysłowiowym klasykiem wśród herbatek paragwajskich. Przygotowuje się ją z drobno zmielonych liści i łodyżek, wśród których znajduje się też pewna ilość pyłu. Daje to w pełni naturalny produkt, dobrze pobudzający, o gorzkim smaku.
Agua Mate to argentyńska yerba mate uprawiana na plantacjach firmy Kraus SA. Jest to produkt w pełni organiczny, produkowany zgodnie z zasadami sprawiedliwego handlu. Susz zawiera zarówno pokruszone liście, jak i patyczki. Warta spróbowania!
Aguantadora to klasyka naturalnej yerba mate w najczystszej postaci. Zawiera patyczki, liści i niewielką ilość pyłu. Daje dobre pobudzenie i z powodzeniem możemy zaparzać ją kilkukrotnie bez obawy dużej utraty smaku. Goryczka wyczuwalna, ale nie uciążliwa
Czerwona Amanda to propozycja argentyńskiej firmy La Cachuera SA dla wymagających klientów, którzy pragną delektować się klasyczną yerba mate na co dzień. Zalane wodą średniocięte liście, patyczki i cierpki pył stanowią kwintesencję naparu yerba mate.
Sztandarowa, najbardziej popularna yerba mate marki Amanda. Klasyka w najczystszej postaci. Produkowana od dzisięcioleci w niezmienionej formule. Smak naparu jest zrównoważony i wytrawny dzięki odpowiednim proporcjom liści, patyczków i pyłu w suszu.
Uprawiana w Brazylii yerba mate o bardzo drobno zmielonych liściach. Prawie pylista konsystencja powoduje nieco dłuższe zaparzanie, ale po kilku minutach możemy delektować się pysznościami rodem z Copacabany. Jest mocna, wyrazista i niezapomniana.
Yerba mate Colon to typowy produkt plantatorów z Paragwaju. Liście Colona są dość drobno zmielone, zmieszane z widocznymi kawałkami gałązek i pyłem, całość charakterystycznie zabarwiona aromatem dymnym. Colon oferuje dobry poziom pobudzenia.
Yerba mate Colon należy do bardziej pobudzających naparów z ostrokrzewu paragwajskiego. Wyprodukowana w wersji naturalnej z mocno rozdrobnionych patyczków i listków ma specyficzny aromat i charakterystyczny smak o dominującej dymnej nucie.
Cruz de Malta to yerba mate naturalna, produkowana w Argentynie. Marka ta należy do najchętniej kupowanych w Polsce. Lubimy ją za niezmienną od lat, stałą i wysoką jakość, jej zrównoważony smak i aromat oraz mocne działanie pobudzające.
Yerba mate El Gaucho to naturalna, bez dodatków yerba mate. Uprawiana jest w regionie Misiones w północnej Argentynie. Gotowy produkt to średnio zmielone liście i łodyżki, które po zaparzeniu dają mocny, zdecydowany i silnie pobudzający napar.
Krajem pochodzenia tej posiadającej certyfikat koszerności yerba mate jest Argentyna. Proces jej suszenia przebiega z wykorzystaniem ciepłego powietrza, a to powoduje brak w gotowym naparze posmaku i aromatu dymu, dając świeżość i lekkość.
Yerba mate Kurupi Clasica to typowy wyrób paragwajskich producentów. Zaliczana jest do lepszych jakościowo marek yerba mate. Podobnie, jak prawie wszystkie napary z Paragwaju, jest drobno mielona, lekko pachnie dymem i świetnie pobudza.
Yerba mate Kurupi Tradicional zaraz po spróbowaniu przywodzi na myśl najlepsze paragwajskie napary. Jest mocno mielona i bardzo intensywnie pachnie dymem. Pobudza nieziemsko, ale do jej mocnego smaku i aromatu trzeba się przyzwyczaić.
Klasyczna argentyńska marka yerba mate, którą cechuje delikatnie gorzkawy smak. Napar ma mocne działanie pobudzające. Susz to pocięte na średnie kawałki listki i drobna ilość patyczków. Jakościowo produkt bardzo dobry. Wart spróbowania.
La Rubia Especial jest wytwarzana na ekologicznej plantacji yerba mate w Paragwaju. Charakteryzuje ją mocny, wytrawny i gorzki smak podbarwiony zapachem ogniska. Jest to charakterystyczna cecha tego wysokiej jakości naparu.
Jedna z najpopularniejszych yerba mate w Argentynie. Susz składa się ze średnio ciętych patyczków oraz listków. Ma bardzo silne właściwości pobudzające, przy jednocześnie umiarkowanie łagodnym smaku. Yerba mate o smaku klasycznym, bez dodatków.
Nobleza Gaucha produkowana jest w Argentynie. Na gotowy wyrób składają się mielone gałązki i liście ostrokrzewu paragwajskiego z pewną ilością pyłu, które po zaparzeniu dają napar o wyważonym smaku i aromacie.
Ta jedna z najpopularniejszych mate uprawiana jest na uznanej plantacji Lauro Raatz w departamencie Itapua, Paragwaj. Susz składa się z bardzo drobno zmielonych liści oraz średnio rozdrobnionych gałązek. Smak gorzki, zdecydowany, trwały.
Yerba mate Pajarito to jedna z najpopularniejszych w Polsce marek. Znana i lubiana głównie z powodu swoich właściwości naturalnego, silnego pobudzania organizmu. Doskonale sprawdza się jako zamiennik porannej kawy oraz napój regeneracyjny w ciągu dnia.
Yerba mate Playadito to podstawowa marka argentyńskiego producenta Cooperativa Agricola de la Colonia Liebig. W tej tradycyjnej wersji znajdziemy grubo mielone liście z patyczkami i niedużą ilością pyłu. Smaczna i dość mocna w działaniu.
Yerba Mate Rosamonte to klasyka naturalnej herbaty paragwajskiej. Jej smak charakteryzuje dość silna goryczka, za którą jest tak powszechnie lubiana oraz brawurowe działanie pobudzające. Atutem Rosamonte jest też długo utrzymujący się smak.
Argentyńska, najbardziej znana marka yerba mate o typowym, klasycznym, zdecydowanym (gorzkawym) smaku. Silna w działaniu. Wytrawni smakosze wyczuwają w naparze posmak różany powstały podczas leżakowania mate z kawałkami drewna krzewu różanego.
Ruvicha Rustica jest klasyczną paragwajską yerba mate. Przypomina inne, znane yerby, jak Pajarito, Colon, czy Campesino. Susz jest bardzo drobno zmielony i intensywnie pachnący dymem. Ruvicha Rustica jest mocna w smaku, a jeszcze mocniejsza w działaniu.
Razem z Colonem i Pajarito to jedna z najbardziej znanych w Polsce paragwajskich mate. Uznanie zdobyła sobie wyważonym i zdecydowanym smakiem średniociętych listków i patyczków z domieszką pyłu. Dobrze pobudzająca i nie za ciężka w degustacji.
Yerba mate Selecta to mocna, klasyczna propozycja dla wszystkich miłośników herbatki paragwajskiej. Susz z wyglądu bardzo przypomina yerby Pajarito lub Colon. Jest mieszanką drobno zmielonych patyczków i liści ostrokrzewu paragwajskiego z domieszką pyłu.
Pełna nazwa tej yerba mate to Taragui Elaborada Con Palo. Wtajemniczeni wiedzą, że taka yerba mate zawiera zarówno mielone liście, jak i patyczki, czyli grubsze frakcje roślin. Nie zabraknie w niej także pewnej ilości pyłu.