Yerba Mate

( ilość produktów: 274 )

Yerba Mate jest tradycyjnym napojem w krajach Ameryki Południowej, głównie w Argentynie, Paragwaju i Brazylii, sporządzanym z wysuszonych i zmielonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis). Mate pije się przez bombillę - specjalną rurkę z sitkiem na końcu. Najpowszechniejszym naczyniem do picia tej herbatki jest specjalnie przygotowany, wydrążony owoc tykwy. Napar yerba mate często mylony jest z herbatą, ale jest pozyskiwany z zupełnie innej rośliny, niż Camelia sinensis.

Yerba mate pobudza zastępując kawę, poprawia przemianę materii, dostarcza wielu witamin i minerałów, reguluje procesy trawienne.

Przygotowanie naparu Yerba Mate do picia (sposób tradycyjny w Ameryce Południowej): do naczynka nasypujemy susz w ilości około połowy objętości; następnie nakrywamy naczynko dłonią, odwracamy do góry dnem i potrząsamy w górę i dół kilkanaście razy, po czym delikatnie powracamy do pozycji początkowej, ale pod kątem kilkunastu stopni zatrzymujemy i do tak pochylonego naczynia powoli do pełna nalewamy przegotowaną wodę o temperaturze 70 do 85 stopni jednocześnie wyprostowując naczynko; wkładamy bombillę, uważając, aby nie mieszać naparu, bo może to powodować zatykanie sitka rurki. Herbatka zaparza się 3-5 minut. Po wypiciu można robić kolejne dolewki wody do tego samego naparu, nawet 5 - 6 razy.

Oczekiwania konsumentów powodują, że na rynku spotykamy wiele rodzajów i form naparu yerba mate. Oprócz najbardziej popularnej mate naturalnej, dużym powodzeniem cieszą się mieszanki ostrokrzewu paragwajskiego z owocami, ziołami i innymi dodatkami urozmaicającymi jej walory smakowe i wizualne. Dla początkujących pasjonatów tego fascynującego napoju polecamy yerba mate w formie herbatki ekspresowej do wygodnego zaparzania.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel