Oznaczenia herbat

2016-03-28

Oznaczenia herbat

 

O smaku herbaty decyduje co najmniej kilka niezwykle istotnych czynników: począwszy od samej herbaty i jej jakości (to temat-rzeka), przez jakość i temperaturę wody oraz rodzaj naczynia, w którym napar jest przygotowywany po czas zaparzania.
Porozmawiajmy na początek o samej herbacie i jej jakości. Na smak i aromat naparu wpływają warunki, w jakich uprawiane są krzewy herbaciane. Inaczej bowiem smakują herbaty himalajskie, a inaczej na przykład chińskie. W przypadku suszu herbacianego powstającego na plantacjach zlokalizowanych na dużych wysokościach nad poziomem morza w naparze wyczuwalne są wyraźne nuty świeżości, a jego smak jest delikatny. Na jakość herbaty wpływa także okres, w którym liście herbaty były zrywane (te z pierwszych zbiorów mają delikatniejszy i mniej goryczkowy posmak).
Herbaty najwyższej jakości powstają tylko z najmłodszych i przez to najdelikatniejszych części krzewów herbacianych, czyli tylko z pączków lub mieszanki pączków i tylko pierwszego lub dwóch pierwszych listków licząc od pączka.
Plantacje herbaciane zakładane są głównie w strefie subtropikalnej. Krzewy herbaciane mają bowiem swoje wymagania: potrzebują do swego rozwoju dużych ilości opadów, ale zarazem dużej ilości słońca i górskiego powietrza. Najbardziej znanymi na całym świecie są herbaty powstające w Chinach, Indiach i Japonii. Jednak krzewy herbaciane obecnie uprawiane są także w wielu innych państwach kuli ziemskiej, na przykład w kilku krajach Afryki (Etiopii, Kenii, Tanzanii czy Mozambiku), Azji (między innymi w Sri Lance, Wietnamie, Malezji, Nepalu czy Iranie), w Ameryki Południowej (np. w Argentynie czy Brazylii) oraz w Australii i Indonezji.

Najczęściej spotykane symbole stosowane do oznaczania poszczególnych rodzajów herbaty. Producenci herbat od dawna stosują pewne ułatwienie, dzięki któremu w sposób prosty i czytelny oznaczają jakość herbaty. Przy nazwach wielu herbat podane są symbole literowe pozwalające kupującym oraz handlującym herbatami z różnych stron świata szybkie porozumienie się. Stosowane symbole literowe, a raczej całe ich składanki, pochodzą z języka angielskiego. Głównym kryterium podziału herbat na rodzaje jest wielkość i jakość liści, z których składa się ich susz, jednak w symbolach tych znajdziemy także oznakowanie określające m.in. termin zbioru liści do produkcji oraz oznaczenie cyfrowe wprowadzone dla opisania jej jakości.

Oznaczenia określające jakość herbaty:
1 - Symbolem tym określa się produkt najwyższej jakości, jego ekstraklasę. Zazwyczaj umieszcza się o na końcu symbolu.

Oznaczenia określające czas zbioru liści do produkcji herbaty:
FF - Symbol stosowany do określenia tych herbat, które powstały z liści pochodzących z pierwszego, czyli wiosennego zbioru prowadzonego zazwyczaj od końca marca do połowy kwietnia (dokładne jego tłumaczenie to first flush)
SF – Symbolem tym oznacza się te herbaty, które powstały z liści zebranych w maju i czerwcu (określenie oznacza dokładnie second flush)
inbetween – Oznaczenie nadawane herbatom produkowanym z liści krzewu herbacianego zbieranych między kwietniem a majem, czyli w okresie między zbiorem i produkcją FF a SF (z tego właśnie względu herbata ta nazywana jest także pośrednią)

Oznaczenia herbat całoliściastych:
FOP – Symbol oznaczający herbaty, których susz tworzą tylko najmłodsze, najdelikatniejsze pączki i liście. Do tego rodzaju herbaty z gałązki krzewu zbiera się jedynie pączek nazywany tipsem oraz pierwszy rozwijający się listek. Pełne tłumaczenie skrótu to Flowery Orange Pekoe.
GFOP – Oznaczenie to uzyskują te herbaty, której susz tworzą końcowe części pąków o złocistożółtej barwie, czyli tak zwane złote tipsy. Od wyglądu tych pączków pochodzi pełne określenie tego rodzaju naparu (Golden Flowery Orange Pekoe).
TGFOP – Ten symbol uzyskują herbaty, w których składzie przeważają złote tipsy, czyli złotawe pąki liściowe. Pełne rozszerzenie tego skrótu pochodzi właśnie od tych części krzewu herbacianego i brzmi Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
FTGFOP – Określeniem tym honorowane sa te herbaty, które zawierają w sobie najmłodsze, najdelikatniejsze listki i złote tipsy, a zarazem są produktem bardzo wysokiej klasy. Pełna ich nazwa to Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
SFTGFOP – Bardzo złożony symbol oznaczający produkt najwyższej klasy, powstały z najdelikatniejszych fragmentów pędów krzewów herbacianych (pączków i najmłodszych liści). Pełne tłumaczenie skrótu oznacza Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe.
OP – Oznaczenie to uzyskują te herbaty, które powstały z rozwiniętych i długich, ale zarazem delikatnych liści krzewu herbacianego o wydłużonym, spiczastym kształcie. Podczas zaparzania rozkręcają się dzięki czemu widać, że są one większe niż te, z których powstają herbaty typu FOP. W suszu rzadkością są natomiast pączki liściowe (czyli tipsy). Pełne tłumaczenie skrótu to Orange Pekoe.
P – Symbolem tym oznaczane są te herbaty, które powstają z rozwiniętych już liści krzewu herbacianego, ale nie tak długich i jakościowo dobrych, jak w przypadku herbaty typu OP. Tłumaczenie: Pekoe.
FP – Tymi literami oznacza się herbaty, których susz ma wygląd kulek: liście podczas procesu produkcji podlegają zwinięciu w drobne lub większe kulki. Skrót ten tłumaczy się jako Flowery Pekoe.
PS – Oznaczenie to jest charakterystyczne dla herbat, które produkowane są z krótkich i twardszych liści niż te, z których powstaje herbata Pekoe (P). Tłumaczenie skrótu to Pekoe Souchong.
S – Herbaty o tym oznaczeniu powstały z dużych, dobrze rozwiniętych blaszek liściowych krzewów herbacianych. Podczas procesu produkcji liście takie podlegają zwinięciu wzdłuż nerwu. Susz Souchong często charakteryzuje się dymnym smakiem, co jest wynikiem suszenia liści dymem z ogniska.

Oznaczenia herbat powstających z łamanych liści:
Herbaty z tej grupy w swoim nazewnictwie posiadają dodatkową literę B, która oznacza, że powstały one z liści łamanych (w tłumaczeniu Broken).
Pozostałe symbole są takie same, jak w przypadku herbat całoliściastych, a więc mamy tu np. do czynienia z FBOP, GFBOP czy BOP.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2016
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel