Wszystko, co warto wiedzieć na temat zielonej herbaty

2016-01-20

Współcześnie napój ten nazywany jest japońską herbatą lub po prostu herbatą. Historia zielonej herbaty to historia kolejnych chińskich dynastii, zwłaszcza dynastii Han (z tego okresu notuje się pierwsze wzmianki o przygotowywaniu z niej naparów) oraz okresu panowania dynastii Tang (VII-X w. n.e.). W tym drugim okresie uprawa i sposób parzenia zielonej herbaty zostały upowszechnione w wielu regionach Chin. Z Chin dotarła ona m.in. do Indii i Tajlandii, krajów, w których praktycznie od początku była traktowana jako cenna roślina wykazująca właściwości lecznicze. W dawnych czasach używano jej przede wszystkim do tamowania krwawień, zbijania gorączki czy dla wspomagania trawienia. Po dziś dzień napary z zielonej herbaty są dobrym sposobem na radzenie sobie z niestrawnością czy lekką gorączką.

 zielona herbata

Właściwości zielonej herbaty


Napary z zielonej herbaty posiadają wiele cennych właściwości, z których warto korzystać. Niektóre z nich to m.in.:

- działanie pobudzające: dzięki dużej zawartości teiny, zwłaszcza w herbatach krótkiego parzenia oraz naparach z pierwszego parzenia
- działanie uspokajające, relaksujące: dzięki większej ilości garbników, które wiążą teinę podczas drugiego lub dłuższego parzenia herbaty
- działanie poprawiające trawienie: dzięki zawartości garbników pobudzających układ pokarmowy do wytwarzania większej ilości soków trawiennych
- wzmocnienie szczelności naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi, obniżenie ryzyka zawału serca: dzięki obecnym w herbacie flawonoidom oraz wielu innym naturalnym substancjom aktywnym
- działanie poprawiające pracę układu wydalniczego, głównie działanie pęcherza moczowego
- działanie odchudzające: zielona herbata wpływa na przyspieszenie metabolizmu, poprawia także pracę układu pokarmowego, dzięki czemu organizm sprawniej pozbywa się zgromadzonych w nim toksyn
- zielona herbata to także bogate źródło garbników, witaminy C, witamin z grupy B, a także witaminy E; herbaciane napary są także dobrym źródłem soli mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Zielona herbata doskonale także komponuje się z wieloma dodatkami.

 

Parzenie zielonej herbaty


Unikalne właściwości zielonej herbaty to m.in. efekt minimalistycznego procesu obróbki zielonych listków herbacianych i samego sposobu parzenia. Co bardzo ważne, zebrane z pól zielone listki herbaciane zostają wysuszone i lekko podgrzane, co zapobiega ich fermentacji. Proces oksydacji (utleniania) jest w tym przypadku najlepszą metodą na utrwalenie unikalnych właściwości tej wspaniałej rośliny.

Parzenie zielonej herbaty to prawdziwy rytuał, jednak nawet w domowych warunkach bez trudu można przygotować aromatyczny napar o charakterystycznym smaku. Warto jednak pamiętać, że zieloną herbatę najlepiej parzyć w stosunkowo miękkiej wodzie o temperaturze nie wyższej niż 90 stopni Celsjusza. Najlepiej, gdy temperatura parzenia wynosi 60-90 stopni Celsjusza ? jednak wybór odpowiedniej temperatury zależy od konkretnego gatunku herbaty, jej rozdrobnienia czy twardości wody. Dla uzyskania odpowiedniej temperatury wody można skorzystać z termometru lub, po prostu, po zagotowaniu wody odczekać kilka minut, by temperatura wrzątku obniżyła się samoczynnie. Równie ważny jak temperatura jest czas parzenia. Ten wpływa na moc naparu, jego kolor oraz jego właściwości. Czas parzenia w głównej mierze zależy od konsystencji kupionego suszu. W przypadku herbat bardzo rozdrobnionych jest to czas stosunkowo krótki, nie dłuższy niż trzy minuty. W przypadku herbat liściastych, w których parzymy całe listki lub duże ich fragmenty, czas parzenia powinien być odpowiednio dłuższy. Warto pamiętać, że krótkie parzenie nie pozwala na wydzielenie się większej ilości garbników, które wiążą teinę, a zatem taki napój ma działanie pobudzające. Herbata dłużej parzona jest bardziej łagodna w smaku i działaniu, a przez związanie większej ilości tein, wykazuje działanie relaksacyjne, uspokajające.

 

Zielona herbata a odchudzanie


Wiele osób poleca regularne spożywanie naparów z zielonej herbaty w procesie odchudzania jako istotny i korzystnie działający dodatek do zastosowanej diety. Według ich opinii napój ten pomaga w szybkim chudnięciu i ogranicza zjawisko wzmożonego łaknienia. Rzeczywiście zielona herbata posiada w swoim składzie specyficzne polifenole, które przyspieszają wewnętrzny metabolizm i jednocześnie ograniczają proces wchłaniania tłuszczy przyjmowanych wraz z pożywieniem. Ponadto ma ona posiada zdolność do przyspieszenia procesów trawiennych, co sprzyja odchudzaniu, zwłaszcza w pierwszym okresie diety, gdy chcemy oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn. Wiele wskazuje również na to, że składniki zawarte w zielonej herbacie mogą wpływać na proces wewnętrznej termoregulacji, a przez to przyczyniają się do wzmożonego spalania tłuszczy przez organizm. Warto również pamiętać, że zielona herbata to dobre źródło witamin i mikroelementów, których może brakować osobie będącej na diecie lub regularnie ćwiczącej.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2016
  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel