Krótka historia herbaty
2015-10-27
Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Najpopularniejsza jest czarna, która zajmuje aż 80% półek w każdej herbaciarni. Jest ceniona ze względu na swój charakterystyczny smak z lekką nutą goryczy. Ta rozpowszechniona odmiana to nic innego, jak liście poddane procesowi skręcania, a następnie fermentacji i suszenia. Czarna herbata została odkryta zupełnie przypadkowo, kiedy to podczas transportu cały ładunek uległ zalaniu, a następnie zaczął fermentować. Zbioru nie chciano wyrzucić, dlatego liście wysuszono i zaparzono jak zwykle. Bardzo ceniona jest również herbata zielona, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i uspokajające. Bardzo ważne jest, aby liście zalewać wodą o temperaturze ok. 80 stopni C- wówczas wydobędziemy z nich cały aromat i dobroczynne działanie. Pierwszy napar z reguły pobudza, kolejne zaś uspokajają. W przypadku czarnej herbaty istotny jest także czas- parząc powyżej trzech minut uzyskamy napój o działaniu relaksującym, zaś krótsze parzenie da nam napar pobudzający. Zbyt długie „moczenie” liści spowoduje wydzielanie gorzkawych garbników, które psują nieco smak, jednak hamują rozwój komórek rakowych.
W dobrych herbaciarniach znajdziemy także herbatę:
-czerwoną, która reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie i jest chętnie włączana do diety odchudzającej,
-białą, która zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i wzmacnia układ krwionośny,
-żółtą, która jest uznawana za prawdziwy rarytas i jest bogata w przeciwutleniacze,
-ulung, która obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.
Pochodzenie herbaty
W ciągu wieków powstało wiele legend, które miały opisywać odkrycie tego napoju przez ludzi. Najpopularniejsza z nich mówi o cesarzu Shen Nung, który zawsze gotował wodę przed jej spożyciem, co było podyktowane względami higienicznymi. Pewnego razu do wrzącej wody wpadło kilka liści z pobliskiego krzaka, które ku zdziwieniu cesarza odbarwiły wodę i nadały jej ciekawy aromat i smak. Władca był tak zachwycony swoim przypadkowym odkryciem, że wkrótce rozpowszechnił herbatę w całym państwie.Herbata w Europie
Na nasz kontynent herbata dotarła dopiero w 1610 roku. Przypłynęła z Japonii za sprawą holenderskich handlarzy, którzy zaskoczeni popularnością napoju w Kraju Kwitnącej Wiśni postanowili przetransportować go do Europy. Holendrzy byli jedynymi importerami herbaty, aż do 1660 roku, kiedy to oczarowani naparem Anglicy również postanowili zająć się importem i założyć własne herbaciarnie. Wyspiarze przywozili liście aż z Pekinu i według smakoszy to właśnie Anglicy sprowadzali najlepsze zbiory. W 1662 roku król Karol II wprowadził nowy wówczas zwyczaj picia herbaty- codziennie o tej samej porze. W ten sposób narodziło się słynne dziś „five o’clock”.Rodzaje herbaty i ich właściwości
Współczesne herbaciarnie są wypełnione po brzegi różnymi rodzajami gatunkami herbat. Ogólnie herbatę dzielimy na: czarną, zieloną, czerwoną, białą, żółtą, ulung. Każdy jej rodzaj ma swój własny smak, charakter i właściwości. Każdą z nich też trzeba przygotowywać w nieco inny sposób.Najpopularniejsza jest czarna, która zajmuje aż 80% półek w każdej herbaciarni. Jest ceniona ze względu na swój charakterystyczny smak z lekką nutą goryczy. Ta rozpowszechniona odmiana to nic innego, jak liście poddane procesowi skręcania, a następnie fermentacji i suszenia. Czarna herbata została odkryta zupełnie przypadkowo, kiedy to podczas transportu cały ładunek uległ zalaniu, a następnie zaczął fermentować. Zbioru nie chciano wyrzucić, dlatego liście wysuszono i zaparzono jak zwykle. Bardzo ceniona jest również herbata zielona, która wykazuje działanie antyoksydacyjne i uspokajające. Bardzo ważne jest, aby liście zalewać wodą o temperaturze ok. 80 stopni C- wówczas wydobędziemy z nich cały aromat i dobroczynne działanie. Pierwszy napar z reguły pobudza, kolejne zaś uspokajają. W przypadku czarnej herbaty istotny jest także czas- parząc powyżej trzech minut uzyskamy napój o działaniu relaksującym, zaś krótsze parzenie da nam napar pobudzający. Zbyt długie „moczenie” liści spowoduje wydzielanie gorzkawych garbników, które psują nieco smak, jednak hamują rozwój komórek rakowych.
W dobrych herbaciarniach znajdziemy także herbatę:
-czerwoną, która reguluje gospodarkę tłuszczową w organizmie i jest chętnie włączana do diety odchudzającej,
-białą, która zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów i wzmacnia układ krwionośny,
-żółtą, która jest uznawana za prawdziwy rarytas i jest bogata w przeciwutleniacze,
-ulung, która obniża poziom cholesterolu we krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu.
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2015