Kawa czy Yerba Mate?

2017-07-17
Każdy, kto choć raz zetknął się z informacjami na temat yerba mate staje przed poważnym dylematem: co wybrać: kawę czy yerba mate? Co lepsze? Co zdrowsze i smaczniejsze? Poniżej przedstawiamy plusy i minusy obydwu napojów.
kawa czy yerba mate?

Właściwości kawy

Korzyści płynące ze spożywania kawy


  • Smak. Każdy zwolennik kawy ma swoją ulubioną markę. Jedni z nas wolą bardziej kwaśne, inni bardziej gorzkie, tylko z leciutkim kwaskowym posmakiem. Dla osób lubiących eksperymenty kulinarne produkowane są kawy smakowe zawierające dodatki aromatyczne. Dzięki nim do smaku kawy wprowadzone są nowe posmaki. Prawdziwi smakosze kawy twierdzą jednak, że nie ma to jak tradycyjna, czarna, z cukrem lub bez. Najdroższa kawa świata, i podobno najsmaczniejsza, to pochodząca z obszarów Azji Kopi Luwak.
  • Zapach. Idzie w parze ze smakiem kawy. To właśnie ten czynnik, czyli niezwykle upojny aromat, uwodzi nasze zmysły w kawiarniach i sklepach kolonialnych. Jest nas w stanie zwieść na tyle, że często pod wpływem impulsu decydujemy się na drugą czy trzecią filiżankę.
  • Idealny dodatek do ciast i deserów. Kawa serwowana w delikatnych filiżankach to świetne uzupełnienie naszego podwieczorku. Bardzo pasuje, zwłaszcza w wersji bez cukru, do ciast i słodkich deserów. W takiej wersji pozwala na miłe spędzenie czasu na rozmowach.
  • Tradycja. Kiedy przymkniemy oczy i wyobrazimy sobie spotkanie imieninowe u babci to pewnie niejeden z nas zobaczy rodzinę siedzącą właśnie przy filiżankach kawy (jakoś rodzinne spotkanie i degustacja yerba mate, w nasze kulturze, nie łączą się w naszej pamięci i wyobraźni).
  • Pobudzenie. Filiżanka kawy, wypita zwłaszcza z rana, budzi nas i stania na nogi. Pozwala pokonać sen i raźnym krokiem wejść w codzienność. Jednak pobudzenie powodowane przez kofeinę zawartą w kawie nie trwa zbyt długo. Większość z nas już 3 godzinach od spożycia zaczyna odczuwać zmęczenie i lekką senność, czyli napój ten pobudza, ale nie na cały dzień. Podobne działanie wykazuje kawa zielona czyli nieprażona. Ten rodzaj kawy sprzyja odchudzaniu.
  • Łatwe zaparzanie, bez stosowania akcesoriów. Plusem jest także to, że przy zaparzaniu kawy nie musimy przestrzegać żadnych reguł wymagających od nas zakupu specjalnych akcesoriów. W najprostszym wydaniu wystarczy filiżanka lub kubek oraz łyżeczka, mielona kawa i lekko odstały wrzątek (około 3 minut od zagotowania), a potem chwila cierpliwości i już można cieszyć się walorami tego napoju.

Druga strona kawy


  • Podnosi ciśnienie. Kawa, zwłaszcza mocna, wpływa na poziom ciśnienia krwi. W przypadku osób o niskim ciśnieniu jej wpływ wydaje się być zbawienny, natomiast u osób zmagających się z nadciśnieniem kawa może przysporzyć kłopotów zdrowotnych. Dla tych osób produkuje się kawę bezkofeinową.
  • Podrażnia żołądek. Kawa przygotowywana w postaci sypanej może podrażniać żołądek. Wiedzą o tym te osoby, które zmagają się z chorobą wrzodową. Dla nich środkiem zaradczym jest stosowanie zaparzaczy z filtrem, które zatrzymują większość drobinek kawowych.
  • Szybkie odczucie senności. Jak już wspomnieliśmy kawa pobudza nas na dosyć krótko. Już po 3 czy 4 godzinach zaczynamy odczuwać znużenie i poziewujemy. W takiej sytuacji zaczynamy ponownie rozglądać się za kawą i sięgamy po nową porcję zawartej z niej kofeiny.
  • Pobudza wydzielanie moczu. Chcemy czy nie, ale kawa działa moczopędnie. Przy nadużywaniu kawy musimy się z tym liczyć, zwłaszcza jeśli przebywamy w miejscu, gdzie częste wychodzenie do toalety stanowi problem.
  • Niewskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Kobiety w ważnych dla nich okresach (ciąży i karmienia dzieci) oraz dzieci nie powinny spożywać kawy ze względu na obecną w niej kofeinę.

Jeśli chodzi o porównanie yerba mate i kawy to kilka elementów jest podobnych, jednak więcej te napoje te różni.

Właściwości Yerba mate

Korzyści płynące ze spożywania yerba mate


  • Uzupełnia mikroelementy. Napar, który uzyskujemy z suszu yerba mate zawiera w sobie duże ilości rożnych soli mineralnych. Regularne stosowanie tego napoju przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia, przede wszystkim poprawę wyglądu skóry i włosów oraz paznokci. Yerba mate pozwala nam wyrównać niedobory mikroelementów, które wypłukane zostały z naszego organizmu podczas kuracji, treningów wymagających dużego wysiłku fizycznego oraz podczas upałów.
  • Działa pobudzająco. Yerba mate zawiera w sobie kofeinę, które działa na nasz organizm stymulująco. Ułatwia regenerację po wysiłku i pobudza do dalszych działań. Jest to napój, który polecany jest osobom dbającym o kondycję fizyczną oraz wszystkim tym, przed którymi staje zadanie, które wymaga od nas wysokiej aktywności. Pobudzenie po spożyciu tego naparu, w zależności do użytej marki yerba mate i od naszego organizmu, może trwać nawet 6 do 8 godzin, czyli znacznie dłużej niż po tradycyjne kawie.
  • Nie podnosi ciśnienia krwi. Dla wielu osób ważną informacją jest ta, że kofeina występująca w yerba mate uwalniana jest mniej gwałtownie niż ta z kawy. W związku z tym przy spożywaniu tego napoju nie występuje nagły skok ciśnienia krwi (jak to ma miejsce przy kawie). Jest to istotne dla osób mających problem z nadciśnieniem. Co istotne: Ministerstwo Zdrowia Argentyny oficjalnie uznało yerba mate za napój korzystny dla serca.
  • Nawadnia organizm. Jedną porcję suszu można, a nawet należy zalewać wodą kilkukrotnie. To pozwoli nam wypić wszystkie sole mineralne wypłukujące się stopniowo z suszu. Jest to więc produkt bardziej ekonomiczny niż kawa. Popijanie takiego naparu pozwala na wprowadzenie do organizmu dużych ilości wody. Takie nawodnienie ma duże znaczenie dla nas w czasie upałów lub podczas intensywnych treningów, ponieważ zapobiega odwodnieniu i pozwala przepłukiwać nerki. Ale niestety, picie dużej ilości wody wiąże się także z koniecznością wydalania moczu, a więc wizytami w toalecie.
  • Wspiera odchudzanie. Napary sporządzane z yerba mate sprzyjają większej aktywności fizycznej: po wypiciu napoju czujemy zastrzyk energii, którą potem wydatkujemy podczas uprawiania sportu lub w trakcie normalnych codziennych obowiązków. Wiele osób wręcz twierdzi, że wszelkie remonty, sprzątanie czy prace ogrodowe po wypiciu yerba mate robią się same . Taka aktywność przekłada się na wysmuklenie naszego ciała i zmniejszenie jego masy w wyniku szybszego spalenia tłuszczu.
  • Poprawa perystaltyki jelit. Yerba mate działa stymulująco na pracę układu pokarmowego: poprawia trawienie, ułatwia pozbywania się złogów zalegających w jelitach i zapobiega zaparciom regulując wydalanie. Już choćby z tego powodu napój ten jest bardzo ceniony przez osoby prowadzące siedzący tryb życia. Niestety, nie jest on polecany osobom z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, ponieważ może zadziałać podrażniająco.
  • Dodatki ziołowe lub owocowe do suszu. Wiele marek yerba mate zawiera w sobie dodatek ziół lub owoców. Napar taki dodatkowo wspiera trawienie, inne składniki wspomagają dodatkowo odchudzanie, a jeszcze inne mogą działać lekko tonizująco na organizm. Przy wyborze marki yerba mate zwierających elementy ziołowe lub owocowe warto zawsze zapoznać się z opisem działania tych dodatków i ich smakiem. Najczęściej stosowana w tym celu jest mięta (pieprzowa, polej lub polna) w postaci suszonej lub olejku.
  • Podawanie na ciepło lub na zimno. Napary z yerba mate można stosować w wersji na zimno (terere), co pomaga ochłodzić organizm latem i przetrwać czas upałów. Jednak najczęściej, zwłaszcza w okresie od jesieni do wiosny, napój ten pije się na ciepło.


Skutki nieporządane yerba mate


  • Zalecane stosowanie termometru spożywczego. Jeśli napar yerba mate chcemy spożywać w wersji na ciepło wówczas do zaparzania przyda nam się mały spożywczy termometr. Pozwoli on łatwo określić temperaturę wody stosowanej do zalewania yerba mate (tu wskazane jest 70-80 stopni Celsjusza). Po zagotowaniu wody należy odczekać 10-12 minut, żeby woda osiągnęła tę temperaturę. Jednak osoby zabiegane lub zapominalskie mają czasem problem z oszacowaniem czasu - i to właśnie im przyda się termometr.
  • Konieczność zastosowania bombilli lub zaparzacza o drobnych oczkach. Susz yerba mate to często mocno rozdrobnione kawałeczki ostrokrzewu paragwajskiego. Picie naparu jest możliwe po zastosowaniu bombilli – specjalnej rurki bambusowej, metalowej lub srebrnej z drobnymi otworkami, która pozwoli nam wypić płyn po odcedzeniu od cząstek zaparzonego suszu. W tym samym celu niektórzy stosują zaparzacze o drobnych oczkach.
  • Naturalny gorzkawy smak naparu. Napar uzyskany z suszu yerba mate wyprodukowanego bez żadnych dodatków smakowych ma gorzkawy smak. Goryczka ta jest mniej intensywna przy mniejszych dawkach suszu. Dla osób nie przepadających za takim smakiem wszystkie firmy produkujące yerba mate komponują marki zawierające dodatki smakowe pochodzenia owocowego lub ziołowego, które modyfikują walory smakowe. Takie marki dedykowane są przede wszystkim osobom początkującym. Z marek polecanych nowym adeptom są między innymi CBSe Energia Guarana (o „cukierkowym” posmaku), CBSe Silueta (posmak jabłkowy), Yerba Mate Napój Druida (posmak pomarańczowy), Yerba Mate 220V (posmak żeńszeniowo-owocowo-ziołowy) czy Yerba Mate IQ (posmak owocowo-ziołowy).
  • Niewskazane dla dzieci oraz kobiet w ciąży i karmiących. Podobnie jak w przypadku kawy napojów tych, ze względu na zawartość kofeiny, nie powinno się poddawać dzieciom oraz kobietom w okresie ciąży i karmienia.
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017
Polecane
Yerba Mate IQYerba Mate IQ
7,10 PLN - 109,00 PLN
Yerba Mate Napój DruidaYerba Mate Napój Druida
7,00 PLN - 99,00 PLN
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel