Jak pić yerba mate?
2019-02-18
Yerba mate ma najczęściej postać rozdrobnionych suszonych liści i kawałeczków gałązek, a rzadko - postać sypkiego proszku. Ze względu na stopień rozdrobnienia picie jej po zwykłym zaparzeniu, jak kawy czy herbaty, byłby kłopotliwy (te drobinki suszu między zębami….). Wzwiązku z tym wymyślono całkiem skuteczne sposoby delektowania się tym napojem.
Jak pić yerba mate?
Według wielowiekowej tradycji do picia yerba mate używamy specjalnej rurki zakończonej ślepo z jednej strony, ale z nakłutymi otworkami. Nosi ona nazwę bombilli. To nią wysysamy napar z naczynka. Naczynkiem tym może być tradycyjne matero (wykonane z owocu tykwy, rogu, drewna lub ceramiki) bądź zwykły kubek.
Przez zaparzeniem wsypujemy susz yerba mate do naczynka i przechylamy je ukośnie. W szparkę między ścianką a suszem wsadzamy bombillę i naczynko delikatnie stawiamy na stole, a następnie wlewamy do środka wodę. Woda powinna być przegotowana i przestudzona do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Po kilku minutach możemy już zasysać napar. Po wypiciu płynu porcję suszu ponownie zalewamy ciepłą wodą (i tak kilka razy; powtarzamy to tak długo, jak długo czujemy smak).
Yerba mate możemy także zaparzać przy użyciu zaparzaczy – wtedy porcję suszu umieszczamy w środku zaparzacza i wkładamy go do naczynka z wodą. Po upływie kilku minut zaparzacz wyjmujemy i pijemy napar.
Inną możliwością jest też zaparzanie yerba mate w sitkach - takich tradycyjnych jak do parzenia ziół. Susz wsypujemy do sitka, sitko wkładamy delikatnie do kubeczka i zalewamy wodą.
Kolejną możliwością jest stosowanie yerba mate w saszetkach. Wygląda ona wtedy zupełnie jak saszetka z herbatą. Taką saszetkę umieszczamy w kubeczku i zalewamy gorąca wodą (w tym przypadku często prawie wrzątkiem), a po odczekaniu możemy próbować napoju.
Jednym słowem: sposobów jest naprawdę wiele i zawsze znajdziemy jakiś wygodny dla nas, jeśli tylko zechcemy! A naprawdę warto ze względu na niezwykle korzystny wpływ tego napoju na nasz organizm.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019