Jak parzyć Yerba Mate

Jak zaparzać Yerba Mate

 

W naszym mini poradniku przedstawiamy południowoamerykański sposób parzenia yerba mate. Na początku przygody z yerba mate, zalecamy zaparzanie mniejszej ilości suszu: 2- 3 łyżeczki, żeby przyzwyczaić się do charakterystycznego, gorzkiego smaku.

W podobny sposób zaparzamy wszystkie sypkie rodzaje (marki) yerba mate. Temperatura wody podczas kolejnych dolewek może być nieco wyższa - nie powinna jednak przekraczać 85 stopni C.

Najtrudniejszym zadaniem dla wielbicieli, a zarazem kolekcjonerów różnych marek yerba mate, jest codzienny wybór suszu w zależności od chwilowych preferencji smakowych (i nie tylko). Czasem to naprawdę trudne zadanie... Jeśli już tego dokonamy wystarczy pięć prostych kroków do tego, żeby pobudzający napar ożywił nas i dobudził.

 

 

Nasypywanie suszu do naczynka

Pierwszym krokiem jest wsypanie do naczynka (materka, tykwy lub nawet zwykłego kubka) odpowiedniej dla nas ilości suszu. Osoby spożywające yerba mate od dłuższego czasu zazwyczaj wsypują od 1/2 do 2/3 objętości naczynka. Osobom początkującym radzimy łagodniejsze zapoznanie się ze smakiem i działaniem tego naparu: przy pierwszej próbie polecamy wsypać 2-3 łyżeczki suszu (nie więcej). Przy większej ilości suszu yerba mate smak naparu osobom z nim niezaznajomionym może wydać się przytłaczający i odstraszający.

Potrząsamy, aby lżejsze frakcje znalazły się na górze

Teraz należy zrobić wszystko, aby drobinki yerba mate (części pyliste) opadły na dno naczynka, a części większe znalazły się na górze (będzie to niezwykle istotne podczas picia naparu!). Efekt taki uda nam się osiągnąć jeśli po zasypaniu suszu nakryjemy otwór naczynka dłonią, a następnie odwrócimy i kilkukrotnie potrząśniemy naczynkiem.

W naczynku umieszczamy bombillę

Po lekkim potrząśnięciu naczynka należy je powolutku prostować. W chwili, gdy będzie ono nachylone do około 45 stopni w pustą szczelinę między suszem a ścianką naczynka wkładamy bombillę (uwaga: nie mieszamy nią już w suszu, gdyż drobinki yerba mate wejdą nam do bombilli). Po umieszczeniu rurki naczynko możemy już postawić na stole.

Zalewanie suszu gorącą, ale nie wrzącą wodą

„Ułożony” susz z bombillą zalewamy wodą. Stosujemy do tego wodę przegotowaną, ale schłodzoną do temperatury między 70 a 80 stopni Celsjusza. Z pewnością zauważą Państwo, że woda prawie całkowicie zniknie w naczynku – tak naprawdę wsiąknie ona w susz. Czasami zdarza się tak, że chwilę po zalaniu yerba mate należy dolać jeszcze odrobinę wody (mieszkańcy Ameryki Południowej wierzą, że pierwszy łyk naparu yerba mate wypija Święty Tomasz).

Napar jest gotowy do picia

Zalany świeży susz yerba mate musi zaparzać się przez trzy do pięciu minut. Jeśli zaparza się on krócej, to smak naparu jest delikatniejszy, mniej gorzki. Przy dłuższym parzeniu – nabiera mocy i goryczy. Po tym czasie pijemy (sączymy) napar przez bombillę (rurkę). Po wypiciu pierwszej porcji naparu tę samą porcję suszu zalewamy jeszcze raz. Po ponownym odczekaniu wypijamy napar. Jedną porcję suszu możemy zalewać co najmniej kilkukrotnie (to momentu, kiedy wyczuwalny jest smak naparu).

 

 

Trochę inaczej zaparzamy yerba mate ekspresową, w saszetkach (cocido)- umieszczone w filiżance torebki zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze około 85° C i zaparzamy 3-5 minut.

 

 

 

 

   

 

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel