Czy można pić przeterminowaną yerba mate?
Termin przydatności do spożycia reguluje prawo
Prawo dotyczące terminów przydatności do spożycia rozróżnia dwie kategorie produktów. Grupy te różnią się bezpieczeństwem (stabilnością) mikrobiologiczną, a zarazem rodzajem informacji na etykiecie produktu (użytym sformułowaniem) i możliwością lub zakazem spożycia. Informacje i zalecenia te bazują na dokumencie prawnym, jakim jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku.
Do pierwszej grupy (produktów bardzo wrażliwych) należą na przykład ryby, ciasta czy wyroby mięsne, czyli produkty o większej zawartości wody, w których bardzo szybko mogą rozwijać się drobnoustroje powodujące między innymi ich psucie. Spożywanie takich produktów po terminie zalecanym przez producenta może grozić zatruciem pokarmowym. W ich przypadku na etykiecie produktu musi znaleźć się zapis: Należy spożyć do (dzień.miesiąc.rok) lub (dzień.miesiąc). Po zalecanym terminie ich los powinien być jednoznaczny: muszą trafić do kosza na śmieci.
Drugą grupę stanowią produkty suche, zawierające małe ilości wody. Należą do niej między innymi przyprawy, mrożonki, sery, herbaty, kawy, a także yerba mate. Są to produkty trwałe mikrobiologicznie, co oznacza, że jeśli będą przechowywane w odpowiednich warunkach można je spożyć także po zalecanej dacie, bez uszczerbku dla naszego zdrowia. Warunki, których musimy tu przestrzegać to niska wilgotność, zalecana dla produktu temperatura i ograniczony dostęp światła, a także szczelność opakowania. Przy niskim poziomie wilgotności produktu nie następuje w nim rozwój bakterii gnilnych i grzybów pleśniowych, co powoduje, że produkt wciąż jest bezpieczny dla nas pod kątem mikrobiologicznym. Jedyne czego możemy spodziewać się przy tej grupie produktów i zachowanych powyższych zasadach to nieco słabszy aromat lub smak wyrobu. Na opakowaniu takich towarów producent umieszcza zawsze zapis „Najlepiej spożyć przed dzień.miesiąc.rok” lub „Najlepiej spożyć przed końcem miesiąc.rok lub rok”.
Co zrobić z yerba mate po terminie ważności?
Z informacji tych wynika, że yerba mate przechowywana w szczelnym opakowaniu (fabrycznie zamkniętym lub przesypana do innego opakowania zastępczego, np. do puszki czy ciemnego zakręcanego słoika), w odpowiednich warunkach, czyli w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu, może nadal być spożywana. Susz jest produktem zawierającym naturalnie bardzo małą ilość wody, co całkowicie hamuje i uniemożliwia rozwój bakterii i grzybów pleśniowych, przy spożyciu nie grozi więc nam zatrucie pokarmowe. Należy przyjąć, że smak i aromat yerba mate może ulec zmianie podczas dłuższego przechowywania, jeśli jednak weźmiemy pod uwagę, że w zakładach produkujących yerba mate susz leżakuje nawet do kilku lat, tu ten aspekt leżakowania w naszych szafkach może więc nawet stanowić atut produktu.