Japonia jest państwem azjatyckim położonym przy wschodniej części kontynentu, a dokładniej na wyspach zlokalizowanych na Oceanie Spokojnym. Stolicą Japonii jest Tokio. Na klimat panujący w tym państwie duży wpływ ma bliskie sąsiedztwo dużych mas wody. Jest to kraj, w którym dużą wagę przywiązuje się do tradycji. Jest to państwo odmienne kulturowo od Polski: wiele czynności dla nas bardzo prozaicznych (jak na przykład zaparzanie herbaty) w Kraju Kwitnącej Wiśni nabiera mistycznego wręcz znaczenia!
Japonia jest krajem, w którym duże znaczenie przywiązuje się właśnie do rytuału parzenia i spożywania herbaty. Herbaty powstające na plantacjach Japonii różnią się zarówno wyglądem, jakością jak i smakiem od herbat produkowanych w innych rejonach świata. W większości są to bowiem napary o bardzo delikatnym smaku i niepospolitym wyglądzie suszu (czasem ma on wygląd szmaragdowych, lekko błyszczących igiełek). Zresztą już sama technologia produkcji suszu bardzo często nie zmieniła się od wieków! To właśnie z japońskich plantacji przyjechały do nas między innymi zielona herbata Kukicha, Herbata Japan Bancha, Herbata Genmaicha Musashi czy Herbata Gyukuro. Herbaty te produkowane są w ograniczonych ilościach, gdyż często powstają z młodych, wczesnowiosennych liści krzewów herbaty. Wiele rodzajów herbat powstających w tym kraju (np. Bancha Organic, Sencha Organic czy Gyokuro)ma pochodzenie ekologiczne, co producenci potwierdzają posiadanymi dla nich certyfikatami.
Produktami bardzo silnie związanymi z kulturą Japonii są herbata Matcha oraz akcesoria do jej zaparzania, czyli miseczka Chawan, bambusowa miotełka Chasen oraz bambusowa łyżeczka Chashaku. Elementy te, a także odpowiedni nastrój i wystrój pomieszczenia, to elementy niezbędne do przeprowadzenia tradycyjnego mistycznego wręcz obrzędu przygotowywania tej herbaty. Wyróżnia ją bardzo delikatny, a zarazem niepospolity smak. Produkty pochodzące z japońskich plantacji posiadają certyfikaty autentyczności, które potwierdzają ich pochodzenie.
Japońska sencha powstająca na plantacjach prefektury Miyazaki. Susz stanowią ciemnozielone listki przypominające drobne igiełki. W smaku wyczuwalne są nuty miodowe i owocowe (brzoskwiniowe). Uznawana za jedną ze smaczniejszych (produkt wysokojakościowy).
Herbaciany rarytas z japońskiej wyspy Kiusiu. Koneserzy z pewnością docenią jej ciemnozielone liście w formie małych igiełek, co jest znakiem rozpoznawczym najwyżej jakości herbat. Napar daje delikatny i przyjemny słodki smak.
Japoński rarytas! Liście po zbiorze są tylko rolowane w spiralki, co pozwala im zachować ciemnozieloną barwę. Napar ma barwę szmaragdowozieloną, a jego smak jest lekko ostry z dymnym posmakiem.
Klasyka w każdym calu! Herbata uprawiana na japońskich plantacjach Satsuma. Napar charakteryzuje się klarowną, jasnozieloną barwą oraz zdecydowanym, przyjemnym i trwałym smakiem i aromatem.
Herbata uprawiana na górskich plantacjach w okolicy Arashiyama. Zbiory liści przeprowadzane są jesienią, co wpływa na wyraźny smak i małą ilość kofeiny. Z tego też powodu dobrze sprawdza się na popołudniowych i wieczornych przyjęciach.
Bardzo wysokiej klasy herbata uprawiana na plantacjach japońskich. Mieszanka liści Senchy i prażonego ryżu daje napar o zielonkawo-złotawej barwie i delikatnie słodkawym smaku z posmakiem kasztanowym.
Herbata pochodząca z terenu Japonii. Składa się z fragmentów liści oraz łodyżek. Napar ma barwę zieloną, a smak zmienia się podczas parzenia. Najpierw ma posmak świeżo zerwanych owoców porzeczki, a następnie zmienia się na delikatny, owocowo-kwiatowy.
Zielona herbata japońska Kokeicha należy do najbardziej charakterystycznych uprawianych w tym kraju. Liście są silnie sprasowane na kształt małych igiełek. Napar daje żółtozieloną barwę i delikatnie cierpki smak.
Top ekstraklasy wśród herbat! Pochodzi z upraw Japonii. Susz stanowią selekcjonowane, najlepsze, najmłodsze listki osłonięte kilka tygodni przed zbiorem przed słońcem. Napar ma barwę szmaragdowozieloną, delikatny aromat kwiatów, a smak - lekko słodki.
Liście tej herbaty zrywa się z tych samych krzewów, z których pochodzi surowiec do produkcji herbat Sencha. Susz budują twardsze liście zbierane w drugim zbiorze razem z łodyżkami. Herbata uprawiana jest w warunkach ekologicznych.
Japońska herbata zielona, której zbiory przypadają na okres wiosny. Produkcja odbywa się w południowej części kraju. Aromat naparu jest delikatny, a kolor przygotowanej herbaty jest lekko bursztynowy.