Witaminy w yerba mate

2019-12-12
Witaminy w yerba mate
Popularność yerba mate w Europie ciągle rośnie. Napój ten spożywany jest zarówno w celach dietetycznych (pozwala zarówno utrzymać wagę na stałym poziomie, jak i zredukować masę ciała poprzez poprawę przemiany materii), pobudzających (jako źródło kofeiny działającej na człowieka dłużej niż ta, która zawarta jest w kawie i nie powodującej skoku ciśnienia krwi po spożyciu), jak i w celu suplementacji organizmu. Regularne picie yerba mate pozwala bowiem uzupełnić i wyrównać braki witamin i związków mineralnych w organizmie.

Co takiego zawiera w sobie yerba mate? Produkt ten przygotowujemy w postaci naparu, ale zalewamy nie wrzątkiem, a gotowaną lekko schłodzoną wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza. Tak przygotowana yerba mate zawiera w sobie cenne mikro- i makroelementy, witaminy, a także między innymi związki polifenolowe, saponiny i ksantyny.


Witaminy obecne w yerba mate


Wśród witamin występujących w yerba mate znajdziemy te, które rozpuszczalne są w tłuszczach (witaminy A i E) oraz rozpuszczalne w wodzie [B1, B2, C, B3 (dawniej witamina PP) i B7 (dawniej witamina H). Poniżej omówimy każdą z nich pod kątem roli pełnionej w naszym organizmie.

Witamina A – grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach, nazywanych potocznie retinoidami. Należą tu: retinol i retinal, a także ester retinylu i kwas retinowy. Ich prekursorami są karotenoidy, czyli pomarańczowe, żółte i czerwone barwniki obecne w roślinach jadalnych, na przykład w marchwi. Witamina A wpływa na rozwój komórek oraz na ich różnicowanie się. Wspiera działanie układu odpornościowego, rozwój kośćca, procesy krwiotwórcze. Pełni istotną rolę w procesach rozwoju embrionów i wzrostu organizmu. Ma zdolność wyłapywania i wygaszania wolnych rodników, opóźniając procesy starzenia komórek oraz zmniejszając prawdopodobieństwo pojawienia się wielu chorób występujących wraz z upływem czasu w organizmie (choroby nowotworowe, starcza degeneracja plamki ocznej, choroby układu krążenia) - działa więc jako antyoksydant.

Witamina E – grupa 8 substancji o zbliżonej budowie, a należących do tokoferoli i tokotrienoli. Składniki te powstają w trakcie metabolizmu w roślinach, a potem występują w przetworzonych produktach roślinnych (takich jak na przykład yerba mate). Rozpuszczają się w tłuszczach. Witamina ta wykazuje silne działanie przeciwutleniające, ma zatem udział w spowalnianiu procesów starzenia komórek i tkanek zachodzących w organizmie, wpływając bardzo korzystnie na stan naszej skóry. Wspiera ona właściwe działanie komórek przez ochronę ich błon komórkowych przed uszkodzeniami. Oddziałuje pozytywnie na krzepliwość krwi oraz zapewnia prawidłowy rozwój embrionów i właściwy przebieg ciąży.

Witamina B1 – tiamina. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Odpowiedzialna jest za właściwą przemianę materii, a także za właściwą gospodarkę jonową w komórkach i poprawne działanie układu nerwowego, w tym pamięci. Ilość witaminy B1 w produktach jest zazwyczaj na niskim poziomie i z tego powodu należy szukać jej dodatkowych źródeł. Dzięki temu, że jest ona rozpuszczalna w wodzie łatwo wymywa się z tkanek roślinnych, w tym przypadku z rozdrobnionych liści yerba mate, do naparu. Jest to witamina wrażliwa na podwyższoną temperaturę i właśnie dla jej zachowania w naparze nie powinno się suszu zalewać wrzątkiem.

Witamina B2 – ryboflawina. Jest to witamina trudno rozpuszczalna w wodzie. Powstaje ona w wyniku syntezy w tkankach roślinnych i w niektórych mikroorganizmach. Jej źródła są bardzo szerokie: od produktów zwierzęcych (mleko, jaja i mięso oraz ryby) po roślinne (warzywa czy zboża). Witamina B2 odpowiada za właściwe działanie układu immunologicznego oraz nerwowego. Wspiera także procesy krwiotwórcze w organizmie oraz wpływa na stan naszej skóry, paznokci i włosów. Witamina ta jest wrażliwa na działanie światła, stąd susz yerba mate należy przechowywać w ciemnych opakowaniach (na przykład puszkach). Na jej rozkład wpływa także podwyższona temperatura, co dowodzi, że naważkę suszu yerba mate należy zalewać wodą lekko przestudzoną, a nie wrząca.

Witamina B3 – niacyna, dawniej nazywana witaminą PP. Stanowi ją kwas nikotynowy i amid kwasu nikotynowego. Obydwie substancje łatwo rozpuszczają się w wodzie, z tym, że kwas nikotynowy łatwiej w gorącej wodzie, a jego amid – w wodzie o temperaturze pokojowej. Niacyna jest niezbędna w metabolizmie aminokwasów, tłuszczów (kwasów tłuszczowych) i cukrowców (sacharydów), a także bierze udział w naprawie uszkodzeń DNA przez czynniki toksyczne oraz mutagenne. Jej źródła znajdziemy w produktach i surowcach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jednym ze źródeł jest także susz i napar yerba mate. Poziom tej witaminy spada podczas zalewania porcji suszu wrzącą wodą, stąd jest to kolejny argument za zaparzaniem yerba mate wodą gorąca (ale nie wrzątkiem) lub chłodniejszą.

Witamina B7 – biotyna, dawniej nazywana witaminą H. Zazwyczaj słabo rozpuszcza się w wodzie, a w płynach silnie kwaśnych i silnie zasadowych, w dodatku podczas ogrzewania, przestaje być aktywna. Źródłem tej witaminy jest wiele produktów zwierzęcych (mięso, podroby, jaja) i roślinnych (zboża, rośliny strączkowe, owoce, niektóre warzywa i orzechy). Występuje także w yerba mate. Biotyna pełni ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w komórkach i wpływa na wzrost i rozwój komórek. Witamina ta wspiera pracę układu odpornościowego, wywiera wpływ na produkcję przeciwciał i bierze udział w procesach krwiotwórczych. Decyduje także o stanie naszej skóry i włosów, a także wspiera działanie tarczycy.

Witamina C – ma postać kwasu α-askorbinowego lub kwasu α-dehydroaskorbinowego. Jest to witamina łatwo rozpuszczalna w wodzie. Jest jednak nietrwała: łatwo rozkłada się pod wpływem światła, tlenu, jonów metali oraz w podwyższonej temperaturze. Jest to bardzo silny przeciwutleniacz – ma zdolność wygaszania wolnych rodników, dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmów, w tym skóry. Wpływa także na syntezę kolagenu, poprawną pracę układu nerwowego i odpornościowego. Pozwala także zmniejszać oddziaływanie czynników kancerogennych na komórki, a także wspiera pracę układu krwionośnego. Witamina C występuje w wielu owocach i warzywach; największe jej ilości występują w czarnych porzeczkach, jarmużu, pietruszce i czerwonej papryce. Znajdziemy ją także w yerba mate. Dla wykorzystania witaminy C zawartej w suszu należy zalewać go wodą gorącą, ale nie wrzącą – zapobiega to rozkładowi kwasu askorbinowego i utracie witaminy.
Ze względu na bogaty skład witamin zawarty w yerba mate produkt ten warto wprowadzić do naszej diety i pić napar regularnie.

Źródło informacji o witaminach i ich roli w organizmie: Seidler T. 2013. Witaminy. W: Sikorski Z. F., Staroszczyk H. (reds.). Chemia żywności. Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności. PWN SA Warszawa.
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2019

Polecane

Yerba Mate Vigor

Yerba Mate Vigor

12,00 PLN - 54,00 PLN
Yerba Mate Eliksir Młodości

Yerba Mate Eliksir Młodości

8,20 PLN - 16,40 PLN
Yerba Mate Pokrzepienie Drwala

Yerba Mate Pokrzepienie Drwala

7,20 PLN - 99,90 PLN
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel