Darmowa dostawa od 200,00 PLN

Co wyróżnia argentyńską yerba mate?

2021-02-24
Co wyróżnia argentyńską yerba mate?

Charakterystyka yerba mate z Argentyny

Argentyna jest jednym z trzech państw obok Brazylii i Paragwaju, w których uprawia się ostrokrzew paragwajski, z którego pozyskuje się yerba mate. Szacunkowo yerba z Argentyny stanowi ponad 60% całej produkcji herbatki paragwajskiej. Na drugim miejscu jest Brazylia, a najmniej yerba mate produkuje Paragwaj.

Miejscem upraw i przetwarzania yerba mate w Argentynie jest najdalej wysunięta na północny wschód prowincja Misiones. Patrząc na mapę, miejsce to jest jakby doczepione do mapy Argentyny i wciśnięte pomiędzy Paragwaj od północnego zachodu a Brazylię, okalającą Misiones od północy i zachodu. Obszar ten był wiodącym miejscem występowania ostrokrzewu paragwajskiego w stanie dzikim, dlatego produkcja yerba mate skupia się właśnie w tym i wokół tego miejsca.

Współczena historia Misiones tworzy nierozerwalny związek z yerba mate. Na powierzchni ponad dwustu tysięcy hektarów tysiące mniejszych, najczęściej zrzeszonych w spółdzielnie rolników uprawia "złoto Argentyny". Większe z nich mają własne młyny i produkują yerba mate pod swoimi markami, a mniejsze dostarczają surowiec dla dużych firm wiodących marek, jak Taragui, Rosamonte, Playadito i inni główni przetwórcy.

Każdy z trzech krajów, w których uprawia się i przetwarza yerba mate, ma nieco inną tradycję i kulturę picia tego wspaniałego, naturalnie pobudzającego napoju. Wiąże się to z nieco odmiennymi zwyczajami zaparzania oraz lokalnymi preferencjami.

Głównym typem Argentyńczyków jest tradycyjna, naturalna i bez dodatków yerba mate ze zmielonych dość grubo listków i patyczków oraz występującym pomiędzy nimi pyłem powstałym w procesie kruszenia i mielenia wyschniętych roślin. Ma ona aromat, który jest mieszaniną dymu tytoniowego i świeżo skoszonej trawy i jest on niejako pośredni pomiedzy zapachem yerba mate z Brazylii oraz yerby paragwajskiej. W takiej postaci yerba mate była spożywana od początku. Mieszanka liści, łodyżek i pyłu, suszona nad rozpalonymi polanami drewna, nabiera wyjątkowego smaku i aromatu, zachowujac przy tym najwyższy poziom zawartości witamin, minerałów, pozytywnych dla ludzkiego organizmu przeciwutleniaczy i tego, czego oczekują wszyscy najbardziej - kofeiny. Yerba mate produkowana tradycyjnie to podstawowy napój w Argentynie. Na jej podstawie stworzono różne odmiany, jak suave o delikatniejszym smaku, despalada wytwarzana z samych liści, terere - krótko leżakowana i grubo cięta lub selekcjonowana wersja premium - dojrzewająca najdłużej, bo nawet dwa lata.

Od kilkunastu lat w Argentynie wzrasta również tendencja do produkcji yerba mate z dodatkami ziół, przypraw i owoców oraz najrozmaitszych aromatów. To odstępstwo od wieloletniej tradycji picia naturalnej yerba mate wynika w dużej mierze z chęci eksperymentowania przez młodsze pokolenia, zmian gustów kulinarnych oraz oczekiwań klientów na rynkach światowych, poza Argentyną.

Inną odsłoną yerba mate produkowanej w Argentynie jest wytwarzanie jej w technologii sin humo, czyli z suszeniem bez udziału otwartego ognia. Zamiast palenisk z drewna yerbę suszą dmuchawy z gorącym powietrzem. Tak przygotowany susz wolny jest w znacznej części od charakterystycznego aromatu dymu ogniskowego. Smak naparu jest w tym przypadku mniej gorzki, lżejszy a susz zachowuje wszystkie swoje zalety.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2021

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel