Terminologia nazw związanych z Yerba Mate
Yerba mate FAQ - najczęstsze pytania i odpowiedzi
1. Czy yerba mate to rodzaj herbaty?
Yerba mate to napój przygotowany z wysuszonych i rozdrobnionych liści i patyczków ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to zupełnie inna roślina, niż krzew herbaciany. Podobieństwo wynika z właściwości naparów i sposobu zaparzania yerba mate i zielonej herbaty.
2. Która yerba najsilniej pobudza?
Wszystko zależy od indywidualnych odczuć, ale generalnie najszybciej pobudzają te yerba mate, które zostały wytworzone z samych liści. Mocne sa szczególnie marki paragwajskie i niektóre argentyńskie. Dla Waszej wygody zebraliśmy najbardziej pobudzające yerby w jednym miejscu.
3. Jaka temperatura jest najlepsza do parzenia yerba mate?
Najkorzystniej parzyć yerba mate wodą przegotowaną i ostudzoną do temperatury około 65 do 75 stopni C. Yerby z dodatkiem ziół możemy parzyć nieco cieplejszą wodą, nawet do 85 stopni. Parzenie yerby w saszetkach wymaga wody o temperaturze około 90 stopni.
4. Kto nie powinien pić yerby?
Z piciem yerba mate powinny uważać osoby z wrzodami żołądka i kobiety w ciąży oraz karmiące. W przypadku wątpliwości, należy zapytać lekarza. Yerba mate zawiera kofeinę, poza tym można być też uczulonym na którykolwiek z dodatków. W przypadku zauważenia niepożądanych objawów, najlepiej odstawić picie yerba mate i poradzić się lekarza. Ze względu na dużą zawartość kofeiny, odradzamy picie yerba mate przez dzieci.
5. Nie mam termometru. Czy dam radę dobrze zaparzyć yerbę?
Termometr jest bardzo pomocny, bo możemy ściśle kontrolować, jaką temperaturą ma woda użyta do parzenia. Jeśli go jednak nie mamy, to radzimy zagotować wodę i odczekać potem około 15 minut. Po tym czasie woda ostudzi się mniej więcej do temperatury około 70 stopni Celsjusza i będzie odpowiednia do parzenia yerby. Pamiętajmy, że parzenie yerba mate nie wymaga bardzo precyzyjnej temperatury, wystarczy orientacyjna.
6. Co to jest mate despalada?
Despalada, czasami sin palo, to określenia z języka hiszpańskiego oznaczające yerba mate, która została wyprodukowana tylko z listków. W suszu dopuszcza się niewielką ilość drobno zmielonych patyczków, ale tylko kilka procent.
7. Co oznacza słowo curado?
Curado to termin z języka hiszpańskiego i oznacza dosłownie hartowanie, przygotowanie do użycia. W przypadku akcesoriów do yerba mate najczęściej mówimy o curado tykwy i drewnianych naczynek, np. z palo santo, rzadziej określenie to odnosi się do bombilli.
8. Na opakowaniu yerby jest napis suave. Czy to co znaczy?
Yerba mate oznaczona wyrażeniem suave to specjalnie przygotowany susz, wyróżniający się łagodniejszym smakiem, dobry szczególnie dla zaczynających picie yerby.
9. Czy warto kupić bombillę z alpaki? Co to za materiał?
Alpaka, zwana potocznie nowym srebrem to popularny materiał wyglądem przypominający prawdziwe srebro. Używana jest głównie do wyrobu sztućców, bombilli i ozdobnych elementów naczyń do yerba mate.
10. Czy są yerby wolne od glutenu?
Jeśli na opakowaniu yerba mate jest napisane "Libre de gluten" oznacza to, że ta yerba nie zawiera glutenu.
11. Co to jest yerba mate sin humo?
Terminem tym oznaczana jest yerba mate suszona gorącym powietrzem, w przeciwieństwie do klasycznej, suszonej nad ogniem.
12. Czy chimarrao to też yerba?
Tak, to ulubiona yerba mate Brazylijczyków. Jest ona bardzo pylista, w konsystencji przypomina mąkę.
13. Do czego jest jerbera?
Yerbera (czytaj jerbera) to pojemnik do przechowywania suszu yerba mate. Najczęściej w jego pokrywce jest też specjalny dozownik do nasypywania yerby do naczynek.
14. Jak wygląda yerba prażona?
Wyróżnia się dwa rodzaje prażonej (palonej) yerba mate: ciemniejsza, ciemnobrązowa to mate tostado, a jaśniejsza, prawie zielona to barbacua.
15. Słyszałem, że yerba zawiera mateinę. Co to jest?
Mateina to nic innego, jak kofeina zawarta w zielonych częściach ostrokrzewu paragwajskiego, potocznie zwanego yerba mate. Jest to nieco inna forma kofeiny, niż ta występująca w w kawie, czy guaranie, ale o praktycznie takich samych właściwościach, głównie pobudzających.
16. Co oznaczają nazwy sin palo i despalada?
Są to określenia wskazujace na zawartość prawie samych listków w opakowaniu yerba mate. Patyczki są też dopuszczalne, ale zwykle nie jest ich więcej, niż 10%.
17. Dużo mówi się o mate zielonej. Czy to jest jakiś inny rodzaj yerby?
Mate zielona, potocznie nazywana też mate green, to yerba uprawiana i produkowana w południowej Brazylii, głównie z przeznaczeniem na eksport do Europy. W przeciwieństwie do pylistej chimarrao, mate zielona jest grubo cięta. Jest bazą wielu popularnych mieszanek z dodatkami ziół, kwiatów, czy kandyzowanych owoców.
18. Czy yerba mate zawsze jest gorzka?
Niekoniecznie, choć zwykle tak właśnie jest. Na potrzeby tych, którzy nie przepadają za goryczką produkuje się yerba mate z dodatkiem słodzików, miodu, czy stewii. Naturalną yerbą bez dodatków, ale o zmniejszonych odczywaniu goryczy jest mate green. Jej smak bardzo przypomina zaparzoną zieloną herbatę.
19. Dlaczego przy parzeniu yerby tak ważna jest odpowiednia temperatura wody?
Własciwa temperatura wody zapewnia odpowiedni smak przygotowanego naparu, ale przede wszystkim uaktywnia wszystkie minerały i witaminy zawarte w roślinie.
20. Która yerba jest lepsza: argentyńska, czy paragwajska?
Nie ma odpowiedzi na to pytanie, ponieważ jest to kwestia indywidualnego gustu. Podobnie, jak w przypadku Coca- Coli i Pepsi, są do siebie podobne, ale nieco się różnią i to właśnie te drobne różnice powodują, że coś lubimy bardziej.
Nasz sklep z yerba mate i herbatami gwarantuje Państwu ciekawą i ciągle poszerzaną ofertę artykułów, atrakcyjne ceny, bezpieczeństwo zakupów oraz pomoc i doradztwo w wyborze produktów, a także szybką wysyłkę zamówień.