Temperatura parzenia Yerba Mate

Przygotowując napar yerba mate musimy pamiętać, że w jej przypadku temperatura zaparzania jest inna niż w przypadku tradycyjnej kawy czy czarnej herbaty. Napój ten możemy przygotowywać na sposób tradycyjny lub letni.

Tradycyjny sposób zaparzania yerba mate

Susz umieszczamy w naczynku, a następnie zalewamy go zagotowaną i lekko przestygłą wodą. Zalecana temperatura to około 70-75 stopni Celsjusza. Przy jej przestrzeganiu w naparze yerba mate nie dojdzie do zniszczenia szeregu witamin i wszystkie je będziemy mogli wypić. Więcej informacji na temat prawidłowego parzenia yerba mate znajdziecie w naszym poradniku.

Przygotowanie yerba mate na sposób letni - terere

Tu są dwie szkoły zaparzania. Jedna zaleca zalać susz yerba mate przegotowaną, ale lodowatą wodą i odczekać chwilę zanim zaczniemy napar pić. Według drugiej metody porcję suszu zalewamy niewielką ilością wody o temperaturze około 40 stopni Celsjusza, chwilkę odczekujemy, a następnie naczynko z yerba mate uzupełniamy lodowatą wodą.

Zasada stosowania aż tak niskiej temperatury nie dotyczy yerba mate w saszetkach. Ze względu na to, że susz ma tu postać drobnego pyłu i jest zapakowany w celulozową saszetkę, zalewamy go wodą przegotowaną o temperaturze około 85 do 90 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze susz dobrze zaparza się.

Sposobów zaparzania jest kilka. Jedno jest pewne: ze względu na pozytywny wpływ yerba mate na nasze zdrowie warto jest sięgać po ten napój regularnie.

temperatura parzenia yerba mate

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
  • pinterest
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel