Jak smakuje Yerba Mate?
2016-07-01
Przed przystąpieniem do pierwszego spożycia yerba mate musimy być przygotowani na to, że w naparze wyczuwalny jest posmak goryczki. W zależności od rodzaju mate, sposobu jej suszenia i obecności dodatków smakowych natężenie tego smaku może być silne lub słabsze (w wyniku zamaskowania innymi smakami, na przykład owocowym czy ziołowym). Osoby sięgające po raz pierwszy po yerba mate, a nie przepadające za gorzkim smakiem, powinny na początek sięgnąć po marki polecane osobom początkującym. Przed spożyciem trzeba się odpowiednio przygotować, żeby wiedzieć jak odpowiednio parzyć yerba mate.
Rodzaje Yerba Mate
Plantatorzy południowoamerykańscy produkują yerba mate w dwóch wersjach: tradycyjnej (bez dodatków smakowych) i smakowej. Podstawą wersji smakowych jest zawsze susz otrzymany z ostrokrzewu, ale zawierają one także dodatek np. mięty, rumianku, suszonych owoców czy olejków zapachowych. Wielu producentów yerba mate posiada także w swoim asortymencie yerba mate ekologiczne. Takie produkty powstają pod ścisłą kontrolą i nie zawierają w sobie żadnych pozostałości pestycydów czy nawozów sztucznych.
Mate green jako podstawa mieszanek
Ciekawą propozycją dla wszystkich smakoszy yerba mate są specjalne mieszanki smakowe powstające na bazie tradycyjnej yerba mate zielonej (mate green). Stanowią one interesującą alternatywę dla tradycyjnych marek, a zarazem interesującą smakową odmianę. Mieszanki te zawierają wiele różnorodnych dodatków smakowych (kwiatowych i owocowych). Dzięki temu, że powstają one w zakładach zlokalizowanych w Europie (w Czechach i Polsce), uwzględniają one wymagania i preferencje smakowe mieszkańców naszego regionu. Naszą topową mieszanką, którą polecamy do spróbowania zarówno osobom po raz pierwszy sięgającym po yerba mate, jak i zaawansowanym smakoszom, jest Yerba Mate Napój Druida (ze względu na przyjemny smak i bogactwo składników cieszy się ona bardzo dużym zainteresowaniem wielu naszych Klientów).
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2016