Peru

( ilość produktów: 3 )

Peru to południowoamerykańskie państwo położone w strefie okołorównikowej. Jego stolicą jest Lima. W obszarze tym występuje klimat tropikalny. Duże obszary Peru zajmują tropikalne lasy z charakterystyczną roślinnością wymagającą do swego rozwoju duże ilości wody opadowej oraz wysokiej temperatury powietrza. W większości są to jednak rośliny preferujące cień. Jedną z roślin tam występujących jest Uncaria tomentosa. Gatunek ten jest lianą oplatająca wysokie drzewa tropikalne. Jej korę wykorzystuje się w medycynie ludowej jako produkt nazywany Vilcacora lub wilcza kora. W Polsce roślinę tę nazywa się także kocim pazurem (ta nazwa bierze swe pochodzenie od dziwnie wyglądających kolców, które powstają na łodygach rośliny, przypominających mocno zakrzywione kocie, czy raczej tygrysie pazury) lub czepotą puszystą (nazwa ta nawiązuje do sposobu wzrostu rośliny oplatającej i czepiającej się drzew i krzewów). Kora Vilcacora po zbiorze poddawana jest suszeniu, a następnie rozdrabniana. Przygotowana do sprzedaży może mieć wygląd krótszych lub dłuższych wiórków drewnianych albo cienkich dłuższych i poplątanych „włosów”. Zachowuje ona jednak podobne właściwości bez względu na wygląd.

Vilcacora znana jest ze swego pobudzającego oddziałania na funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka oraz łagodzącego objawy alergii. Stosuje się ją także jako środek obniżający stany gorączkowe oraz w celu zapobiegania infekcjom powodowanym przez bakterie, wirusy i grzyby. Wywary sporządzane z Vilcacory, stosowane regularnie, wpływają także wyciszająco i kojąco na stany stresowe a dzięki temu sprzyjają wyregulowaniu ciśnienia krwi. Vilcacora zawiera w sobie także wiele antyoksydantów, które przy częstym stosowaniu spowalniają procesy starzenia się organizmu. Wywar z kory Vilcacory można stosować bez dodatków smakowych, jednak wiele osób często do napoju dodaje sok owocowy, dzięki czemu można zmienić drewniany posmak wywaru.

Innym produktem dostępnym w naszym sklepie, a pochodzącym z Peru jest sproszkowany korzeń rośliny o nazwie maca. Roślina ta, w przeciwieństwie do vilcacory rośnie w wysoko położonych częściach kraju, a jej właściwości regenerujące są wykorzystywane przez miejscową ludność. Produkt w Herbatkowie to Bio Maca, ponieważ korzenie te nie są uprawiane, lecz zbierane w naturalnie czystym górskim środowisku.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel