Yerba Mate Terere - jak przygotować

2015-10-27

Co to jest terere

Napar z ostrokrzewu paragwajskiego potocznie nazywany Yerba Mate to coraz bardziej popularny w naszym kraju naturalny napój pobudzający. Wszyscy ci, którzy zetknęli się z yerba mate doskonale wiedzą, jak ją zaparzać. Nie jest to skomplikowane, zwłaszcza dla miłośników zielonej herbaty, bo obie te herbatki parzymy dokładnie tak samo. Najważniejsze są: odpowiednia temperatura oraz czas parzenia. Temperatura ma zakres od 70 do 80 stopni Celsjusza i jak będzie kilka stopni w tę czy w tamtą stronę, to nic złego się nie stanie! Czas parzenia zależny jest tutaj od naszych upodobań, zwykle jednak jest to 3 - 5 minut. Mate zaparzana krócej jest delikatniejsza w smaku, zaparzana dłużej ma smak bardziej gorzki i wytrawny.

Oprócz wspomnianego, tradycyjnego sposobu parzenia yerba mate na ciepło, coraz bardziej popularne staje się przygotowanie tego naparu na zimno. W krajach Ameryki Południowej tak zaparzony ostrokrzew nazywa się terere. 

Tak "zaparzona" yerba mate nie traci nic ze swych właściwości. Dodatkowo zyskuje nawet w okresach cieplejszych, a najbardziej w czasie letnich upałów, gdyż zimna yerba mate oprócz walorów pobudzających doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Terere jest bardzo popularna zwłaszcza wśród Paragwajczyków, którzy często przygotowują ją w naczynkach ze specjalnie spreparowanych rogów bawolich. Przypominamy, że Paragwaj leży w strefie podzwrotnikowej i klimat w tamtym rejonie stał się przyczyną picia zimnej yerba mate. Ciepła oczywiście też jest dobra, ale w chłodniejsze dni.

Jak przygotować terere

Przygotowanie terere nie jest skomplikowane, ale musimy się wcześniej do tego przygotować. Wskazane tutaj będzie uzupełnienie zapasu lodu w kostkach oraz lodowata woda, najlepiej z lodówki. Samo zaparzanie przeprowadzamy w ten sposób, że susz zalewamy niewielką ilością gorącej wody (temperatura 70-80 stopni) tak, jak w przypadku parzenia na ciepło. Nie musimy jednak wody nalewać do pełna, wystarczy tyle, aby cały susz był wilgotny. Po odczekaniu kilku minut (3-4), uzupełniamy wodę w naczynku, ale dolewając już tej lodowatej. Kolejne dolewki, które robimy to już tylko woda z kostkami lodu. Im woda zimniejsza, tym terere będzie lepiej spełniało swoją funkcję herbatki Ice Tea :)

Aby napój terere nam smakował, możemy do niego dodać na przykład listki mięty, soki itp. Takie dodatki doskonale harmonizują z zimnymi napojami i wzbogacają ich smak oraz uatrakcyjniają wygląd.

 

Życzymy smacznego!!!

 

Terere z lodem

 

 

Pokaż więcej wpisów z Październik 2015
Polecane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel