Darmowa dostawa od 200,00 PLN
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Dlaczego warto dodawać miętę do yerba mate

2021-08-17
Dlaczego warto dodawać miętę do yerba mate

Mięta w yerba mate

Rośliny z rodzaju Mentha należą do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). Są one najczęściej gatunkami występującymi pospolicie w wielu regionach świata i popularnie stosowanymi w medycynie ludowej. Mimo, że występują one w stanie naturalnym (dzikim), to jednak do celów spożywczych stosuje się rośliny uprawiane. Dzięki temu można kontrolować jakość ziół i skład chemiczny zawartych w nich substancji. Ziele mięty jest stosowane popularnie jako środek ziołowy do przygotowywania herbatek (naparów), ale rośliny te mają także bardzo duże znaczenie jako dodatek kształtujący smak wielu produktów (np. gumy do żucia, mieszanek herbacianych, cukierków czy nadzień do czekolad).

Gatunki mięty w yerba mate

W ziołolecznictwie oraz w celach spożywczych stosuje się jedynie wybrane gatunki mięty. Największe znaczenie ma tu mięta pieprzowa (Mentha piperita), mięta polej (Mentha pulegium) lub mięta polna (Mentha arvensis). Rośliny używane w wyżej wspomnianych celach wykazują korzystny wpływ na zdrowie człowieka i nie mogą zawierać żadnych składników toksycznych – stąd staranny dobór gatunków wprowadzanych do celów leczniczych i spożywczych, poprzedzony szczegółowymi badaniami.

Działanie mięty w yerba mate

Działanie mięty zna zapewne każdy z nas. Przedstawiono je na rycinach poniżej. Herbatki ziołowe i inne produkty zawierające to zioło podaje się zarówno dorosłym, jak i dzieciom w przypadku problemów z funkcjonowaniem układu trawiennego. Napar z mięty łagodzi niestrawność, poprawia trawienie, wspomaga pracę tego układu także w przypadku spożycia zbyt tłustego posiłku, a także pobudza wydzielanie soku żołądkowego i działa pobudzająco na wydzielanie żółci w wątrobie. Drugim kierunkiem działania substancji zawartych w mięcie jest działanie orzeźwiające i chłodzące. Dzieje się tak za sprawą mentolu, substancji zawartej w liściach mięty.

wpływ mięty na organizm człowieka
Co jeszcze cennego zawiera w sobie mięta? W składzie każdej mięty znajdziemy między innymi szereg flawonoidów, garbników i kwasów organicznych, a także sole mineralne i gorycze. Wiele składników występujących w jej liściach wykazuje działanie przeciwutleniające, co oznacza, że zioło to ma duże znaczenie w spowalnianiu procesów starzenia organizmu i występowania chorób cywilizacyjnych.
Postać, w jakiej mięta jest dodawana do yerba mate
W tradycyjnych mieszankach yerba mate miętę najczęściej stosuje się w dwóch postaciach: jako suszone i rozdrobnione liście lub w postaci olejku. W obydwu przypadkach dla rozwinięcia się jej charakterystycznego smaku wymagana jest co najmniej ciepła woda. To właśnie dzięki niej smak i aromat mięty, a także wszystkie cenne składniki, migrują z liści do naparu.
Jak mięta wpływa na yerba mate
Główny efekt dodania mięty do yerba mate, bez względu na to czy będzie miała ona postać suszu czy olejku, poczujemy już przy zaparzaniu, a potem pierwszym łyku. Wyczuwalny jest bowiem zawsze wyraźny aromat i smak mięt, który maskuje goryczkę obecną w smaku yerba mate. Poza tym mentol obecny w mięcie zadziała orzeźwiająco i witalizująco. Mięta obecna w naparze złagodzi także wszelkie niedogodności ze strony układu pokarmowego. Składniki zawarte w tym ziele na pewno jednak nie będą stanowiły przeszkody dla zaobserwowania głównego wpływu naparu z yerba mate na nasz organizm, czyli działania pobudzającego, witalizującego oraz wspierającego funkcjonowanie układu pokarmowego.

sposób oddziaływania mięty na organizm wykres
Przykładowymi markami yerba mate z dodatkiem mięty są: Yerba Mate Campesino Refrescante, Yerba Mate Selecta Menta Peperina Poleo czy Yerba Mate Pipore ziołowa. Ciekawe jest to, że w wielu takich produktach znajdziemy nie jeden gatunek mięty, a dwa lub trzy. Gwarantuje to naprawdę mocne miętowo-orzeźwiające uderzenie (oczywiście w bardzo pozytywnym znaczeniu)!

Opracowano na podstawie następującej literatury:
Adaszyńska M., Swarcewicz M., Markowska-Szczupak A., Jadczak D. 2013. Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany ‘Asia’. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2(87): 116-125.
de Sousa Barros A., de Morais S. M., Ferreira P. A. T., Vieira Í. G. P., Craveiro A. A., dos Santos Fontenelle R. O., de Menezes J. E. S. A., da Silva F. W. F., de Sousa H. A. 2015. Chemical composition and functional properties of essential oils from Mentha species. Industrial Crops and Products 76: 557–564.
Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A., Gugała M. 2016. Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Herbalism 1(2): 117-118.
Najda A. 2017. Skład chemiczny i działanie przeciwutleniające ekstraktów z Mentha x piperita L. Postępy Fitoterapii 18(4): 251-258.
Tafrihi, M., Imran, M., Tufail, T., Gondal, T.A., Caruso, G., Sharma, S., Sharma, R., Atanassova, M., Atanassov, L., Valere Tsouh Fokou, P., et al. 2021. The Wonderful Activities of the Genus Mentha: Not Only Antioxidant Properties. Molecules 26, 1118. https://doi.org/10.3390/molecules26041118.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

Mięta Pieprzowa

Mięta Pieprzowa

6,00 PLN - 11,00 PLN brutto
Mięta Nana

Mięta Nana

5,00 PLN - 9,50 PLN brutto
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel