Napar z ostrokrzewu paragwajskiego potocznie nazywany Yerba Mate to coraz bardziej popularny w naszym kraju naturalny napój pobudzający. Wszyscy ci, którzy zetknęli się z yerba mate doskonale wiedzą, jak ją zaparzać.

Yerba mate to produkt naturalny, susz otrzymywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Napar sporządzony z yerba mate charakteryzuje się wyczuwalną goryczką. Jest ona słabiej lub mocniej wyczuwalna w poszczególnych markach. Dla ułatwienia spożywania tych naparów osobom, które preferują mniej wyraziste smaki producenci yerba mate dodają do suszu uszlachetniające dodatki.
Herbata jest rozpowszechniona na całym świecie, a w niektórych kulturach zajmuje bardzo szczególne miejsce. Za jej ojczyznę przyjmuje się oficjalnie Chiny, ponieważ to właśnie Chińczycy jako pierwsi pięć tysięcy lat temu opisali jej dobroczynne właściwości i oryginalny smak.
Popularna roślina lecznicza pochodząca z lasów Amazonii. Od wieków stosowana przez miejscowych Indian jako środek o działaniu leczniczym, wzmacniającym układ odpornościowy, a tym samym naturalną odporność człowieka na różnego typu infekcje.
Oto nasze propozycje herbaciane na dżdżyste dni...

Ludzie popijający yerba mate dzielą się na dwie grupy. Pierwsza z nich to osoby, którym nie przeszkadza gorzki smak. Ba, wręcz lubiący go. W grupie tej przeważają panowie. Dla nich firmy wprowadzają całą gamę „czystych” mate, bez dodatków smakowych. Jednak nawet w tej grupie zauważyć można rozdział: niektórzy wolą czyste yerba mate o bardzo silnym smaku goryczki.

Wśród składników, które często stosowane są do mieszanek yerba mate ważne miejsce zajmują owoce. W naszych Delicjach znajdują się owoce suszone lub kandyzowane. Urozmaicają one i łagodzą smak „czystego” naparu mate, a zarazem wnoszą witaminy, olejki eteryczne i sole mineralne, które w owocach takich występują w większej koncentracji.