Zielona kawa właściwości

2016-09-17

Właściwości zielonej kawy

Substancje zawarte w ziarnach zielonej kawy wykazują zdolność do hamowania wchłaniania cukrów z układu pokarmowego, co powoduje zmniejszenie ilości substancji zapasowych występujących w ciele człowieka. Czynnikiem takim jest występujący w tkankach wielu roślin i wykazujący działanie antyoksydacyjne kwas chlorogenowy. Powszechnie znany jest on pod nazwą CGA. Zielona barwa ziaren zielonej kawy wiąże się ze skróconym procesem obróbki nasion w porównaniu z kawą czarną (paloną): ziarna zielone nie fermentują i nie są palone. Dzięki temu ilość kofeiny zawarta w nasionach jest wysoka, a to wiąże się z silnym wpływem pobudzającym na organizm człowieka.
Przygotowanie zielonej kawy do picia jest identyczne, jak w przypadku kawy palonej. Nie każdy jednak pamięta, aby kawy nie zalewać wrzątkiem (także tej czarnej!). Najlepiej odczekać, aby woda miała temperaturę około 90 stopni C. Czas zaparzania to ok. 5 minut. Zaparzać można kawę mieloną, ale też taką o całych ziarnach.
Zielona kawa sprzyja utracie wagi, lecz nie jest zalecana w okresie ciąży i karmienia oraz przy cukrzycy, chorobach serca i nadciśnieniu.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel