Yerba mate na pobudzenie

2020-02-26
Yerba mate na pobudzenie

Yerba mate jako skuteczny środek na pobudzenie

Do niedawna najbardziej znanymi naturalnymi metodami na pobudzenie organizmu były mała czarna (kawa) oraz krótko parzona herbata, zarówno zielona, jak i czarna. Pod koniec ubiegłego wieku zaczęto sprowadzać do Polski na wiekszą skalę również yerba mate, która wcześniej traktowana była jako coś bardzo egzotycznego, tajemniczego, wręcz podejrzanego. Yerbę znali ci, którzy mieli z nią styczność, czy to podczas podróży do Ameryki Południowej, czy też jako pracownicy kontraktowi w Urugwaju, Brazylii, Paragwaju i Argentynie. Być może wcześniej napój ten nie przyjął się u nas z powodu braku informacji i reklamy. A okazuje się, że yerba mate była sprowadzana do Polski już w okresie międzywojennym, czyli prawie sto lat temu!
Zwiększeniu popularności herbatki paragwajskiej przysłużyli się bez wątpienia polscy podróżnicy Beata Pawlikowska i Wojciech Cejrowski. Duże znaczenie dla wzrostu sprzedaży yerby w Polsce miał też rozkwit światowego handlu oraz przystąpienie Polski do Unii Europejskiej.
Dlaczego yerba mate pobudza, co sprawia, że z powodzeniem zastępuje kawę? Odpowiedź jest zaskakująco prosta: stoi za tym kofeina. Ta sama, co w kawie, herbacie, czy guaranie. Środek ten działa stymulująco na układ nerwowy człowieka, mobilizując go do zwiększonego wysiłku psycho – fizycznego. Efektem wzmacniającym kofeinę podczas picia yerby jest też duża zawartośc witamin i soli mineralnych w herbatce paragwajskiej.

Najbardziej pobudzające yerba mate

Na rynku jest dzisiaj mnóstwo różnych marek yerba mate. Różnią się one od siebie nie tylko krajem pochodzenia, ale także właściwościami suszu, smakiem, aromatem, zawartością różnych frakcji ostrokrzewu paragwajskiego.
Jak znaleźć wśród nich te, które nas najlepiej pokrzepią, te najmocniejsze?

Yerba mate z samych liści są najsilniejsze

Jest tak dlatego, że kofeina zawarta w liściach yerba mate z samych liści po zaparzeniu szybciej uwalnia się do naparu. Wydawać by się mogło, że w samych listkach jest najbardziej skumulowana, ale informacje podawane przez producentów jednoznacznie wskazują na to, że zawartość kofeiny w 100 gramach suszu jest jednakowa dla yerby z patyczkami, jak i tej wyprodukowanej z samych liści. Produkty takie mają oznaczenia despalada lub sin palo.

Yerba mate o podwyższonej zawartości kofeiny

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów, producenci zaczęli wytwarzać specjalny rodzaj suszu, który zawiera większą, niż przeciętnie ilość kofeiny. Pierwszą taką yerba mate była Taragui Energia, a od niedawna dostępna jest także Aguantadora Energia. Są to tradycyjne yerba mate, zawierające w składzie średnio mielone liście, patyczko i niewielką ilość pyłu. Więcej kofeiny uzyskano dzięki zoptymalizowaniu terminu zbioru.

Yerba mate z dodatkami mają większą moc

Widoczne polepszenie pobudzenia mają te yerby, do których dodano takie zioła, jak guarana, catuaba czy korzeń żeńszenia, które same z siebie są dość silnymi stymulantami.

Długość dojrzewania yerby po zbiorach ma wpływ na zawartość kofeiny

Susz yerba mate, który po zbiorach poddawany jest obróbce cieplnej, przez następne miesiące poddawany jest procesowi leżakowania (dojrzewania), który ma na celu ustabilizowanie produktu. Zachodzą wtedy zmiany chemiczne, które powodują, że yerba mate nabiera bardziej wytrwanego, goryczkowatego smaku, a witaminy, minerały i kofeina stają się bardziej aktywne. Dlatego czas leżakowania wpływa na moc naparu. Przykładem jest brazylijska mate zielona (mate green), która choć produkowana jest praktycznie tylko z listków, to jednak ma słabe działanie pobudzające, ze względu na minimalnie krótki okres dojrzewania.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel