Yerba Mate ekologiczna

2016-05-21
Zanim przejdziemy do szczegółowych informacji dotyczących dostępnych u nas marek yerba mate ekologicznych (nazywanych także organicznymi), podzielimy się z Państwem garścią informacji ogólnych dotyczących żywności ekologicznej.

Żywność ekologiczna to żywność posiadająca certyfikat na jej ekologiczne pochodzenie. Powinniśmy ten termin rozróżniać od terminu zdrowa żywność - jedzenie sprzedawane pod tą drugą nazwą nie jest sprawdzane laboratoryjnie pod kątem pozostałości środków chemicznych i nie posiada potwierdzających to certyfikatów.

Żywność ekologiczna powstaje na plantacjach i w gospodarstwach, w których bardzo duży nacisk kładzie się na ochronę środowiska. Środki chemiczne i nowoczesne maszyny zastąpione są tam tradycyjnym sposobem uprawy i hodowli. Na uprawach takich niedopuszczalne jest stosowanie nawozów mineralnych (sztucznych), środków chemicznych powstających na drodze sztucznej syntezy oraz substancji regulujących wzrost roślin. Do ochrony roślin przed szkodnikami czy chorobami stosuje się głównie sposoby biologiczne oparte na wykorzystaniu organizmów będących naturalnymi wrogami szkodników czy patogenów. W ochronie wykorzystuje się także właściwe następstwo uprawianych roślin i wszystkie łatwe do przeprowadzenia zabiegi ograniczające występowanie patogenów (odpowiednią głębokość orki, właściwy dobór terminu siewu i miejsca pod planowaną plantację). Poletka są najczęściej niewielkie (wyklucza się tu uprawę monokulturową, w której na bardzo dużej powierzchni występuje tylko jeden gatunek rośliny), pooddzielane od siebie krzewami czy drzewami, a w ich pobliżu zakładane są zbiorniki wodne. W celu nawożenia do gleby wprowadza się głównie nawozy zielone (rozdrobnione i przyorane rośliny motylkowe), naturalny obornik i wapno. Większość prac polowych (siew, sadzenie, zbiór roślin czy pielęgnacja) wykonuje się ręcznie lub lekkimi maszynami, które nie powodują ubijania gleby.

Warunki panujące na plantacjach ekologicznych są bardzo naturalne dla roślin uprawnych: człowiek nie ingeruje zbyt silnie w strukturę gleb, nie powoduje zanieczyszczenia powietrza i wód, a w środowisku nie dochodzi do kumulacji substancji chemicznych (pestycydów i nawozów). To wszystko przekłada się na bardzo wysoką jakość roślin. Rozumiemy ją jako bardzo niską zawartość pozostałości pestycydów, antybiotyków i nawozów sztucznych, a zarazem wysoką zawartość minerałów, witamin i białka.

Podobne zasady wprowadzane są w trakcie przerobu żywności ekologicznej na ostateczne produkty. Przetwórstwo w firmach o statusie ekologicznych prowadzone są w taki sposób, który pozwala zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w roślinie. Co najważniejsze: w produkcji tej zachowuje się te wartości bez wprowadzania do technologii sztucznych emulgatorów, konserwantów, barwników i innych sztucznych substancji.

Uprawy ekologiczne i powstające w nich produkty są stale kontrolowane. W razie wyników wskazujących na zastosowanie niedopuszczalnych substancji i metod uprawa lub zakład traci swój certyfikat, a jej produkty nie mogą być sprzedawane jako ekologiczne. Ponowne uzyskanie certyfikatu wiąże się z dużymi nakładami środków na poprawę technologii uprawy i przerobu roślin.

Yerba mate ekologiczna

Producenci yerba mate nastawieni są głównie na tradycyjne marki yerba mate, jednak od kilku lat część z nich wprowadziło także wysokiej jakości marki ekologiczne. W przypadku takich produktów po zaparzeniu suszu uzyskujemy napój zawierający wszystkie składniki naturalnie występujące w naparze yerba mate, czyli witaminy, minerały oraz antyoksydanty, a pozbawiony ewentualnych resztek substancji obcych stosowanych podczas uprawy ostrokrzewu.

O ekologicznym charakterze yerba mate świadczą posiadane przez nie certyfikaty. Ich symbole zawsze znajdują się na opakowaniu produktu. Certyfikaty te są oznaczeniami obowiązującymi w kraju produkcji suszu yerba mate, jednak część z nich testowano także w krajach europejskich lub w USA.

Przykładowymi markami, które możemy polecić zwolennikom produktów organicznych, są:
Yerba Mate Amanda Organica
Yerba Mate La Potente Organic
Yerba Mate Fede Rico Organic
Yerba Mate La Rubia Especial
Yerba Mate Jerovia Organica
Yerba Mate Pajarito Organica
Yerba Mate Kraus Organica
Yerba Mate Triunfo Organic
Yerba Mate La Mejor Organic
Yerba mate ekologiczna

Korzystnym dla wszystkich konsumentów zjawiskiem jest to, że w odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów producenci yerba mate wprowadzają coraz więcej marek ekologicznych. Jak do tej pory są to jednak głównie produkty o smaku tradycyjnym. Chlubnym wyjątkiem jest tu Yerba Mate La Potente Organic, yerba mate o charakterze ziołowym, która posiada w swym składzie dosyć duży udział rozdrobnionej kory katuavy. Ten dodatkowy składnik znany jest ze swego działania zwiększającego libido.

Niektóre ekologiczne yerba mate, zwłaszcza pochodzące z terenu Argentyny, cechują się cenami nieznacznie wyższymi od marek powstających w wyniku tradycyjnej uprawy. Wiąże się to głównie z większymi nakładami na produkcję oraz mniejszymi plonami roślin uprawianych organicznie.
Pokaż więcej wpisów z Maj 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel