Rooibos - zdrowy napój dla każdego
2019-08-01
Rooibos - herbata dla wrażliwych
Rooibos nazywany jest popularnie herbatą, jednak powstaje on z liści łodyżek krzewu o nazwie aspalat prosty (Aspalathus linearis), a nie z krzewu herbacianego. Napój powstający po zaparzeniu rooibosa jest jednak wspaniałą, wolną od teiny, alternatywą herbaty. Od wielu pokoleń stosuje się go jako popularny napój w Afryce, a stosunkowo niedawno trafił on także do europejskich kuchni.
Napar sporządzony z rooibosa nie zawiera garbników, przez co jego smak jest łagodny; nigdy cierpki czy gorzki. Brak teiny nie powoduje pobudzenia i podniesienia ciśnienia krwi, więc jest to ciekawy produkt dla osób zmagających się z chorobami układu krążenia czy nadciśnieniem. Co ważne: możemy go także podawać dzieciom i spożywać przed snem. Ma on jeszcze jedną zaletę: zawiera w sobie antyutleniacze działające niezwykle korzystnie na nasz organizm. Sprzyjają one spowolnieniu pojawiania się zmian związanych ze starzeniem się organizmu i wspierają działanie układu odpornościowego.
Miodowy, naturalnie słodkawy smak naparu wpływa na nas kojąco i łagodząco, a także wspiera organizm podczas infekcji i jest źródłem wielu cennych soli mineralnych.
W sprzedaży znaleźć można zarówno rooibos w czystej postaci, jak i sporządzone w oparciu o niego mieszanki herbaciane zawierające w sobie dodatek suszonych owoców i jadalnych kwiatów. W takiej postaci herbata ta podbije zmysły niejednego smakosza…