Jak pić yerba mate bez bombilli

2018-04-16

Yerba mate w saszetkach

Po pierwsze: yerba mate w saszetkach. Wielu producentów z myślą o osobach początkujących lub przebywających w podróży przygotowało porcyjki yerba mate, zazwyczaj o wadze 2-3 gramy, zapakowane w zwykłe torebki ekspresowe. Pozwalają one w sposób wygodny i niekłopotliwy napić się naparu, a następnie pozbyć zbędnej torebki. Do zaparzania stosujemy tu wodę o temperaturze około 85 stopni Celsjusza.

Rozpuszczalna yerba mate

Druga możliwość: yerba mate rozpuszczalna (instant). Do osób preferujących silniejszy w smaku i działaniu napar adresowana jest yerba mate w formie rozpuszczalnego proszku z wyglądu bardzo podobnego do kawy zbożowej instant. Przy przygotowywaniu napoju trzeba pamiętać, że jedna łyżeczka takiego produktu zawiera w sobie więcej smaku i kofeiny niż łyżeczka tradycyjnego suszu yerba mate. Zalewamy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.

nasypywanie suszu yerba mate

Zaparzacze do yerba mate

Trzecia możliwość: tradycyjny susz yerba mate możemy zaparzać w metalowych, bambusowych, papierowych lub materiałowych zaparzaczach. Ważne tylko, aby zaparzacz taki miał w miarę drobne oczka. Tym sposobem możemy z łatwością przyrządzić napar z yerba mate typu mate green lub despalada (sin palo) o grubiej ciętych liściach. Raczej nie polecamy do zaparzania mate typu chimarrao (o konsystencji pudru), ponieważ yerba ta mocno gęstnieje po nasiąknięciu, co znacznie utrudnia odcedzenie. Zalecana temperatura zaparzania wynosi 70-80 stopni Celsjusza.

zaparzacz bambusowy zaparzacz bambusowy

Kubek i sitko yerbamate

Czwarta możliwość: tradycyjny susz yerba mate zaparzamy w kubku, a gotowy napar przelewamy przez tradycyjne sitko. Metoda ta praktykowana jest w wielu domach przy zaparzaniu wszelkich ziół, na przykład mięty. Sposób ten zalecamy do zaparzania suszu yerba mate despalada o grubszym przemiale liści lub mate green. Stosujemy tu wodę o temp. 70 do 80 stopni Celsjusza.

Zaparzacz tłokowy

Piąta możliwość: przygotowywanie naparu w zaparzaczu tłokowym. Wsypujemy susz do zaparzacza, zalewamy gorącą wodą (wskazana temperatura to 70 do 80 stopni Celsjusza), a po 4-5 minutach naciskamy na tłok, który oddziela zaparzony susz yerba mate od gotowego napoju. Sposób prosty i bardzo wygodny. Łatwo też kilkukrotnie zalewać tę samą porcję zmielonych liści.


parzenie yerby w zaparzaczu

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel