Jak parzyć yerba mate w kubku?

2018-04-24

Tradycyjny sposób zaparzania yerba mate



Tradycyjny sposób zaparzania sypkiej yerba mate w kubku polega na wsypaniu do naczynka odmierzonej ilości suszu (osobom próbującym naparu po raz pierwszy zalecamy od 2 do 4 łyżeczek; ilość tę możemy zwiększyć po pewnym czasie). Następnie kubek należy lekko przechylić i lekko potrząsnąć tak, aby susz yerba mate ułożył się w naczynku pod kątem. W lukę między ścianką a yerba mate wkładamy bombillę, a następnie kubek delikatnie stawiamy na blacie. Susz zalewamy wodą gorącą, ale nie wrzątkiem (wskazana temperatura wynosi około 70-80 stopni Celsjusza). Naczynko pozostawiamy na około 4 minuty do zaparzenia. Po tym czasie możemy już pić napar (starajmy się nie poruszać rurką w zaparzonym suszu, aby nie zatykały się otworki w sitku bombilli).

Bez bombilli

Jeśli nie posiadamy rurki (bombilli) wówczas do zaparzania yerba mate w kubku możemy użyć zwykłego zaparzacza z drobnymi oczkami (bambusowego, metalowego, materiałowego lub papierowego). Susz wsypujemy do zaparzacza, umieszczamy go w kubku i zalewamy gorącą wodą. Możemy także wsypać susz do kubka, zaparzyć wodą i dopiero wtedy przelać przez sitko do drugiego kubka. Inna możliwość to zaparzenie w tłokowym zaparzaczu, z którego gotowy już napar przelewamy do kubka. Do wymienionych tu sposobów zaparzania nadają się te marki yerba mate, których susz stanowią większe fragmenty liści lub gałązek i liści (mate green lub despalada, nazywana także sin palo).

W kubku możemy także przyrządzać yerba mate rozpuszczalną lub w saszetkach. Tu jednak należy stosować trochę inną temperaturę niż w przypadku sypkiej yerba mate. Do sporządzenia napoju z yerba mate rozpuszczalnej stosujemy wodę o temperaturze 90 stopni Celsjusza, a do yerba mate pakowanej w zwykłe saszetki – 85 stopni Celsjusza.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel