Co to jest yerba mate

Krótko o historii yerba mate

Yerba mate to produkt bardzo specyficzny i przydatny w życiu człowieka. Historia jego poznania i spożywania jest zaskakująca. Dużą rolę pełnili w tym Jezuici. Misjonarze ci zauważyli, że nawracani przez nich mieszkańcy Parany z plemienia Guarani często piją zielony płyn. Dzięki niemu nie wykazywali zmęczenia, a nawet byli niezwykle aktywni jak na panujące tam upalne warunki. Misjonarze postanowili sami wypróbować jak działa taki napar. Zachwyceni pozytywnym oddziaływaniem na kondycję i koncentrację postanowili poznać roślinę, z której powstaje susz yerba mate. W ten sposób ostrokrzew paragwajski zyskał rozgłos. Jezuici postanowili założyć własne plantacje, które pozwoliłyby im wysyłać część własnej yerba mate do Europy. W sposób bardzo prosty rozwiązali oni nawet problem związany z kiełkowaniem tych roślin – nasionka yerba mate dodawali oni do karmy, którą żywiono stadko kur. Nasiona przechodziły przez układ pokarmowy ptaków, a okrywy nasienne ulegały lekkiemu rozpuszczeniu przez soki trawienne kur, co potem znacznie ułatwiało młodym kiełkom roślinnym wyjście na zewnątrz nasion. Na plantacjach jezuickich pracami rolniczymi zajmowali się głównie Indianie. Z chwilą rozwiązania Zakonu Jezuitów chwilowo zapomniano o uprawie ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba mate stała się wtedy znów tylko napojem Indian, ale trwało to tylko przez „chwilę”. Koniec XIX wieku to okres wzmożonych wędrówek mieszkańców Europy. Ta część z nich, która w poszukiwaniu lepszego życia zawędrowała do Ameryki Południowej, zaangażowała się w ponowne próby uprawy ostrokrzew paragwajskiego. Z powodzeniem udało się im założyć plantacje, z których większość istnieje do dziś. Powstają na nich różnorodne marki i odmiany yerba mate. Największe plantacje znajdują się obecnie na obszarze Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju.Dziś yerba mate jest eksportowana na cały świat. Mieszkańcy pozostałych kontynentów, głównie Australii, Europy i Ameryki Północnej docenili jej ożywiający i stymulujący wpływ na ludzkie ciało i umysł. Przeprowadzone badania składu chemicznego potwierdziły bardzo dużą zawartość antyoksydantów oraz soli mineralnych i witamin. Wygląda na to, że ten zamiennik czarnej kawy ma przed sobą wielką karierę.

Co to jest Yerba Mate?

Yerba mate ma postać wysuszonego ciemnozielono-szarego pyłu z drobnymi kawałkami liści i gałązek. Powstaje on z ostrokrzewu paragwajskiego, zielonego przez cały rok wysokiego krzewu, który występuje tylko w Ameryce Południowej – w Brazylii, Paragwaju, Argentynie oraz Urugwaju. W stanie naturalnym gatunek ten tworzy zwarte zarośla, ale najczęściej spotkać go można jako roślinę uprawianą na liście i najmłodsze fragmenty gałązek. Zazwyczaj przy terenach zajmowanych przez rozległe plantacje ostrokrzewu znajdują się zakłady przerabiające surowiec na susz yerba mate i magazyny, w których się go składuje.Podczas produkcji yerba mate zebrane listki i gałązki ostrokrzewu suszy się przepływającym czystym powietrzem lub w dymie unoszącym się nad wielkimi paleniskami), a potem listki poddaje się zmieleniu. Następnie produkt jest składany do leżakowania, a po odpowiednim czasie – pakowany.

Skład chemiczny Yerba Mate

Skład chemiczny Yerba Mate

Podstawowe grupy związków w Yerba Mate

Jedną z głównych grup związków zawartych w suszu yerba mate oraz w powstającym z niej naparze są związki polifenolowe sławne z tego, że spowalniają starzenie się komórek. Najważniejszym z nich jest kwas chlorogenowy. Istotną grupą są także alkaloidy purynowe z wybijającą się tu kofeiną – substancją znaną ze swego pobudzającego działania. Ważną grupę dla nas stanowią także sole mineralne. Yerba mate jest źródłem wielu pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, na przykład krzemu, magnezu czy potasu. Jest to także rezerwuar wielu witamin, w tym witaminy E uznawanej za witaminę młodości.

 

Skład ważniejszych grup związków chemicznych

Skład ważniejszych grup związków zawartych w yerba mate

Czy Yerba Mate to herbata?

Czasem ktoś nas pyta o to, czy yerba mate to herbata. W naszym języku istnieje uproszczenie, które polega na nazywaniu herbatą wszystkich tych napojów, które należy zaparzać. Fachowo: yerba mate nie jest herbatą. Yerba mate to napój o działaniu pobudzającym, który zawiera w sobie kofeinę. Powstaje z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego Ilex paraguariensis. Ze względu na swój wpływ na organizm człowieka bardziej zbliżony jest bardziej do kawy. Natomiast prawdziwa herbata to napar powstający z liści i łodyżek krzewów herbaty chińskiej Camellia sinensis. W zależności od czasu działania herbata może nas stymulować do działania lub wyciszać. Napoje te (herbata i yerba mate) powstają z innych roślin, mają odmienny skład chemiczny i działanie.Ze względu na to, że kawa i yerba mate zawierają duże ilości kofeiny tych napojów nie powinniśmy łączyć w naszej diecie. Można natomiast łączyć w ciągu jednego dnia yerba mate i herbatę (byle nie za mocną) lub kawę i herbatę.

Skład ważniejszych grup związków zawartych w yerba mate

Jak i na co działa Yerba Mate? - właściwości

Składniki zawarte w naparze yerba mate wpływają korzystnie na wiele aspektów naszego życia.

Poniżej wymieniliśmy najważniejsze właściwości yerba mate:

  • dodaje energii bez wpływu na ciśnienie krwi
  • pobudza do wszelkiej aktywności fizycznej co przyśpiesza metabolizm komórkowy i redukcję tkanki tłuszczowej (wspiera to odchudzanie i utrzymywanie wagi ciała)
  • poprawia zdolność koncentracji i ułatwia procesy uczenia
  • skraca czas niezbędny do odzyskania sił po zmęczeniu
  • dostarcza wody organizmowi, zarazem jednak działa moczopędnie
  • dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów
  • wpływa na poprawę stanu skóry, paznokci i włosów
  • poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom
  • poprawia odporność organizmu
  • spowalniają zmiany zachodzące w komórkach związane z upływem czasu

Napar ten nie jest jednak polecany kobietom w ciąży i karmiących piersią (ze względu na zawartość kofeiny) oraz osobom borykającym się z chorobami wrzodowymi żołądka i dwunastnicy (yerba mate może powodować podrażnienia).

Przygotowanie naparu Yerba Mate - instrukcja

Zapewne zadajecie sobie pytanie: Jak parzyć yerba mate? Odmierzoną porcję suszu yerba mate wsypujemy do naczynka (może to być zwykły kubek, szklanka lub tradycyjne naczynko, np. wydrążoną tykwę lub matero) i umieszczamy w nim specjalny przyrząd zwany bombillą. Jest to rurka do picia naparu. Zawartość naczynka zalewamy gorącą wodą. Jej temperatura powinna wynosić około 80 stopni Celsjusza. Naczynko takie odstawiamy na chwilę – w tym czasie susz się zaparza i powstaje napar. Yerba mate pijemy siorbiąc napój przez rurkę.

 

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel