Yerba Mate właściwości

O yerba mate w kilku słowach:

Słowo yerba mate ma dwa znaczenia. Pierwszym z nich jest potoczne określenie ostrokrzewu paragwajskiego (nazwa łacińska Ilex paraguariensis), rośliny rosnącej dziko i uprawianej w południowej Brazylii, Argentynie oraz Paragwaju. Yerba mate to też nazwa napoju energetycznego przygotowanego z wysuszonych i zmielonych części tej właśnie rośliny.


Dlatego warto pić Yerba Mate? Ponieważ:

 
- polepsza efektywność uczenia sie, bo zwiększa koncentrację
- dodaje nowych sił fizycznych i pobudza podobnie jak kawa
- w yerba mate jest dużo witamin, mikroelementów i soli mineralnych
- polifenole występujące w naparze yerba mate opóźniają starzenie komórek
- poprawia przemianę materii, poprawia zachować szczupłą sylwetkę

 

Yerba Mate po zaparzeniu

 

Sam krzew dorasta w stanie dzikim do 10-15 metrów wysokości. W gospodarstwach produkcyjnych nie osiąga aż takich rozmiarów, ze względu na coroczne przycinanie oraz ręczny zbiór. Liście są błyszczące, twardawe, kwiaty białe, niewielkie. Owoce koloru od zielonego do prawie czarnego.

Owoce yerba mate

 

Uprawa: najlepsze do uprawy są rośliny 6-8 miesięczne, starannie selekcjonowane, rosnące w szkółkach. Przesadza się je w miejsce upraw, gdzie rosną 4-5 lat i dopiero wtedy uzyskuje się z nich surowiec do produkcji herbaty mate.

Sadzonki yerba mate w szkółce

 

Zbiór odbywa się raz w roku, ręcznie, przy użyciu sekatorów. Zbiera się tylko liście i cienkie gałązki. Zebrane części roślin przewozi się do przetwórni.

Ręczny zbiór yerba mate

 

Po zbiorze następuje kilkusekundowy proces "grillowania" nad ogniem, w celu zatrzymania procesu fermentacji liści i wstępnego osuszenia. Następnie następuje suszenie własciwe gorącym powietrzem, mające na celu otrzymanie surowca o odpowieniej wilgotności, gwarantującego dobrą jakość.

Wysuszone rośliny trafiają do specjalnych magazynów, gdzie rozpoczyna się kolejny etap produkcji: leżakowanie. Przed tym procesem, każda partia suszu badana jest w laboratoriu. Leżakowanie jest jednym z najważniejszych procesów produkcji yerba mate. Trwa zwykle 20-24 miesiące i to właśnie ten etap decyduje o charakterystycznym smaku, kolorze i aromacie poszczególnych marek.

Kolejnym etapem jest mielenie (rozdrabnianie) surowca. Proces rozpoczyna się w laboratorium od kontroli jakości surowca. Następnie surowiec przechodzi przez sito, w celu oddzielenia najgrubszych frakcji. Pozostała część trafia do młyna, gdzie jest rozdrabniana.

 

Końcowym etapem produkcji jest pakowanie.

Pakowanie yerba mate

 

Zdjęcia powyżej wykorzystano dzięki zgodzie oficjalnego dystrybutora marki Pajarito w Polsce, firmie Jamba.

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel