Argentyna jest krajem położonym w południowo-wschodniej części Ameryki Południowej. Jej wschodnią granicę stanowi wybrzeże Oceanu Atlantyckiego. Kraj ten sąsiaduje z Brazylią, Boliwią, Chile, Paragwajem i Urugwajem. Pod względem powierzchni jest on zdecydowanie większy niż Polska. Stolicą Argentyny jest Buenos Aires, jedno z większych miast świata. Argentyna jest największym na świecie producentem yerba mate. Ze względu na szerokie rozciągnięcie Argentyny w kierunku północ - południe warunki klimatyczne występujące na jej obszarze są silnie zróżnicowane. Na większości terenu panuje klimat podzwrotnikowy w dwóch podtypach: morskim i kontynentalnym, w południowych obszarach – klimat umiarkowany ciepły, a na samym krańcu kraju – nawet subpolarny. Typ klimatu wpływa znacząco na temperaturę i wilgotność powietrza. Na większości terenu lato jest zazwyczaj upalne i stosunkowo deszczowe, a zimy – chłodne, a w niektórych rejonach nawet bardzo śnieżne (południowy kraniec Argentyny). W związku z położeniem kraju na półkuli południowej w czasie naszej zimy (czyli w grudniu i styczniu) na terenie Argentyny panuje lato i na odwrót, w czasie naszego lata – argentyńska zima. W związku z dużymi różnicami klimatycznymi w Argentynie występuje również duże zróżnicowanie roślinności. Większą powierzchnię tego kraju zajmuje roślinność zaroślowa, trawiasta i krzewiasta. W kraju tym panują idealne warunki do uprawy ostrokrzewu paragwajskiego. Roślinie tej sprzyja ciepło i podwyższona wilgotność powietrza. To właśnie na plantacjach założonych w tym kraju powstają najpopularniejsze w Polsce marki yerba mate. Co interesujące: susz yerba mate argentyńskich pocięty jest na średniej wielkości kawałki i zawiera zarówno rozdrobnione liście, jak i młodsze fragmenty gałązek oraz niewielkie ilości pyłu pochodzącego z silnie zmielonych części roślin. Argentyna jest też dostawcą oryginalnych akcesoriów niezbędnych w rytualnym spożywaniu yerba mate, które znajdziecie w naszym sklepie: naczynka do yerba mate wykonane z tykw, piękne i trwałe w użytkowaniu bombille i inne przydatne drobiazgi.
Ozdobna tykwa do yerba mate. Wyprodukowana w Argentynie. Obłożona skórą i ozdobiona paskiem z etnicznym wzorem. Wysokość około 8 cm. Pojemność naczynka około 200 ml. Mało stabilna, produkt kolekcjonerski
Typowa argentyńska tykwa do yerba mate. Naczynko jest bez aluminiowego okucia wokół otworu, w minimalistycznym stylu. Różna pojemność i kształt naczynek, wybieramy losowo.
Klasyczna argentyńska yerba mate Amanda naturalna w torebkach ekspresowych.
Doskonały sposób na rozpoczęcie przygody z yerba mate oraz dla osób lubiących delikatny smak mate.
Argentyńska marka yerba mate, której susz (dość drobne cząstki i kawałki gałązek i liści) zawiera naturalną guaranę w postaci ekstraktu, miętę polej i cedron (werbenę). Działa korzystnie na koncentrację i przemianę materii. Smak miły, a goryczka słaba.
Bardzo popularny, klasyczny rodzaj yerba mate pochodzący z argentyńskiej plantacji zawierający patyczki i drobno pocięte liście ostrokrzewu. Jej smak jest zdecydowany i gorzki, a siła pobudzenia - wysoka.
Bardzo szanowana i rozpoznawalna marka yerba mate. Wyprodukowana w Argentynie, należy do najchętniej kupowanych w Polsce. Jej zaletami są niezmienna od wielu lat wyborna jakość, zrównoważony, pełny smak i zdecydowanie silne działanie pobudzające.
Smaczna yerba mate dla osób szukających sposobu na szczupłą sylwetkę. Średnio cięte listki i patyczki z odrobiną yerbacianego pyłu oraz aromatem świeżych jabłek. W swoim składzie ma też werbenę, morszczyn, boldo, koper włoski, miętę pieprzową.
Uprawiana na plantacja argentyńskich w prowincji Misiones mate Pipore, jest jedną z najchętniej kupowanych marek w Argentynie.Susz składa się z dość grubo zmielonych liści i patyczków. Dobrze pobudza, ale jest łagodna w smaku.
Yerba Mate Taragui jest przysłowiowym klasykiem wśród herbatek paragwajskich. Przygotowuje się ją z drobno zmielonych liści i łodyżek, wśród których znajduje się też pewna ilość pyłu. Daje to w pełni naturalny produkt, dobrze pobudzający, o gorzkim smaku.
Limonkowa wersja elaborady CBSe. Cytrusowy aromat zmieszany z yerba mate to dobry wybór dla smakoszy preferujących owocowe smaki. Koniecznie należy spróbować jej latem, przygotowanej w formie terere, czyli "zaparzanej" lodowatą wodą.
Cachamate Hierbas Pampeanas jest kolejną yerba mate z kolekcji firmy Cachamai, specjalizującej się w produkcji wybornych mieszanek yerba mate z ziołami. W składzie są yerba mate, mięta polej, naturalne aromaty mięty i eukaliptusa oraz kolendra i rumianek.
Ziołowe wydanie yerba mate marki Pipore. Susz wzbogacono dodatkiem poleo (czyli mięty polej), mięty polnej, mięty pieprzowej i werbeny cytrynowej (czyli cedronu). Idealna propozycja dla osób z problemami trawiennymi oraz marzących o szczupłej sylwetce.
Firmowe naczynko producenta marki Amanda. Zrobione z ceramiki, na białym tle widoczny czerwony napis. Kubek jest stabilny, picie w nim jest higieniczne, walorem jest to, że nie zmienia on smaku pitego naparu. Do naczynka zmieści się 150 ml naparu.
Jedna z najpopularniejszych argentyńskich marek yerba mate na kuli ziemskiej. Susz ma wyczuwalny delikatny posmak różany, którego nabrał podczas dojrzewania między drewnem krzewów różanych. Smak typowy, ale niezbyt mocny; moc działania - duża.
Niezawodna, argentyńska yerba mate El Gaucho z dodatkiem aromatycznej i pobudzającej guarany oraz bogatej w witaminę C aceroli. Mocno pobudzająca yerba dla śmiałków!
Smakowite połączenie yerba mate z aromatami maliny, borówki leśnej, truskawki i wiśni. Lekko wyczuwalna w tle dzika róża dopełnia owocowej uczty dla podniebienia. Argentyńska CBSe w najlepszym wydaniu. Nie zawiera glutenu.
Bezglutenowa yerba mate z dodatkiem dwóch aromatów owocowych (jabłkowego i gruszowego), prosto z plantacji w Argentynie. Nowy smak sprezentowany przez producenta lubianej marki CBSe z pewnością nie zawiedzie amatorów yerb owocowych.
Klasyczna elaborada, czyli listki, patyczki i pył w połączeniu z bukietem tropikalnych owoców: pomarańczy, marakuji, mango i papaji. Nie zawiera glutenu. Dobra zaparzana tradycyjnie, z pewnością będzie też świetna na zimno z lodem.
Słowo especial w nazwie oznacza, że do produkcji używa się najlepsze, przebrane części roślin. Tak też jest w przypadku tej Amandy. Średnio cięte patyczki i liście z frakcją pylistą czynią z niej klasyczną mate o polepszonych właściwościach smakowych.
Najlepsza odsłona popularnej w Polsce, argentyńskiej marki Amanda. Do produktu trafiają tylko selekcjonowane listki i gałązki, dość grubo cięte, a zawartość pyłu nie jest uciążliwa. Atutem jest tez atrakcyjne pudełkowe opakowanie. Docenią ją koneserzy.
Aguantadora to klasyka naturalnej yerba mate w najczystszej postaci. Zawiera patyczki, liści i niewielką ilość pyłu. Daje dobre pobudzenie i z powodzeniem możemy zaparzać ją kilkukrotnie bez obawy dużej utraty smaku. Goryczka wyczuwalna, ale nie uciążliwa
Yerba Mate uprawiana i pakowana w Argentynie. Susz (drobno zmielone liście i gałązki oraz pył) wzbogacony został liśćmi ziół (melisy, rumianku, boldo, kopru, kolendry, mięty polnej i polej). Napar ma działanie odchudzające, poprawia trawienie i odświeża.
Jeśli szukasz orzeźwiającej yerba mate, to jest to ten produkt. Bo nie będzie inaczej, jeśli do jednej paczuszki producent wsypał yerba mate i trzy rodzaje mięty: pieprzową, polną i zwyczajną. Arktyka w ustach i to latem! Poprawia też trawienie.
Potrójne orzeźwienie za sprawą bardzo dobrej jakościowo yerba mate okraszonej ziołem boldo, miętą pieprzową i miętą polną. Polecamy jako suplement diety pomagający utrzymać szczupłą sylwetkę oraz na niedogodności trawienne.
Klasyczna argentyńska marka yerba mate, którą cechuje delikatnie gorzkawy smak. Napar ma mocne działanie pobudzające. Susz to pocięte na średnie kawałki listki i drobna ilość patyczków. Jakościowo produkt bardzo dobry. Wart spróbowania.
Formuła argentyńskiego dietetyka Alberto Cormillot zaklęta w yerba mate o aromacie pomarańczy. Specjalnie dobrane zioła, odpowiednie witaminy, morskie algi i cynk sprawiają, że przy regularnym spożywaniu nieuchronnie stracimy na wadze.
Formuła Yerba Mate stworzona dla poprawienia czynności trawiennych. Aromatyczna mieszanka yerba mate oraz rumianku, dzikiej róży, cedronu i mięty. Produkt bezglutenowy. Zawiera prebiotyk. Ma działanie oczyszczające.
Ta bardzo popularna yerba mate produkowana jest w północnej Argentynie. Ziołowego posmaku jej mocno ciętym liściom daje dodatek poleo, mięty i lippi trójlistnej. Suszona jest gorącym powietrzem, ma delikatny smak, a zapach dymu nie jest tutaj wyczuwalny.