Sri Lanka to państwo na wyspie Ceylon na Oceanie Indyjskim w pobliżu Indii słynąca ze swych wspaniałych herbat. Wielkość upraw herbat zielonych i czarnych na Sri Lance stawia ją w czołówce światowych dostawców tego wspaniałego napoju. Morski klimat, ukształtowanie terenu (od terenów nizinnych aż po górskie) oraz wieloletnia tradycja upraw to główne czynniki wyznaczające wyjątkowy smak herbat cejlonskich. Najbardziej popularne są czarne herbaty cejlońskie, ponieważ są zdecydowanie tańsze od herbat produkowanych w sąsiednich Indiach, a często nie ustępują im jakością. Z herbat czarnych ze Sri Lanki możemy zaproponować wyjątkową Ceylon Golden Tips, smaczną Ceylon Nuwara Eliya, czy Dimbula Uduwela. Czarne herbaty cejlońskie są bardzo często wykorzystywane jako bazy do tworzenia mieszanek smakowych- ich delikatny smak nie dominuje smaku i aromatu dodatków owocowych lub ziołowych.
Sri Lanka to także miejsce upraw herbat zielonych. Są to głównie herbaty wielkoliściaste, ciasno skręcone o delikatnym smaku i aromacie. Najpopularniejszymi w Herbatkowie są Ceylon Sencha, Ceylon OPA i Ceylon Green. Znakomita realacja jakości do ceny powoduje, że po zielone herbaty ze Sri Lanki sięga coraz więcej entuzjastów herbacianego napoju.
Uprawa herbat na Sri Lance stanowi zwiększające się źródło dochodu narodowego, w czym na co dzień również my mamy swój udział.
Leśne Dary to smaczna herbata czarna na bazie liści zbieranych i przetwarzanych na Cejlonie, z dodatkiem wielkoowocowej żurawiny, truskawek, czerwonej porzeczki, maliny, liści żurawiny, płatków bławatka. Herbata o aromacie leśnych owoców.
Ciekawa czarna herbata aromatyzowana, której bazę stanowi herbata cejlońska. Oprócz niej w herbacie widoczne są duże plasterki pomaranczy, cukrowe gwiazdki, goździki, cynamon i migdały oraz kwiatki nagietka i ostu. A rozgrzeje Was aromat rumu!
Herbata czarna 1001 Nocy to upajający aromat czereśni zmieszanych z kwiatkami jaśminu i przełamanych tropikalnymi owocami pomarańczy i upiększonych płatkami róży. Bazę herbaty stanowi czarna herbata cejlońska.
Herbata czarna Earl Grey Imperial jest aromatycznym połączeniem znakomitej cejlońskiej czarnej herbaty Ceylon Ruhuna o charakterystycznych wąskich i długich liściach z wysokiej jakości włoskim olejkiem bergamotkowym i kwiatkami jaśminu.
Śliwkowe cudo: mieszanka stworzona w oparciu o czarną herbatę Ceylon z kawałkami suszonych śliwek i kory cynamonu. Całości dopełniają liście czarnej porzeczki, płatki kwiecia chabra bławatka i ostu oraz naturalny aromat. Napar rozgrzeje nas w chłodne dni!
Bardzo popularna u nas herbata Ceylon Ruhuna przygotowana w typie earl grey (czyli wzbogacona naturalnym olejkiem bergamotkowym). Całość uzupełniona niebieskimi płatkami chabra bławatka. Idealna na wieczorki z przyjaciółką!
Pomarańczowy raj! Mieszanka stworzona na bazie czarnej herbaty cejlońskiej z kawałkami pomarańczy (plastrami). Całość dopieszczona olejkiem bergamotkowym i płatkami nagietka i pomarańczy. Znakomity smak uczyni ją częstym gościem na naszych stołach.
Czarna herbata z dodatkami, której bazą jest Ceylon BOP1. Uzuepłnieniem kompozycji są kawałki banana, ananas, kwiatki nagietka i bławatka, aromatyzowana.
Smakowita czarna herbata z dodatkami, której głównym składnikiem jest herbata ze Sri lanki Ceylon BOP1. Całości dopełniają owoce czarnego bzu, rodzynki i kwiatki hibiskusa, aromatyzowana.
Odprężająco-rozgrzewająca! Mieszanka herbaciana stworzona na podstawie herbaty czarnej ceylońskiej typu BOP1. Jej siłę stanowi dodatek cynamonu, czerwonego pieprzu i czekolady. Idealna na złe nastroje i smutki!
Herbata czarna o dużych, długich liściach pochodząca z plantacji położonej w górach Sri Lanki.
Herbata daje delikatny jasno- czerwonawy napar. Świetna w smaku; dobrze smakuje z dodatkiem mleka.
Herbata pochodząca z najstarszej plantacji Cejlonu. Jej susz składa się z dużych pozwijanych blaszek liściowych. Napar charakteryzuje się delikatnym, kwiatowym aromatem.
Malinowy sen o lecie! Mieszanka sporządzona na podstawie czarnej herbaty Cejlon ze znaczną ilością suszonych malin i kawałów jabłka. Uroku dodają jej różowe pączki krzewów róży i malinowy aromat. Przywodzi wspomnienia o babcinym ogródku!
Jaśminowe cudo w filiżance! Herbata uprawiana na plantacjach Gowrakale (Sri Lanka). Suszące się liście herbaty mieszane są z kwiatami jaśminowca. Naturalnie aromatyzują one liście herbaty. Napar ma pełny, silny, jaśminowy smak - można ją parzyć dwukrotnie
Czarna herbata w typie długi liść OPA z naturalnym ekstraktem, cząstkami warzyw, kwiatów i owoców passiflory. Herbata w kartoniku 100 gram, pakowana u producenta na Sri Lance.