Zielona Kawa

( ilość produktów: 5 )

Ziarna zielonej kawy mają naprawdę zielony kolor, jednak jest to ta sama roślina, którą popularnie pijemy jako kawę czarną. Ziarna zielonej kawy poddane są krótszym procesom technologicznym niż kawy czarnej: nie podlegają fermentacji i obróbce termicznej (paleniu). Dzięki temu zawierają w sobie duże ilości kwasu chlorogenowego (CGA). Występuje on powszechnie w tkankach wielu gatunków roślin. W wyniku badań laboratoryjnych kwas ten uznano za naturalny antyoksydant. W układzie pokarmowym człowieka obniża on wchłanianie cukru. W związku z zapotrzebowaniem energetycznym organizm pozbawiony dopływu dodatkowego cukru z zewnątrz zmuszony jest do spalania zapasów skumulowanych w organizmie (może to sprzyjać utracie wagi).  

Zielona kawa zawiera w sobie dużą ilość kofeiny, dzięki czemu wykazuje silne działanie pobudzające. Stąd napar z niej jest niezalecany kobietom w ciąży i karmiącym oraz osobom borykającym się z nadciśnieniem, chorobami serca i cukrzycą.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel