Yerba Mate Sin Humo

( ilość produktów: 6 )

Yerba Mate Sin Humo to termin określający sposób suszenia liści ostrokrzewu paragwajskiego po zbiorach. Tradycyjne podsuszanie liści w celu przerwania ich fermentacji odbywa się poprzez suszenie ich nad paleniskiem z drewna przez kilkanaście sekund. Taki czas wystarcza, aby liście przeschły, unika się w ten sposób ich rozkładu. Konsekwencją takiego sposobu suszenia jest dymny smak i aromat wyprodukowanej później yerba mate. Można go porównać do zapachu papierosów. Szczególnie mocno, "męsko" pachną paragwajskie marki yerba mate, jak Colon, czy Pajarito.

Przeciwieństwem takiej metody suszenia roślin jest metoda sin humo, czyli podsuszanie pociętych kawałków ostrokrzewu paragwajskiego gorącym powietrzem, bez bezpośredniego kontaktu roślin z ogniem i dymem. Efekt zahamowania fermentacji jest podobny, jak przy tradycyjnym podwędzaniu, ale uzyskuje się susz yerba mate wolny od aromatu dymu. Smak takiej "herbatki" paragwajskiej jest dużo łagodniejszy od jej odpowiedników suszonych dymem, jest mniej gorzka, aromat jest delikatniejszy, jakby bardziej trawiasty.

W ofercie naszego sklepu z yerba mate z herbatek suszonych metodą sin humo wyróżnia się szczególnie argentyńska marka Kraus. Producentów brazylijskich stosujących tę metodę reprezentuje ekologiczna marka Triunfo.

Metodą sin humo produkuje się również brazylijską mate zieloną, zwaną też mate green.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel