Yerba Mate La Selva

( ilość produktów: 2 )

Yerba mate La Selva należy do bardziej znanych marek brazylijskich. Jej cechą rozpoznawalną, charakterystyczną również dla innych yerb w tym regionie jest bardzo drobniutko zmielony susz. Jeśli próbowaliście Canariasa, to La Selva wygląda bardzo podobnie. Susz, z którego jest wyprodukowana to w ponad dziewięćdziesięciu procentach liście, gałązek jest bardzo mało. Taki sposób wytwarzania yerba mate skutkuje jej dobrymi właściwościami pobudzającymi. Smak La Selvy jest dość miękki, goryczka nie jest w niej zbyt dominująca.

W Brazylii yerba mate serwowana jest w specjalnych naczynkach z tykwy, zwanych cuia. Są one sporządzane ze specjalnych odmian dyni, kształtem przypominających kielich. Tykwy te są dużo większe od ich odpowiedników paragwajskich, czy argentyńskich. Jednak charakteryzują się bardzo grubymi ściankami, dlatego nie należy odnosić mylnego wrażenia, że wewnątrz takiego naczynka zmieści się pół paczki yerby.

Do zaparzania yerba mate La Selva sugerujemy przegotowaną wodę o temperaturze 65- 75 stopni Celsjusza, nieco chłodniejszą, niż w markach sąsiednich krajów, tj. Argentyny i Paragwaju. Yerba mate z Brazylii są delikatniejsze, często nie leżakowane, stąd zalecana chłodniejsza woda. Czas zaparzania to 3 do 5 minut, ale nie są to sztywne granice.

Najodpowiedniejszymi bombillami do yerba mate La Selva będą te z okrągłym i płaskim sitkiem z dużą ilością otworków, co zagwarantuje bardzo wygodne i bezproblemowe picie herbatki.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel