Tykwy do Yerba Mate

( ilość produktów: 9 )

Tykwy były pierwszymi naczyniami, z których Indianie Guarani popijali sobie yerba mate. I nic w tym dziwnego, ponieważ we wszystkich wczesnych kulturach na całym świecie wydrążony owoc tykwy używany był jako naczynie do picia, jedzenia lub przechowywania żywności lub wody. Do dzisiaj tykwa jest najpopularniejszym naczyniem do spożywania yerba mate. Nawiązuje ona bezpośrednio do pierwotnej tradycji i przenosi nas niejako w tajemniczy świat południowoamerykańskich Indian. Rytuał picia naparu z ostrokrzewu paragwajskiego z tykwy i przez bombillę jest bardzo głęboko zakorzeniony w kulturach Argentyny, Paragwaju i Brazylii.

Również w Polsce ten rodzaj naczynia zyskał szerokie rzesze entuzjastów.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel