Zielona herbata właściwości

Zielona herbata – skład i właściwości

 

Zielona herbata już przed wieloma wiekami wpisała się w kanony ludowej medycyny. Jej prozdrowotne właściwości od dawna wykorzystywali mieszkańcy Chin i Japonii. Od czasu, kiedy Europejczycy otworzyli się na Daleki Wschód i poznali najciekawsze produkty i medykamenty tamtego rejonu, także i na naszym kontynencie zaczęto wykorzystywać napary sporządzane z zielonej herbaty w celu wspierania kondycji zdrowotnej. Na początku były to wprawdzie nieśmiałe próby, ale dziś, dzięki licznym badaniom naukowców, wszyscy mamy coraz szerszą świadomość dobrodziejstw tego napoju.

 

 

Skład zielonej herbaty

Zielona herbata zawiera szereg związków organicznych i elektrolitów, które podczas parzenia przedostają się do naparu.

Głównym i najlepiej znanym jest teina, czyli kofeina pochodząca z liści herbaty. Jest to naturalny alkaloid o działaniu pobudzającym. W naparach zielonej herbaty, przy odpowiednim ich zaparzaniu, znajdziemy także wiele witamin. W największych ilościach występują między innymi: A, B1, B2, C oraz E i K. Część z nich ulega łatwemu rozłożeniu przy wysokiej temperaturze, stąd ważne jest utrzymanie reżimu parzenia i zalewanie suszu zielonej herbaty wodą o odpowiedniej temperaturze (około 70-80 stopni Celsjusza). W związku z tym, że witaminy A, E i K przyswajane są w naszym organizmie w obecności tłuszczu (należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), stąd naparem tym warto delektować się po obfitszych posiłkach: nie dość, że wspomożemy nim nasze trawienie, to dodatkowo przyswoimy witaminy zawarte w napoju. Częste stosowanie zielonej herbaty pomoże także zaopatrzyć nasz organizm w sole mineralne nazywane także mikroelementami. W naparze występują dość duże ilości potasu, cynku, sodu, żelaza, fluoru i wapnia).

Za cierpkawy i goryczkowy smak herbaty odpowiadają garbniki będące związkami z grupy polifenoli. Walory smakowe kształtują także olejki eteryczne zawarte w liściach krzewów herbacianych.

 

Właściwości zielonej herbaty

Kofeina zawarta w zielonej herbacie wspomaga procesy zapamiętywania, uczenia się i koncentrację. Dzięki tej substancji napar działa na nas pobudzająco i stymulująco.

Polifenole działają jak antyoksydanty (czyli antyutleniacze), zwalczają wolne rodniki i spowalniają zmiany związane ze starzeniem się organizmu. Częste stosowanie naparów roślinnych sprzyja także lepszemu nawodnieniu naszego organizmu, co korzystnie wpływa na stan naszej skóry oraz zapobiega odwodnieniu organizmu w okresie upałów.

Polifenole sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi – zmniejsza to ryzyko odłożenia się go w naczyniach krwionośnych, a zatem zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału serca. Napar zielonej herbaty wspiera pracę układu krążenia – sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Wspomaga i przyśpiesza trawienie pobudzając do pracy żołądek i wątrobę. Napary z zielonej herbaty powinniśmy stosować w okresie świątecznego kulinarnego szaleństwa oraz po sutszych posiłkach.

Zielona herbata sprzyja redukcji wagi ciała wpływając korzystnie na przemianę materii.

Fluor zawarty w naparze spowalnia zmiany próchnicze w zębach i wzmacnia szkliwo.

Napar z zielonej herbaty sprzyja zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz łagodzeniu ich objawów. Możemy go stosować w profilaktyce i łagodzeniu między innymi przebiegu przeziębień, grypy i biegunek).

Regularne stosowanie naparów zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów witamin i mikroelementów, a w przypadku już występujących braków pozwala w łatwy sposób uzupełnić ich poziom.

 

Ograniczenia w stosowaniu

Napary z zielonej herbaty, ze względu na swój złożony skład, nie powinny być stosowane do popijania lekarstw. Ilość spożywanej zielonej herbaty powinny kontrolować osoby mające skłonność do podrażnień i wrzodów żołądka, a także bezsenności i rozdrażnień nerwowych.

 

Zielona herbata Jade Needle

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel