Zielona herbata – skład i właściwości
2016-08-02


Skład zielonej herbaty
Zielona herbata zawiera szereg związków organicznych i elektrolitów, które podczas parzenia przedostają się do naparu.Głównym i najlepiej znanym jest teina, czyli kofeina pochodząca z liści herbaty. Jest to naturalny alkaloid o działaniu pobudzającym. W naparach zielonej herbaty, przy odpowiednim ich zaparzaniu, znajdziemy także wiele witamin. W największych ilościach występują między innymi: A, B1, B2, C oraz E i K. Część z nich ulega łatwemu rozłożeniu przy wysokiej temperaturze, stąd ważne jest utrzymanie reżimu parzenia i zalewanie suszu zielonej herbaty wodą o odpowiedniej temperaturze (około 70-80 stopni Celsjusza). W związku z tym, że witaminy A, E i K przyswajane są w naszym organizmie w obecności tłuszczu (należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach), stąd naparem tym warto delektować się po obfitszych posiłkach: nie dość, że wspomożemy nim nasze trawienie, to dodatkowo przyswoimy witaminy zawarte w napoju. Częste stosowanie zielonej herbaty pomoże także zaopatrzyć nasz organizm w sole mineralne nazywane także mikroelementami. W naparze występują dość duże ilości potasu, cynku, sodu, żelaza, fluoru i wapnia).
Za cierpkawy i goryczkowy smak herbaty odpowiadają garbniki będące związkami z grupy polifenoli. Walory smakowe kształtują także olejki eteryczne zawarte w liściach krzewów herbacianych.
Właściwości zielonej herbaty
Kofeina zawarta w zielonej herbacie wspomaga procesy zapamiętywania, uczenia się i koncentrację. Dzięki tej substancji napar działa na nas pobudzająco i stymulująco.Polifenole działają jak antyoksydanty (czyli antyutleniacze), zwalczają wolne rodniki i spowalniają zmiany związane ze starzeniem się organizmu. Częste stosowanie naparów roślinnych sprzyja także lepszemu nawodnieniu naszego organizmu, co korzystnie wpływa na stan naszej skóry oraz zapobiega odwodnieniu organizmu w okresie upałów.
Polifenole sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi – zmniejsza to ryzyko odłożenia się go w naczyniach krwionośnych, a zatem zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy oraz zawału serca. Napar zielonej herbaty wspiera pracę układu krążenia – sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Wspomaga i przyśpiesza trawienie pobudzając do pracy żołądek i wątrobę. Napary z zielonej herbaty powinniśmy stosować w okresie świątecznego kulinarnego szaleństwa oraz po sutszych posiłkach.
Zielona herbata sprzyja redukcji wagi ciała wpływając korzystnie na przemianę materii.
Fluor zawarty w naparze spowalnia zmiany próchnicze w zębach i wzmacnia szkliwo.
Napar z zielonej herbaty sprzyja zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz łagodzeniu ich objawów. Możemy go stosować w profilaktyce i łagodzeniu między innymi przebiegu przeziębień, grypy i biegunek).
Regularne stosowanie naparów zmniejsza ryzyko wystąpienia niedoborów witamin i mikroelementów, a w przypadku już występujących braków pozwala w łatwy sposób uzupełnić ich poziom.
Ograniczenia w stosowaniu
Napary z zielonej herbaty, ze względu na swój złożony skład, nie powinny być stosowane do popijania lekarstw. Ilość spożywanej zielonej herbaty powinny kontrolować osoby mające skłonność do podrażnień i wrzodów żołądka, a także bezsenności i rozdrażnień nerwowych.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2016