Wpływ picia yerba mate na kondycję włosów
Oddziaływanie spożywania yerba mate na stan włosów
Włosy są wytworem naskórka występującym na powierzchni skóry. Każdy włos wyrasta z mieszka włosowego zagłębionego w skórze. W pobliżu mieszka znajdują się gruczoły łojowe, które produkują wydzielinę nazywaną łojem. Rolą łoju jest zapewnienie skórze ochrony przez wszelkimi infekcjami bakteryjnymi czy grzybiczymi oraz natłuszczenie włosów. Substancją stanowiącą główny budulec włosa jest keratyna. Są to białka fibrylarne, nierozpuszczalne w wodzie, zawierające dużą ilość cysteiny i metioniny (należą do aminokwasów siarkowych).
Bardzo duży wpływ na stan naszych włosów wywiera nasza dieta. Przed wszystkim włosy są odzwierciedleniem bogactwa składników dostarczanych w porcjach pożywienia. Niedobory witamin czy soli mineralnych szybko spowodują, ze nasze włosy staną się matowe. Na wygląd włosów największy wpływ ma zawartość biotyny (witaminy B7) oraz witamin C, A i E, a także selenu, miedzi i cynku.
Wszystkie te niezbędne dla naszych włosów składniki znajdziemy między innymi w yerba mate. Faktycznie częste picie tego naparu powoduje, że nasze włosy szybciej rosną. Jest to spowodowane wysoką zawartością soli mineralnych w yerba mate. Zwolennicy tego napoju zauważają także poprawę wyglądu włosów: stają się one mocniejsze i nabierają połysku. Dlaczego tak się dzieje? Sole mineralne zawarte w liściach ostrokrzewu paragwajskiego podczas zaparzania migrują z suszu do naparu yerba mate. Są one dzięki temu bardzo łatwo dostępne dla organizmu, ponieważ dostają się do niego w postaci wodnego roztworu, a nie związane w większe struktury, jak to bywa w przypadku innych postaci pożywienia.
Podsumowując: picie yerba mate wpływa pozytywnie na stan włosów i przyśpiesza ich wzrost. Zalecamy regularne spożywanie tego napoju, ponieważ pozwala to wyrównać poziom niezbędnych soli mineralnych w organizmie i wpływa korzystnie na procesy związane z ciągłym wzrostem włosów. Ważne jest tylko, aby nie zaparzać suszu yerba mate zbyt gorąca wodą, bo może to wpłynąć negatywnie na zawartość witamin (niektóre z nich ulegają rozkładowi pod wpływem wysokiej temperatury) i dostępność minerałów. Temperatura około 70-80 stopni Celsjusza pozwala w pełni wykorzystać cenne substancje zawarte w suszu yerba mate.