Koktajle i smoothie z yerba mate

Naturalny smak yerba mate, bez dodatków smakowych, nie każdego zachwyca. Jednak produkt ten zawiera tyle interesujących składników, których wpływ na nasze zdrowie jest nieoceniony, że szkoda nie przemycić go w jakiejś innej, bardziej łagodnej, formie. My proponujemy Państwu przygotowanie owocowych koktajli z dodatkiem naparu yerba mate. W napojach tych zanika charakterystyczny dla mate gorzkawy posmaczek. Ponadto właściwości naparu powstałego z ostrokrzewu paragwajskiego zostaną jeszcze wzmocnione dzięki składnikom zawartym w naturalnych, świeżych owocach.

 

Jakie owoce nadają się na koktajle owocowe sporządzone na bazie yerba mate? Teoretycznie napar z yerba mate może stanowić dodatek do koktajlu (przecieru czy musu) z każdego rodzaju owoców, jednak praktycznie najlepiej sprawdzają się owoce posiadające po zmiksowaniu dosyć wyrazisty, słodki lub kwaskowy smak. Najważniejsze bowiem jest lekkie zatuszowanie gorzkawego posmaku naparu z yerba mate. Idealnie sprawdzą się tu więc między innymi koktajle i smoothie truskawkowe, truskawkowo-bananowe, z kiwi, z truskawkami i kiwi, jagodowe, malinowo-jagodowe, malinowe, z mango i truskawkami, morelowe czy z jarmużem i kiwi.

 

Podczas miksowania owoców należy dodać do nich przygotowany wcześniej napar yerba mate. Musimy tylko pamiętać o ważnej rzeczy: dodajemy go po wcześniejszym silnym schłodzeniu. Napar taki warto przygotować z użyciem zaparzacza, co ułatwi jego odcedzenie. Podczas przygotowywania napoju nie dodawajmy dużej ilości wody (przygotujmy go w wersji bardziej stężonej), co zapobiegnie rozcieńczeniu koktajlu owocowego.

 

Czasem niezbędne będzie wyregulowanie kwasowości smaku takiego napoju. W tym celu możemy użyć syropu klonowego, cukru trzcinowego lub tradycyjnego, jednak najciekawsze byłoby dodanie naparu sporządzonego z liści stewii cukrowej. Bywa także i tak, że musimy w naszym napoju przełamać słodki smak. Możemy tego dokonać dodając świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub pomarańczy.

 

Po sprawdzeniu i doprawieniu do smaku taki koktajl powinniśmy uzupełnić kostkami lodu pokruszonymi na drobne kawałeczki. Napój taki należy spożyć krótko po przygotowaniu. Będzie on stanowił ogromną dawkę witamin, elektrolitów i antyoksydantów. Świetnie spełni swe zadanie w okresie upałów: ożywi zarówno nasze ciało, jak i umysł. Ułatwi przetrwanie wysokich temperatur i z powodzeniem zastąpi lub uzupełni śniadanie. Ponadto w takiej formie yerba mate stanie się łatwa do przełknięcia nawet dla najbardziej zagorzałych przeciwników goryczkowych smaków! Smacznego...

 

  • facebook
  • twitter
  • googleplus1
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel